ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Μάχη ενάντια σε έναν σκληρό αντίπαλο: Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του;

Εάν η εξέλιξη είναι ένα παιχνίδι αριθμών, τότε ο κορωνοϊός είναι ένας πολύ καλός παίκτης

Εάν η εξέλιξη είναι ένα παιχνίδι αριθμών, τότε ο κορωνοϊός είναι ένας πολύ καλός παίκτης. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αναπαράγεται γρήγορα και απρόβλεπτα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ξενιστές, ενώ πέτυχε μια σειρά από γενετικά «τζακπότ» που διευκολύνουν περαιτέρω τη διασπορά του.

Ειδικότερα, η άκρως μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα, η οποία σαρώνει τον πλανήτη τους τελευταίους μήνες, είναι αναμφίβολα μια από τις πλέον επιθετικές κινήσεις του ιού μέχρι σήμερα.

Η εν λόγω μετάλλαξη είναι το προϊόν ασταμάτητης μετάδοσης, και πρόκειται να ευνοηθεί ακόμη περισσότερο από αυτήν. Εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η Δέλτα μπορεί να μετατραπεί σε κάτι ακόμη πιο τρομακτικό. «Η Δέλτα είναι ένας πολύ δυνατός αντίπαλος», αναφέρει ο Μιχάλ Ταλ, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη», τονίζει.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τι ακριβώς σημαίνει «χειρότερη». Δεν υπάρχει βιβλίο οδηγιών για την εξέλιξη. Η Δέλτα μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται, ή θα μπορούσε να εκτοπιστεί από μια άλλη πάρα πολύ μεταδοτική μετάλλαξη.

Αλλά η ταχύτητα της μετάδοσης της Δέλτα δεν θα μπορέσει να στηρίξει για πάντα την αναπαραγωγή του ιού, τουλάχιστον όχι από μόνη της.

Η συλλογική ανοσία απέναντι στον ιό μεγαλώνει, κάτι που σημαίνει ότι οι επόμενες μεταλλάξεις που θα συναντήσουμε μπορεί να είναι πιο ικανές να παρακάμπτουν τα αντισώματά μας.

«Υπάρχει μια κομβική στιγμή που η παράκαμψη της ανοσίας είναι πιο δυνατό στοιχείο από τη μετάδοση», αναφέρει ο Στίβεν Γκόλντστιν, εξελικτικός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Κανείς δεν ξέρει ακόμη πότε θα έρθει αυτή η στιγμή – μόνο ότι κάποια στιγμή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτήν.

Αυτή η μετάβαση θα σημάνει ένα νέο στάδιο στη μάχη μας κατά του κορωνοϊού. Οι ιοί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ξενιστές τους – και ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν μοιάζει ούτε συμπεριφέρεται όπως έκανε όταν ο ιός ήταν ακόμη μια νέα απειλή.

Πλέον πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα σε πλούσιες χώρες που διαθέτουν εμβόλια, όπως οι ΗΠΑ, έχουν πλέον επιτύχει ένα επίπεδο ανοσίας, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ικανότητα του παθογόνου να μεταδίδεται ανάμεσά μας και πιέζοντάς το να βρει τρόπο να διαπεράσει αυτή την ασπίδα. Οι άμυνές μας αυξάνονται και υψώνουν ένα τείχος για τον ιό. Και είναι πιθανόν ο ιός να καταφέρει να το σκαρφαλώσει.

Η κυκλική φύση αυτού του παιχνιδιού ίσως φαντάζει αποκαρδιωτική. Αλλά τίποτα δεν θα καταφέρει να μας κάνει να γυρίσουμε στο σημείο μηδέν.

Έχοντας πλέον τα εμβόλια με το μέρος μας, περιορίζουμε τις δυνατότητες του ιού και διευκολύνουμε τη μάχη εναντίον του.

Παρόλο που δεν μπορούμε ακόμη να κατατροπώσουμε μια και καλή τον ιό, μπορούμε να κερδίσουμε λίγο χρόνο για να κάνουμε την επόμενη καθοριστική μας κίνηση.

Πηγή: The Atlantic

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X