ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Με βήμα σημειωτόν η αποκλιμάκωση

Οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία, ανοίγουν τα γυμναστήρια, αλλά παίρνει παράταση η εστίαση

Η 1η Μαρτίου, ημερομηνία την οποία πολλοί – επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί – αναμένουν, πλησιάζει και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, οι διεργασίες οι οποίες θα γίνονται σε επίπεδο Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, αλλά και διυπουργικής επιτροπής, θα είναι έντονες. Οι πιέσεις που ασκούνται από πολιτικές δυνάμεις και παράγοντες της οικονομίας, με στόχο να γίνουν πιο γενναιόδωρες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα, γίνονται ολοένα και πιο έντονες, ωστόσο οι αρμόδιοι δεν παύουν να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και την πρόθεση να κάνουν ασφαλή βήματα.

Ο σκοπός του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης, άλλωστε, είναι, πλέον, να κινούνται με συντηρητικό τρόπο, ώστε να μην αναγκάζονται να επαναφέρουν συνεχώς αυστηρότερα μέτρα στο μέλλον. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου είναι επίφοβο, εξαιτίας των Καρναβαλιών, τα οποία θα κορυφωθούν στις 14 του μήνα, γι’ αυτό και η εστίαση δεν φαίνεται ότι θα επαναλειτουργήσει νωρίς. Την ίδια ώρα, οι μαθητές των Γυμνασίων και των πρώτων δύο τάξεων των Λυκείων, κρίνεται ότι μπορούν να επιστρέψουν, ενώ και σε αυτό τον τομέα τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Ένα κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσον θα υπάρξει αλλαγή με τα SMS και τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Παράταση για εστίαση

Η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και του Υπουργού Υγείας την Δευτέρα, δεν έβγαλε «άσπρο καπνό», καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγινε μια προκαταρκτική συζήτηση σε γενικές γραμμές για τις χαλαρώσεις. Οι συμμετέχοντες αναλώθηκαν σε συζήτηση που αφορά στην αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας, τα ευρήματα των ιχνηλατήσεων στην Λεμεσό, των μεταλλαγμένων στελεχών και των εμβολιασμών.

Καλά ενημερωμένες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ», ανέφεραν ότι τα μέλη της επιστημονικής ομάδας τοποθετήθηκαν αρνητικά όσον αφορά στην επαναλειτουργία των χώρων εστίασης από τις αρχές Μαρτίου. Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε πολλάκις το προηγούμενο διάστημα, τα βήματα πρέπει να γίνουν αργά και κλιμακωτά, καθώς έντονες πιέσεις ασκούνται από τους ιθύνοντες πολλών τομέων της οικονομίας. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Τεχνική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τεχνοκράτες διαφόρων Υπουργείων, πιέζει τον Υπουργό Υγείας για επαναδραστηριοποίηση της εστίασης από την 1η Μαρτίου, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να έχει σοβαρούς ενδοιασμούς.

Ανεπάρκεια ελέγχων

Όπως πληροφορείται η «Κ», ο Υπουργός Υγείας, μετά τις παραινέσεις που έγιναν από τους εκπροσώπους του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών, για να επαναλειτουργήσει ο τομέας της εστίασης από τις αρχές Μαρτίου, έθεσε το ερώτημα για το ποιος και το πώς θα γίνονται οι έλεγχοι τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η συζήτηση κατέληξε στο ότι δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να διενεργεί εντατικούς ελέγχους στα υποστατικά, γι’ αυτό οι σκέψεις κλίνουν προς την κατεύθυνση ότι το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της εστίασης θα ανάψει μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη.

Ακόμα ένας έντονος προβληματισμός που φέρεται να εκφράζει ο Υπουργός Υγείας αφορά στην φόρμουλα με την οποία θα γίνει κάτι τέτοιο, αφού δεν μπορεί να επαναδραστηριοποιηθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε άλλες επαρχίες, αλλά αυτές της Λεμεσού να πάρουν παράταση, λόγω του καρναβαλιού.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως, ακόμα και περί τα μέσα του μήνα, όταν αναμένεται πως θα επαναλειτουργήσει η εστίαση, θα τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις, όπως, για παράδειγμα, οι θαμώνες να είναι καθήμενοι, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τους. Επιπλέον, δεν φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν οι χώροι διασκέδασης, όπου είναι ανέφικτο να τηρηθούν οι αποστάσεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως υπογραμμίζεται, στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να μην χρειαστεί να ξανακλείσει όποιος τομέας της οικονομίας επαναλειτουργήσει, από τώρα και στο εξής.

Τα σχολεία

Με το σταγονόμετρο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι χαλαρώσεις που θα παραχωρηθούν από την Κυβέρνηση και αυτές αφορούν στα σχολεία και στους χώρους άθλησης. Αναφορικά με τον τομέα της Παιδείας, αναμένεται ότι από την 1η Μαρτίου θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου, καθώς στο τέλος του έτους θα πρέπει να παρακαθίσουν στην εξέταση του δευτέρου Τετραμήνου. Για το αν οι μαθητές των Γυμνασίων θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους διά της φυσικής, πλέον, παρουσίας, από τις αρχές του επόμενου μήνα, αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, ωστόσο από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, αναφέρεται ότι μπορεί να γίνει αυτό. Μάλιστα, θεωρείται ότι θα είναι ασφαλής η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, αν και εφόσον χρησιμοποιούν τις μάσκες τους και τηρούν τις αποστάσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Δευτέρα τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας, έγινε συζήτηση κατά την οποία τέθηκε το ενδεχόμενο οι μαθητές των δύο βαθμίδων να επιστρέψουν με την διαφορά μιας βδομάδας.

Άθληση και προπονήσεις

Πρόθεση των ιθυνόντων της Υγείας ήταν η επαναλειτουργία των κλειστών χώρων άθλησης, μέσα στον Μάρτιο, ενώ σε συναντήσεις που έχουν προηγηθεί, τέθηκαν όλα τα ζητήματα και ακούστηκαν απόψεις. Όπως πληροφορείται η «Κ», δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, μόνο με την παροχή υπηρεσιών ατομικής εκγύμνασης.

Ερωτηματικό πλανάται πάνω από την πιθανότητα να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με την επαναλειτουργία των υπολοίπων χώρων εκγύμνασης, όπως είναι οι κλειστές πισίνες και τα κλειστά γήπεδα. Όπως είχε γράψει περί τα μέσα Φεβρουαρίου η «Κ», η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να ανάψει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους μέσα στον Μάρτιο, αλλά, για την ώρα, δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει αν αυτό θα γίνει από την 1η του μήνα ή σε κατοπινό στάδιο.

Curfew και SMS

Δεδομένης της επιφυλακτικής στάσης που τηρείται από πλευράς Υπουργείου Υγείας και Προεδρικού, οι μετακινήσεις των πολιτών θα τελούν υπό επιτήρηση, με την βοήθεια των SMS και της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Το curfew θα παραμείνει ως έχει και θα αρχίζει από τις 9 το βράδυ, ενώ δεν διαφοροποιείται οτιδήποτε αφορά στις συναθροίσεις σε οικίες και στον αριθμό των SMS που δικαιούται ο καθένας από εμάς να αξιοποιεί. Οι πιθανές διαφοροποιήσεις στις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα συζητηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες, οπότε θα εξεταστεί η επαναλειτουργία της εστίασης.

Πηγή: Η Καθημερινή

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση