ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi φόρεμα με βολάν και sneakers
 

Massimo Bottura: Ο σταρ της γαστρονομίας που πρέπει να γνωρίσεις

Αν υπήρχαν Όσκαρ στον χώρο της εστίασης, τότε το βραβείο του καλύτερου σεφ θα το έπαιρνε σίγουρα ο Massimo Bottura.

Δέσποινα Άσπρου

Αν υπήρχαν Όσκαρ στον χώρο της εστίασης, τότε το βραβείο του καλύτερου σεφ θα το έπαιρνε σίγουρα ο Massimo Bottura. Μπορεί το όνομά του να μην είναι τόσο γνωστό στην Κύπρο, αλλά θα έπρεπε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όταν αναζητείς το όνομά του στο google, δίπλα από αυτό εμφανίζεται η φράση «ο πιο ανθρωπιστής, διανοούμενος σεφ του πλανήτη».

Για τον λόγο λοιπόν αυτό και όχι μόνο, εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στον υπέροχο αυτόν άνθρωπο – και λέμε άνθρωπο, γιατί ο Massimo Bottura δεν είναι απλώς ένας ταλαντούχος σεφ, αλλά ένας άνθρωπος με όλη τη σημασία της λέξης.

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του, καταλήγεις στο ευνόητο: κλασική ιταλική μορφή, γλυκιά φυσιογνομία και εκφραστικό πρόσωπο. Διαβάζοντας τον τίτλο του βιβλίου του «Ποτέ μην εμπιστεύεσαι έναν κοκκαλιάρη Ιταλό Σεφ», εύκολα διαπιστώνεις πως ο Massimo, ο σεφ που έχει στην κατοχή του 3 αστέρια Michelin και που το εστιατόριό του «Osteria Francescana», ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο στον κόσμο από τα «The World’s 50 Best Restaurants», έχει και χιούμορ.

Ας σημειώσουμε επίσης πως υπάρχει και ντοκιμαντέρ στο Netflix που ακολουθεί τον σεφ Massimo Bottura στο άνοιγμα ενός συσσιτίου με γκουρμέ γεύματα για τους φτωχούς με βάση τα περισσεύματα φαγητού...

Σήμερα, η ζωή του ακούγεται παραμυθένια... στην πραγματικότητα όμως, τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα γι’ αυτόν. Ας αναφέρουμε απλώς ότι ο ίδιος στο παρελθόν αναγκάστηκε να κλείσει το εστιατόριό του στη Μόντενα της Ιταλίας επειδή... δεν πατούσε ψυχή.

Η αγάπη του βέβαια για τον κόσμο της μαγειρικής, δεν ξεκίνησε με το πρώτο του εστιατόριο. Αντίθετα. Υπήρχε πάντα στην ζωή του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ο ίδιος ξεκίνησε να μαγειρεύει από μικρός, ενώ λέγεται πως κρυβόταν κάτω από το τραπέζι της κουζίνας ώστε να μην τον ενοχλούν τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Ενώ για κάθε άλλο παιδί, η θέα κάτω από το τραπέζι θα ήταν βαρετή, για αυτόν αποτέλεσε ο βασικότερος λόγος που ωθήθηκε στο σημερινό του επάγγελμα: παρακολουθούσε την γιαγιά του να πλάθει, να γεμίζει και να ψήνει τα γνωστά σε όλους μας τορτελίνια.

Σε αντίθεση με άλλους σεφ, ο Massimo δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το lifestyle system και τις κοσμικές συζητήσεις. Ήθελε απλώς να «μιλάνε» τα πιάτα του. Τελειώνοντας το σχολείο, αποφάσισε να ακολουθήσει σπουδές νομικής και έπειτα, ακούγοντας πως πουλιέται ένα εστιατόριο στην Μοντένα, αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του και να ανοίξει το «Trattoria del Campazzo», το οποίο όπως είπαμε πιο πριν – αναγκάστηκε να κλείσει γρήγορα.

Επόμενος σταθμός για τον νεαρό τότε σεφ, αποτέλεσε η Νέα Υόρκη – στην οποία ωστόσο δεν κατάφερε και πολλά. Γνώρισε όμως την τότε σύντροφό του και έπειτα σύζυγό του, Lara Gilmore

Μια πρόταση από τον Alain Ducasse τον έκανε να μετακομίσει στο Μόντε Κάρλο. Η ζωή όμως στην πόλη αυτή, δεν ήταν όπως την ονειρεύτηκε, αφού πάνω από όλα του έλειπε η πατρίδα και η σύντροφός του. Το 1995 πήρε την μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στην Μοντένα και να ανοίξει το Osteria Francescana στο κέντρο της πόλης.

Αυτό που έκανε εντύπωση την περίοδο εκείνη, ήταν το μενού του εστιατορίου... το οποίο περιείχε πιάτα με μόλις 6 ραβιόλια! Και για άλλη μια φορά, ο ίδιος βρέθηκε σε αδιέξοδο. Προς καλή του όμως τύχη, λίγο πριν κλείσει και πάλι το εστιατόριό του, ο διάσημος συγγραφέας και κριτικός Roberto Perrone το επισκέφτηκε και διαπιστώνοντας το ταλέντο του Massimo, φρόντισε να το μάθει όλη η Ιταλία... και συνεπώς όλος ο κόσμος. Η συνέχεια λίγο πολύ, γνωστή.

Σήμερα, η Osteria Francescana είναι ένας διεθνής γαστρονομικός προορισμός. Οι επώνυμοι φαν του, σίγουρα δεν είναι λίγοι. Τι μπορεί όμως να απολαύσει κανείς αν βρεθεί στο εστιατόριο αυτό; Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του olivemagazine.gr, τα πιάτα του είναι αντιπροσωπευτικά ενός μοντέρνου γαστρονομικού μπελ κάντο, με έντονη καλλιτεχνικότητα, βαθιά ρουστικάνικη γευστική ταυτότητα, φιλοσοφική διάθεση, φίνα ταιριάσματα και αντιστίξεις. Αποθεώνοντας τις παιδικές του αναμνήσεις με ύφος ιταλικής sensibilité, προσεγγίζει τη γεύση με οπτική που αγγίζει τα όρια του λυρισμού αντλώντας έμπνευση από απλά, καθημερινά πράγματα αλλά και τη μοντέρνα τέχνη που είναι ένα μεγάλο πάθος του.

Ένα από τα πιάτα που αξίζει κάποιος να δοκιμάσει και ίσως το πρώτο πιάτο που  έβαλε τον Bottura στον χάρτη της καινοτομίας και της πρωτοτυπίας είναι το Tortellini in brodo. Πρόκειται  για χειροποίητα ζυμαρικά- με μοσχάρι και μορταδέλα, πλασμένα σε ζωμό και με ζελατίνη να συνοδεύει το τελικό πιάτο. Τα λαζάνια βέβαια του γνωστού σεφ είναι επίσης must try.

 

Περνώντας στο επιδόρπιο, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το σήμα κατατεθέν του: Oops! I dropped the Lemon Tart, που πρόκειται για μια ημιτελής τάρτα… που προέκυψε από ‘’ατύχημα’’.

Το 2014, ο ίδιος εγκαινίασε το Ristorante Italia di Massimo Bottura στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο μπορείς να βρεις όμοιο μενού.


Ristorante Italia di Massimo Bottura

Το 2019 σε συνεργασία με τα W Hotels άνοιξε το Torno Subito στο Dubai.


Torno Subito

Και ενώ ο ίδιος σημειώνει τεράστια επιτυχία, μαζί με τη σύζυγό του, Lara, ίδρυσαν επίσης το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Food for Soul που λειτουργεί τραπεζαρίες σαν το Refettorio του Μιλάνο σε διάφορες χώρες με την υποστήριξη επαγγελματιών και εθελοντών. Ναι, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, ο διάσημος σεφ οργανώνει δείπνα για άστεγους.

Την ίδια μάλιστα στιγμή και πιο συγκεκριμένα, πριν από περίπου δύο χρόνια, ο Massimo θέλησε να φέρει κάτι καινούριο -και σχετικά προσιτό- στην εστίαση, ανοίγοντας ένα εστιατόριο 30 θέσεων σε συνεργασία με τον παιδικό του φίλο Marco Bizzarri, διευθύνοντα σύμβουλο του οίκου Gucci. O λόγος φυσικά για το «Gucci Osteria da Massimo Bottura». Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, το εστιατόριο συνδυάζει με τέτοια επιτυχία την αγάπη για το φαγητό με τη high-end μόδα. Το εστιατόριο στεγάζεται στο Gucci Museo και εκεί μπορείς να βρεις ένα σύνολο θεματικών δωματίων μέσα στο Palazzo della Mercanzia.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αρχές του μήνα, ο οίκος Gucci μεταφέρει την πολυτελή δεξιοτεχνία του στην κουζίνα εγκαινιάζοντας τη Gucci Osteria da Massimo Bottura Beverly Hills, το πρώτο γαστρονομικό εγχείρημα του ιταλικού fashion brand στις ΗΠΑ, με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Massimo Bottura.

Αν έχετε την εντύπωση πως η ιστορία του τελειώνει εδώ, κάνετε λάθος. Ο διάσηφος σεφ μαζί με την σύζυγό του, κατά την διάρκεια του 2019 άνοιξαν ένα πολυτελή ξενόνα με το όνομα Maria Luigia. Πρόκειται για ένα παλιό αρχοντικό 20 λεπτά έξω από την πόλη της Μόντενα και σε αντίθεση με άλλους ξενόνες του είδους του, αυτό έχει παντού πολυτελείς πινελιές και προσεκτικά διαμορφωμένες λεπτομέρειες, ενώ στο εσωτερικό του θα συναντήσεις ένα μοντέρνο design.

Παράλληλα, στον χώρο κλέβουν την παράσταση τα έργα καλλιτεχνών όπως οι Matthew Barney, Tracey Emin, και Andy Warhol. Το κεντρικό κτήριο περιλαμβάνει 12 δωμάτια, ενώ στο εξωτερικό μπορείς να συναντήσεις καταπράσινους κήπους,  ένα γήπεδο τένις και μία πισίνα. Αν ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε το μοναδικό αυτό πανδοχείο, θα πρέπει να σας πούμε ότι η λίστα αναμονής είναι μεγάλη και οι τιμές  ξεκινούν από €455/διανυκτέρευση, ενώ κάποιος μπορείς να συνδυάσει τη διαμονή του στο ξενοδοχείο με ένα γεύμα 10 πιάτων στο Osteria Francescana, σε προνομιακή τιμή. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.

Εντομεταξύ ο ιταλικός κολοσσός Ferrari ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει στα τέλη του 2020, εστιατόριο στην έδρα του στο Μαρανέλο και ότι την κουζίνα του θα αναλάβει ο κορυφαίος σεφ Bottura.

Και κάπως έτσι, μαθαίνοντας μερικές από τις πτυχές του Massimo Bottura μπορούμε όλοι μας να διαπιστώσουμε πως ο άντρας αυτός, είναι ένα ζωντανό είδωλο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που πάλεψε, έπεσε, σηκώθηκε και κατάφερε να αποκτήσει με αρκετό κόπο όσα έχει.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Massimo Bottura (@massimobottura) on

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Massimo Bottura (@massimobottura) on

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Massimo Bottura (@massimobottura) on

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση