ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τι σημαίνει η επιβολή της Σάριας στις γυναίκες για τα δικαιώματά τους;

Από τους ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

newsroom must

Ο Zabihullah Mujahid, εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν, στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την κατάληψη της Καμπούλ, ξεκίνησε την ομιλία του, με απαγγελία από το κοράνι, ενώ λίγα λεπτά αργότερα επιχείρησε να «καθησυχάσει» τον υπόλοιπο πλανήτη, λέγοντας πως οι ίδιοι σκοπεύουν να «σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου», της Σαρία.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα της νεότερης κατόχου Νόμπελ Ειρήνης, Malala Yousafzai που έζησε από κοντά τη βιαιότητα των ταλιμπάν, προειδοποίησε μέσα από το BBC «η ερμηνεία της Σαρία από τους Ταλιμπάν θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν». Συνεχίζοντας περιγράφει, «Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με μερικούς ακτιβιστές στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, και εκφράζουν την ανησυχία τους και την αβεβαιότητά τους για το πώς θα είναι η ζωή. Πολλοί θυμούνται τι συνέβαινε από το 1996 έως το 2001, και είναι πολύ προβληματισμένοι για την ασφάλειά τους, τα δικαιώματά τους, την προστασία και την πρόσβαση στο σχολείο», με την ποινή του θανάτου να είναι μόνιμη απειλή.

Με την τελευταία φορά που οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία, να μην επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται ή να εκπαιδεύονται. Από την ηλικία των 8 ετών ήταν αναγκασμένες να φορούν μπούρκα, και οι γυναίκες όταν κυκλοφορούσαν δημοσίως όφειλαν να συνοδεύονται πάντα από έναν άνδρα, όσες αψηφούσαν τους «κανόνες» μαστιγώνονταν δημοσίως, σε στάδια και δημαρχεία.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Claudio Andreano (@claudioandreano)

Από την άλλη το “Sky News” υπογραμμίζει πως ιδιαίτερα εκείνη την περίοδο απαγορευόταν η φωτογράφιση, κινηματογράφηση και επίδειξη φωτογραφιών γυναικών σε εφημερίδες, βιβλία, καταστήματα ή ακόμα και εντός οικιών. Ενώ μια πηγή αναφέρει πως, «Αν έπιαναν κάποια γυναίκα με βαμμένα νύχια, της έκοβαν την άκρη του αντίχειρα, ενώ λιθοβολούσαν μέχρι θανάτου όσες αρνούνταν να διακηρύξουν την αφοσίωσή τους στους Ταλιμπάν. Οποιαδήποτε έσπαγε τους κανόνες κινδύνευε να υποβληθεί σε δημόσιους εξευτελισμούς και ξυλοδαρμούς από την θρησκευτική αστυνομία των Ταλιμπάν».

Φυσικά, όπως γράφει στο δημοσίευμα, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια απαγορεύτηκαν για να μην «προκαλούν» τους άνδρες, με αποκορύφωμα το γεγονός ότι δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να βγαίνουν ούτε στα μπαλκόνια των σπιτιών τους!

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@marcellus_banasiewicz777)

Τι είναι όμως η Σαρία;

Είναι ο Ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας επιβίωσης. Ένα σύστημα με νόμους που απαντούν στο Κοράνι, την Sunnah και Hadith (πράξεις και λεγόμενα του Μωάμεθ). Με βάση την ετοιμολογία της λέξης, σημαίνει «ο δρόμος προς την πηγή ύδατος» («shara'a» (شرع)), που σχετίζεται με την ιδέα ενός συστήματος θείου νόμου. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, έναν κώδικα διαβίωσης που προβλέπει προσευχές, νηστείες και δωρεές προς τους φτωχούς ή οδηγίες για το οικογενειακό δίκαιο, τα οικονομικά και τις επιχειρήσεις.

Οι ποινές:

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα «hadd» - σκληρά εγκλήματα με συγκεκριμένες ποινές και τα «tazir» - ποινές κρίνονται από τους δικαστές.

Στα Hadd συμπεριλαμβάνεται και η κλοπή, που τις περισσότερες φορές τιμωρείται με τον ακρωτηριασμό ενός χεριού του δράστη και η μοιχεία, για την οποία οι ένοχοι μπορούν να τιμωρηθούν με θάνατο διά λιθοβολισμού. Ενώ ταυτόχρονα, η κατανάλωση αλκοόλ φέρει ποινή δημόσιου μαστιγώματος.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X