ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

O Covid-19 είναι πολύ πιο θανατηφόρος από τη γρίπη

«Νομίζω ότι είναι η χειρότερη πανδημία από το 1918»

Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές αντισωμάτων του κορωνοϊού έχουν αρχίσει να τρέχουν και φαίνεται ότι ο COVID-19 είναι πιο θανατηφόρος από την εποχιακή γρίπη.

«Νομίζω ότι είναι η χειρότερη πανδημία από το 1918» είπε η Cecile Viboud, επιδημιολόγος στην Washington Post αναφερόμενη στην «Great Influenza» την πανδημία που σκότωσε 675,000 άτομα στις ΗΠΑ.

Τα νέα δεδομένα, τα οποία είναι προσωρινά, δείχνουν ότι οι μολύνσεις από κορωνοϊό ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή καθόλου και δεν λαμβάνουν ποτέ το τυπικό οπότε χάνονται στους επίσημους αριθμούς περιπτώσεων.

Τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης σημαίνουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Αλλά το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική ασθένεια ικανή να εξαπλωθεί από άτομα που είναι ασυμπτωματικά - μια πρόκληση για τις κοινότητες που ελπίζουν να τερματίσουν το κλείσιμo τους.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew M. Cuomo δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι τελευταίοι αριθμοί αντισωμάτων στη Νέα Υόρκη δείχνουν ότι το 25% του πληθυσμού των 8,8 εκατομμυρίων έχει ήδη μολυνθεί. Η πόλη έχει καταγράψει περισσότερους από 12.000 επιβεβαιωμένους θανάτους covid-19 και απαριθμεί άλλους 5.000 ως πιθανούς θανάτους. Αυτό είναι ένα ποσοστό θνησιμότητας λοίμωξης μεταξύ 0,5 και 0,8%, ανάλογα με το ποιος είναι ο αριθμός των θανάτων. (Η αύξηση των θανάτων όλων των αιτιών τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει επίσης ότι ορισμένοι θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό δεν έχουν καταγραφεί από στατιστικά στοιχεία θνησιμότητας.)

Αυτός ο αριθμός εξακολουθεί να απογοητεύει τους ειδικούς των μολυσματικών ασθενειών. Ένα ποσοστό 0,5 % «είναι πολύ περισσότερο από μια συνηθισμένη εποχιακή γρίπης και θα σκεφτόμουν πολύ περισσότερο από τον αριθμό των θανάτων της πανδημίας του ’57 ή του 1968», δήλωσε ο Viboud.

Η έρευνα δείχνει ότι, σε έναν εντελώς ευάλωτο πληθυσμό που δεν λαμβάνει προφυλάξεις, κάθε μολυσμένο άτομο θα μολύνει περισσότερο από δύο άτομα κατά μέσο όρο, και ορισμένες εκτιμήσεις θέτουν αυτόν τον αριθμό αναπαραγωγής πάνω από τρεις.

Οι επιδημιολόγοι έχουν πει ότι περίπου 40 έως 70 τοις εκατό του πληθυσμού πιθανότατα θα μολυνθεί τα επόμενα δύο χρόνια εάν δεν υπάρχει εμβόλιο και το κοινό δεν λαμβάνει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

«Κάνε τα μαθηματικά!» είπε ο Jeffrey Shaman, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, ο οποίος μελετά τον κορωνοϊό από τις αρχές της επιδημίας.

Ο Shaman και οι συνεργάτες του έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο εξάπλωσης κορωνοϊού που εκτιμά ότι μόνο 1 στις 12 λοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τεκμηριωθεί σε επίσημους αριθμούς.

Σε αυτό το ποσοστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν ενδεχομένως να βιώσουν 1 εκατομμύριο θανάτους εάν ο μισός πληθυσμός μολυνθεί και δεν καταβλήθηκαν προσπάθειες για τον περιορισμό της μετάδοσης μέσω της κοινωνικής απόστασης, ενός εμβολίου ή αποδεδειγμένης θεραπευτικής αγωγής, δήλωσε ο Shaman. «Αυτό είναι 20 φορές χειρότερο από την εποχή της κακής γρίπης»

Με πληροφορίες από Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση