ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

NEWS

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Εντός της ημέρας κατατίθενται στον Υπουργό Υγείας οι εισηγήσεις των επιστημόνων.

Της Ιωάννας Κυριάκου

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η χθεσινοβραδινή συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σχετικά με τον χειρισμό του εμβολίου της AstraZeneca. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τα μέλη συμφώνησαν ότι θα πρέπει να μπει ηλικιακός περιορισμός στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, ωστόσο επικράτησαν διάφορες σχολές σκέψης ως προς το ποιος θα είναι ο περιορισμός αυτός. Ως εκ τούτου τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής αποφάσισαν να καταθέσουν σήμερα τις απόψεις τους, επώνυμα και τεκμηριωμένα, στον Υπουργό Υγείας.

Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε στην «Κ» ότι κάποια από τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας εισηγήθηκαν όπως καθοριστεί ηλικιακός περιορισμός για άτομα κάτω των 40 ετών, ενώ κάποια άλλα εισηγήθηκαν να σταματήσει η χορήγησή του σε ηλικίες κάτω των 50 ή 55 ετών, όπως γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό που μένει τώρα είναι να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο ηλικιακός περιορισμός, εφόσον συμφωνήσει και ο Υπουργός Υγείας. Πάντως, το Υπουργείο Υγείας εμφανιζόταν μέχρι χθες αμετακίνητο στη θέση του ότι ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σύμφωνα με τον οποίο τα οφέλη από τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές για συζήτηση περί πλήρους απόσυρσης του εμβολίου από το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι η συζήτηση που έγινε χθες δεν ήταν ξεκάθαρη. «Αυτό που είπαν όλοι ήταν ότι εφόσον υπάρχουν πολίτες που έλαβαν την πρώτη δόση και δεν παρουσίασαν προβλήματα τότε είναι ασφαλές να λάβουν και την δεύτερη, διότι οι πιθανότητες να παρουσιάσουν ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο είναι ακόμα πιο περιορισμένες», ξεκαθάρισε. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες,  κάποιοι εκ των επιστημόνων, προκρίνουν τη συνέχιση της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου, χωρίς περιορισμούς.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος αναμένει τα συμπεράσματα του ΕΜΑ ο οποίος διερευνά πέντε περιπτώσεις ασθενών που παρουσίασαν θρομβώσεις και κατά πόσο αυτές συνδέονται με τη χορήγηση του εμβολίου κατά της Covid-19, ταυτόχρονα με παρόμοια περιστατικά άλλων χωρών.

Μέχρι το απόγευμα απαντήσεις για το Astrazeneca

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Προεδρικό σήμερα, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι το θέμα με το εμβόλιο της Astrazeneca θα έχει λήξει μέχρι το απόγευμα.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι αναμένει την τεκμηριωμένη απάντηση των συμβούλων μέχρι το μεσημέρι και αν η απάντηση των συμβούλων δεν είναι επαρκής και τεκμηριωμένη, τότε το Υπουργείο θα αποταθεί στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου δεν επηρεάζεται και ότι ο κόσμος θα πρέπει προχωρεί στη λήψη της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ