ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Οδηγός για επιστροφή στα θρανία

Επιστροφή 90.000 μαθητών πίσω στα θρανία

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Όλα έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2021-2022, την δεύτερη σχολική χρονιά που διεξάγεται σε συνθήκες πανδημίας, με τους αρμόδιους, Υπουργείο Παιδείας, σχολικές διευθύνσεις και σχολικές εφορείες να δηλώνουν πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία. Ήδη υπάρχει η εμπειρία ενός έτους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε σχέση με την πανδημία κατά την επιστροφή 90.000 μαθητών πίσω στα θρανία. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της σχολικής εφορίας Ντίνος Έλληνας, έχουν απολυμανθεί όλοι οι χώροι σε όλες τις σχολικές μονάδες και έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά υγρά σε εισόδους, σε αίθουσες και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους σε όλα τα σχολεία.

Αυτή θα είναι η δεύτερη χρονιά που θα χρησιμοποιηθούν και τα μονοθέσια θρανία. Όπως μας ανέφερε ο κ. Έλληνας η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με 55 χιλιάδες μονοθέσια θρανία στα οποία θα προστεθούν ακόμη 10 χιλιάδες περί τα τέλη του Σεπτέμβρη και ακόμα 5 χιλιάδες στα μέσα του Οκτώβρη. Η σχολική εφορία είναι σε πλήρη συνεννόηση με τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων και τα μέλη της θα είναι παρών στα σχολεία.

«Ελπίζουμε ότι οι μαθητές δεν θα χάσουν ούτε μια ώρα σχολείου φέτος», μας είπε ο κ. Έλληνας, καλώντας παράλληλα όλους σε ευαισθητοποίηση, τήρηση των μέτρων αλλά και εμβολιασμό, ούτως ώστε να μην νοσήσει κανείς άλλος.

Στην προδημοτική εκπαίδευση, φοιτούν φέτος 12.000 παιδιά και καταγράφεται σημαντική αύξηση γιατί εφαρμόζεται και η απόφαση για επέκταση του ορίου φοίτησης στα έξι χρόνια. Στη δημοτική θα φοιτήσουν 49.819 από 52.124 πέρσι με μείωση του 4%, στη μέση επιστρέφουν 40.636 και στην τεχνική 4.721 μαθητές.

Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης

Δεν απαιτείται η προσκόμιση SafePass από τους μαθητές της Δημοτικής εκπαίδευσης, νοούμενου ότι δεν υπερβαίνουν την ηλικία των 12 ετών. Το εκπαιδευτικό και το λοιπό προσωπικό των Δημοτικών σχολείων, θα πρέπει να προσκομίζουν safepass (Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή Πιστοποιητικό ανάρρωσης, ή αρνητικό τεστ PCR ή Rapid test). Όσον αφορά την είσοδο των γονέων στα σχολεία, αυτή απαγορεύεται αυστηρά. Σε περίπτωση που κάποιο πρόσωπο χρειάζεται να εισέλθει στο σχολείο, θα πρέπει να ενημερώσει για τις κινήσεις του, ποιους χώρους επισκέφθηκε και με ποιους ήρθε σε επαφή.

Η προσέλευση και η έξοδος των παιδιών από τα σχολεία, θα γίνεται όπου είναι δυνατό, από διαφορετικές εισόδους/εξόδους, ενώ κατά την είσοδο τους στο σχολείο θα πηγαίνουν κατευθείαν στην αίθουσα τους. Όσοι μαθητές φθάνουν πιο γρήγορα από τις 7:30 στο σχολείο θα πρέπει να μένουν σε προκαθορισμένο χώρο τηρώντας τις αποστάσεις, ενώ δεν θα απαιτείται η χρήση μάσκας.

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ανοίγουν τα παράθυρα, να φροντίζουν τις αποστάσεις ανάμεσα στα θρανία και να επιβλέπουν την ασφαλή μετάβαση των μαθητών/ριών στις αίθουσες. Ο αριθμός των παιδιών σε κάθε αίθουσα δεν θα υπερβαίνει τα 25, ενώ στα σχολικά λεωφορεία η μάσκα θα είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, ο εκπαιδευτικός οφείλει να διατηρεί αρχείο/σχεδιάγραμμα με τις θέσεις των μαθητών/ριών, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, για να γίνει, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες, ορθά η ιχνηλάτηση των στενών επαφών. Επιπλέον ο εκπαιδευτικός οφείλει να εποπτεύει τα παιδιά στην απολύμανση των χεριών τους κάθε φορά που εισέρχονται εντός της αίθουσας.

Δείτε εδώ το πρωτόκολλο Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης

Για την είσοδο των μαθητών/ριων στα σχολεία, θα απαιτείται η προσκόμιση safepass (Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή Πιστοποιητικό ανάρρωσης, ή αρνητικό τεστ PCR ή Rapid test) καθώς και η χρήση της προστατευτικής μάσκας σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες και σε όλους τους χώρους του σχολείου, ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή αν κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης. Εξαίρεση για μαθητές/μαθήτριες αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, όπου η χρήση της μάσκας δεν συστήνεται λόγω υποκείμενων νοσημάτων ή /και άλλων καταστάσεων.

Όσον αφορά τα διαλείμματα, αυτά θα γίνονται σε διαφορετικές ζώνες για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός μαθητών/ριών στους εξωτερικούς χώρους και θα επιτηρούνται από υπεύθυνα άτομα. Τα κυλικεία θα λειτουργούν σαν χώροι, take away//delivery ενώ θα γίνεται συστηματικός έλεγχος για την τήρηση των αποστάσεων.

Σε περίπτωση που μαθητής/μαθήτρια ή εκπαιδευτικός ή άλλο μέλος του προσωπικού του σχολείου παρουσιάσει συμπτώματα, τότε παραμένει υποχρεωτικά στο σπίτι, ανεξαρτήτως αν έχει εμβολιασθεί ή αν έχει νοσήσει στο παρελθόν. Το οικείο περιβάλλον (γονείς/κηδεμόνες του/της μαθητή/μαθήτριας) προβαίνει αμέσως σε επικοινωνία με τον/την προσωπικό ιατρό/παιδίατρο και ενημερώνει τη Διεύθυνση του σχολείου, προκειμένου να προβεί σε όλα τα απαραίτητα προβλεπόμενα μέτρα, τα οποία καθορίζονται από τα πρωτόκολλα που ισχύουν για αυτά τα θέματα.

Σε περίπτωση παρουσίασης συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της παρουσίας στο σχολείο πρέπει το άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα να απομονώνεται στο ειδικό δωμάτιο που έχει καθοριστεί και ακολούθως να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Το πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας, έχει συμπεριλάβει οδηγίες, για όλα τα πιθανά σενάρια για την αντιμετώπιση ύποπτών ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Δείτε εδώ το πρωτόκολλο μέσης εκπαίδευσης.

Τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα επικαιροποιήθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό και βασίστηκαν στις τελευταίες αναφορές των ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), CDC (Centers for Disease Control and Prevention) και WHO (World Health Organization), ώστε να συνάδουν με τα νέα δεδομένα σε σχέση με την πανδημία.

Γύρω στο 80% οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί

Ένα ποσοστό γύρω στο 80% των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού στα σχολεία έχει εμβολιαστεί είτε πλήρως, είτε με την πρώτη δόση ή έχει αναρρώσει από COVID, και θα δοθεί ενθάρρυνση για τον εμβολιασμό τόσο του προσωπικού όσο και των μαθητών, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου. Ο Υπουργός ενημέρωσε την Παρασκευή την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι εκπαιδευτικοί Μέσης είναι από χθες στα σχολεία και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων επιστρέφουν στις 7/9 ενώ στις τάξεις μπαίνουν στις 13/9 οι μαθητές δημοτικής.

Δεν υπάρχει «χρόνος» για τις Παγκύπριες

Σε μια άλλη διάσταση της σχολικής χρονιάς 2021-2022, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με τα χρονοδιαγράμματα των Παγκύπριων Εξετάσεων για τους μαθητές της Γ’ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, αφού σύμφωνα με την εγκύκλιο για τη λειτουργία των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης φαίνεται να προκύπτει θέμα σύγκρουσης των χρονοδιαγραμμάτων. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Κώστα Χατζησάββα στην «Κ», τα χρονοδιαγράμματα που καθόρισε το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι συμβατά με τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων για την Γ’ Λυκείου, ούτε και με τη νομοθεσία για τις Παγκύπριες εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η διεξαγωγή των εξετάσεων του δεύτερου τετραμήνου θα διεξαχθούν από τις 23 Μαΐου μέχρι τις 24 Ιουνίου. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζησάββας, η νομοθεσία για τις Παγκύπριες προνοεί ότι οι εξετάσεις πρέπει να είναι ολοκληρωμένες μέχρι τέλος Ιουνίου, σημειώνοντας ότι το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οριοθετήθηκε η διεξαγωγή των εξετάσεων του δεύτερου τετραμήνου, δεν αφήνει περιθώριο ούτως ώστε να διεξαχθούν και να ολοκληρωθούν οι Παγκύπριες μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS