ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Μπορεί κάποιος να νοσήσει με γρίπη και κορωνοϊό ταυτόχρονα;

Στην Κύπρο ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης καθώς η έξαρση της γρίπης Α παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες, όπως ανέφερε στην «Κ» ο Δρ. Καραγιάννης

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Στην επανεμφάνιση της γρίπης και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα εκτιμούν οι επιστήμονες διεθνώς για το λόγο ότι αίρονται τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού. Επίσης δεν αποκλείουν ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εποχικά ξεσπάσματα της γρίπης, ακριβώς επειδή στη διάρκεια της πανδημίας η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε.

Στην Κύπρο όπως δήλωσε στην «Κ» το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης ξεκίνησαν όπως κάθε χρόνο αυτή την περίοδο οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης, καθώς η έξαρση της γρίπης Α παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Τα συμπτώματα της Γρίπης Α

Τα συμπτώματα της Γρίπης Α, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη είναι κοινά με αυτά του κορωνοϊού, ωστόσο τα συμπτώματα της Γρίπης Α είναι πιο έντονα στα αρχικά στάδια σε σύγκριση με τον κορωνοϊό. Αν κάποιος νοσήσει με γρίπη θα έχει καταρροή, τρομερούς πόνους στις κλειδώσεις, μυαλγία, πονοκεφάλους και πονόλαιμο.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια της γρίπης;

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της γρίπης είναι στο 65%, όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, εξηγώντας παράλληλα ότι εξαρτάται από τα στελέχη που θα διακινηθούν στην κοινότητα. Δηλαδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λίγους μήνες πριν, δίνει οδηγίες στις φαρμακευτικές εταιρείες ποια στελέχη θα χρησιμοποιηθούν στα συγκεκριμένα εμβόλια. Τα εμβόλια είναι μονοδοσικά και περιέχουν τρία στελέχη.

Μπορεί κάποιος να νοσήσει με γρίπη και κορωνοϊό;

Ένα άτομο μπορεί να κολλήσει και γρίπη και κορωνοϊό ταυτόχρονα με τις συνέπειες στην υγεία του να είναι απρόβλεπτες, δήλωσε ο επιδημιόλογος.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι οι δύο νόσοι προκαλούν πολύ σοβαρά συμπτώματα, τα οποία μπορούν να προστεθούν το ένα πάνω στο άλλο και να επιδεινώσουν πιο πολύ την κατάσταση του ασθενή.

Όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους ο κ. Καραγιάννης επεσήμανε πως έχουν λιγότερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά. Για τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της γρίπης και δεν εμβολιάστηκαν με αυτό του κορωνοϊού ή το αντίθετο, ο επιδημιολόγος είπε πως τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια ωστόσο εξαρτάται από το περιστατικό.

Πόσο ασφαλής είναι ο συνδυασμός των εμβολίων Covid και γρίπης

Ερωτήματα στην κοινή γνώμη προκαλεί κατά πόσο ο συνδυασμός του εμβολίου της γρίπης με αυτό του κορωνοϊού είναι ασφαλής.

Ερωτηθείσα για το θέμα, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κα Έλενα Παναγιωτοπούλου δήλωσε στην «Κ» ότι μπορεί κάποιος να κάνει και τα δύο εμβόλια την ίδια περίοδο, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το ποιο μπορεί να χορηγηθεί πρώτο.

Συνέστησε ωστόσο όπως υπάρξει κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ της χορήγησης των δύο εμβολίων, συγκεκριμένα δύο εβδομάδες, «ούτως ώστε εάν και εφόσον υπάρξουν παρενέργειες να γνωρίζουμε που μπορούν να αποδοθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση