ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Παναγία των Παρισίων: Ποια μέρη καταστράφηκαν μέσα στον ναό

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά που για 8,5 ώρες έκαιγε ανεξελέγκτη στην Παναγία των Παρισίων καταστρέφοντας ένα μεγάλο κομμάτι του καθεδρικού ναού με ιστορία εννέα αιώνων.

Η φωτιά που κατέστρεψε τα 2/3 της οροφής του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων δεν προκάλεσε φθορές μονάχα στο ιστορικό κτίριο, αλλά διακινδύνευσε και την εκτενή συλλογή χριστιανικών κειμηλίων και έργων τα οποία «φιλοξενούσε» ο ναός.

Τι καταστράφηκε

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών. «Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (...) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους.

«Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί» και το οποίο οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

Εξάλλου το μεγάλο όργανο του ναού «δεν κάηκε» από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους τρεις οργανίστες της Νοτρ Νταμ.

Το όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά το ουσιαστικό μέρος της δομής του χρονολογείται από την αρχή του 15ου αιώνα, «έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό», δήλωσε ο Φιλίπ Λεφέβρ που εδώ και 35 χρόνια είναι οργανίστας στην Παναγία των Παρισίων. «Τους επόμενους μήνες, όλο αυτό θα στεγνώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν δομικά προβλήματα», πρόσθεσε ο 70χρονος οργανίστας.

«Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερό και ότι μόλις καταστεί δυνατό θα προστατευθεί», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως το εν λόγω όργανο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Αντιθέτως, «το μικρό όργανο υπέστη ζημιές» από τη φωτιά, διευκρίνισε.

«Όμως το χειρότερο αποφεύχθηκε, η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη όρθια και το ανακουφιστικό είναι η ομόφωνη αντίδραση ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως «εδώ και αιώνες η Νοτρ Νταμ ζει με τη ζωή των ανθρώπων».

*Φωτογραφίες: Δημήτρης Αθανασούλης

Ξεπέρασαν τα 600 εκατ.ευρώ οι δωρεές

Οι δωρεές από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και πλούσιες οικογένειες της Γαλλίας για τη χρηματοδότηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων ξεπερνούν ήδη τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικογένεια που έχει κληρονομήσει τη L'Oreal, οι Μπετανκούρ-Μεγέρ, μαζί με τον παγκόσμιο κολοσσό καλλυντικών ανακοίνωσαν σήμερα δωρεά συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία προστίθενται τα 200 εκατομμύρια της οικογένειας Αρνό και του ομίλου της LVMH, και τα 100 εκατομμύρια που υποσχέθηκαν αντίστοιχα ο πετρελαϊκός όμιλος Total και η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (Firmalac) θα συνδράμει με δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ για την «αποκατάσταση του βέλους» και η οικογένεια Μπουίγκ του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών θα δώσει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η δήμαρχος του Παρισιού ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές.

Επίσης η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια αλλά και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ. 

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ομως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

«Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο. «Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

Διεσώθη το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού

Ανάμεσα στα πολυτιμότερα κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων βρίσκεται και ένα ακάνθινο στεφάνι, το οποίο μελετητές πιστεύουν ότι τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού κατά το μαρτύριό του. Σύμφωνα με τον εφημέριο του ναού, Πατρίκ Σοβέ, το ιστορικό κειμήλιο διασώθηκε και βρίσκεται σε «ασφαλή χέρια».

Στον ναό βρίσκεται κομμάτι ξύλου, το οποίο πιστεύεται ότι είναι μέρος του σταυρού, αλλά και ένα από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν στη σταύρωση.

Ο Στέφεν Μάρεϊ, καθηγητής γοτθικής και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής στο Columbia, αναφέρει ότι το «στεφάνι» ίσως περιέχει κομμάτια του πραγματικού κειμηλίου.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ναούς έχουν γίνει προορισμοί για πολλά από αυτά τα κειμήλια, τα οποία μπορεί το κοινό να δει», δήλωσε η Νόρα Χάιμαν, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής

Οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί 1,5 ώρα νωρίτερα!

Νέα δεδομένα έρχονται στο φως σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο ιστορικό κτίριο της Παναγίας των Παρισίων.

Η έρευνα περιπλέκεται καθώς σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ζαν Κλοντ Γκαλέ, οι εργάτες είχαν ολοκληρώσει τη δουλειά τους στις 17.30 μ.μ, ώρα Γαλλίας, περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά προτού ξεσπάσει η φωτιά, δηλαδή στις 18.50 ώρα Γαλλίας.

Από χθες το βράδυ, πάντως, οι εργάτες που συμμετείχαν στις εργασίες συντήρησης του καθεδρικού ναού δίνουν καταθέσεις.

«Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στη Notre Dame, ήχησαν οι συναγερμοί του καθεδρικού ναού και οι επισκέπτες στη Notre-Dame άρχισαν γρήγορα να εκκενώνουν το κτίριο... Οι εργάτες είχαν σταματήσει τις εργασίες από τις 17:00 έως τις 17:30 ώρα Γαλλίας», όπως επισημαίνει ο Αντρέ Φινό, υπεύθυνος επικοινωνίας του καθεδρικού ναού.

«Αλλά δεν είμαστε σίγουροι εάν είχε απομείνει κάποιος. Δύο εταιρείες από την Ανατολική Γαλλία (η Meuse και Meurthe-et-Moselle) είχαν αναλάβει αυτό το έργο αποκατάστασης», προσθέτει.

Τα ξημερώματα της Τρίτης η πυροσβεστική υπηρεσία της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά και ότι έχει μερικώς κατασβεστεί. «Υπάρχουν ακόμα σποραδικές εστίες» δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Νωρίτερα αξιωματούχος της πυροσβεστικής είχε ανακοινώσει ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε σοβαρά ένας πυροσβέστης.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της πυροσβεστικής καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει φλόγα στον ναό.

Η επόμενη ημέρα αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη με αυτή που προηγήθηκε καθώς θα πρέπει αφενός να ξεκινήσει η επιχείρηση αποκατάστασης των ζημιών και αφετέρου να ερευνηθεί το πώς ξεκίνησε η φωτιά που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε ένα από τα κοσμήματα του παγκόσμιου πολιτισμού.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υποσχόμενος ότι «αυτόν τον καθεδρικό θα τον ξαναχτίσουμε όλοι μαζί, γιατί είναι αυτό που περιμένουν οι Γάλλοι, είναι αυτό που αξίζει στην ιστορία μας». Όπως ανακοίνωσε θα ξεκινήσει μια διεθνής καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

«Εικόνα βομβαρδισμού - Στο βάθος ο σταυρός φωτισμένος από τις φλόγες»

«Τα βιτρό κατεστραμμένα από τις εκρήξεις, το βέλος καταρρέοντας άνοιξε μία οπή επάνω από το ιερό: εικόνα βομβαρδισμού». Είναι η περιγραφή του Φιλίπ Μαρσέ, του γενικού βικάριου της αρχιεπισκοπής του Παρισιού. Ηταν από τους πρώτους που μπήκε στην Νοτρ Νταμ μετά την πυρκαγιά.

«Αυτή η εκκλησία ανεγέρθηκε πριν από 850 χρόνια, άντεξε πολέμους, άντεξε βομβαρδισμούς, άντεξε τα πάντα», λέει ο Φιλίπ Μαρσέ που χειροτονήθηκε ιερέας στην Νότρ Νταμ πριν από 31 χρόνια.

«Μπαίνοντας την νύκτα, την ώρα που μόλις άρχιζε να ελέγχεται η φωτιά και καθώς υπήρχαν ακόμη μεμονωμένες εστίες που συνέχιζαν να καίνε, η εικόνα ήταν εικόνα βομβαρδισμού», λέει.

«Στη αρχή όλα ήταν μαύρα και υπήρχε στο βάθος ο μεγάλος κίτρινος σταυρός φωτισμένος από τις φλόγες. Ηταν εντυπωσιακό!», περιγράφει ο άνθρωπος που πέρασε όλη την νύκτα «στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει».

«Δεξιά του σταυρού αυτού, υπάρχει ένα άγαλμα της Μαρίας... Είναι όρθια, υπάρχει ο σταυρός και η Παναγία, εκεί στην καρδιά της Νοτρ Νταμ».

 

 

Και στην μέση όλων αυτών, ένα παράταιρο αντικείμενο: «ένα ρομπότ που έριχνε νερό». «Και οι σπίθες από το λιωμένο μολύβι που έπεφταν από την στέγη».

 

 

«Η εκκλησία καίγεται και ο κόσμος ολόκληρος κλαίει»

«Ολη τη νύκτα είδα να περνούν άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια. Κράτησα αυτήν την εικόνα: είναι το χάος, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας βγάλει νοκ άουτ».

Ωστόσο, η λέξη «κόλαση» δεν του φεύγει από το μυαλό και μιλά για την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά λίγη ώρα μετά το τέλος της λειτουργίας.

«Δεν είναι η Νοτρ Νταμ των καθολικών, είναι η Νοτρ Νταμ της Γαλλίας, η Νοτρ Νταμ του κόσμου. Η εκκλησία καίγεται και ο κόσμος ολόκληρος κλαίει».

 

«Οι πυροσβέστες, ήρωες»

Για τον γενικό βικάριο, «δεν είναι μία εκκλησία που καταστράφηκε, είναι το σύμβολο της ιστορίας της Γαλλίας και του Παρισιού». «Αυτή η εκκλησία είναι τόσο συμβολική. Μετράμε τις χιλιομετρικές αποστάσεις εκκινώντας από την Νοτρ Νταμ, είναι ο ομφαλός του Παρισιού».

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, πρόκειται για κάτι περισσότερο από θαύμα, είναι ηρωισμός διότι θαύμα σημαίνει θεία επέμβαση», λέει. «Οι πυροσβέστες είναι ήρωες».

«Είναι σαν να πείραξαν την μητέρα μας...»

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, κανείς δεν ξέρει πού θα γίνουν οι προγραμματισμένες για σήμερα, για αύριο, για την Πέμπτη, την Παρασκευή λειτουργίες. «Είναι σαν να πείραξαν την μητέρα μας...».

«Το κρεβάτι μου είναι εδώ. Αυτό το πρωινό, βρίσκομαι στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει».

 

 

 Μετά τη φωτιά, το νερό είναι η μεγαλύτερη απειλή για το διάσημο γοτθικό ναό!

Εξόν από τις καταστροφικές φλόγες, ο γοτθικός ναός της Παναγίας των Παρισίων έχει να αντιμετωπίσει πλέον και έναν άλλον κίνδυνο, το ίδιο το μέσο που καλείται να τη σώσει από τη φωτιά: το νερό. Αυτό επεσήμανε από την πρώτη στιγμή της είδησης για την πυρκαγιά στη "Νοτρ Νταμ" ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας Χαβιέρ Ριβέρα Μπλάνκο, επικαλούμενος το προηγούμενο παράδειγμα του καθεδρικού ναού της Λιόν, ο αντίστοιχος ναός στη Νότιο Γαλλία σώθηκε το 1966 επειδή αποφεύχθηκε να κατασβεστεί η πυρκαγιά με τη χρήση νερού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία στους υποστηρικτικούς αρμούς και στις αντηρίδες της "Νοτρ Νταμ" να καούν παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις, διότι αυτές θα απορροφήσουν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κατάρρευση όλου τού συνόλου. «Στη Λιόν συνέβη το ίδιο πριν πενήντα χρόνια. Οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, αποφεύχθηκε να βρέξουμε τις πέτρες και ο Καθεδρικός σώθηκε».

Ο Ριβέρα Μπλάνκο υπενθύμισε πως ο παρισινός καθεδρικός ναός είχε αποκατασταθεί το 1830 από τον Εζέν Βιολέ-λε-Ντυκ, ο οποίος ανακατασκεύασε την οροφή και την κεντρική ακκίδα με κάλυμμα σχιστόλιθου που απομιμείτο την παλιά στέγη. «Καίγεται ο θόλος, ο οποίος είναι ένα από τα μέρη που αποκατέστησε ο Βιολέ -λε -Ντυκ και όπου μπορείτε να δείτε την ομάδα των γλυπτών που αναπαριστούν τους 12 Αποστόλους να αναλήπτονται στους ουρανούς και όπου ο ίδιος ο συντηρητής συμπεριέλαβε τον εαυτό του (ΣτΜ, στη μορφή του Αγίου Θωμά) επειδή ήταν εγωμανής», εξηγεί ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό, η αξία της Παναγίας των Παρισίων είναι «ανεκτίμητη». «Αναπαριστά την ταυτότητα των ίδιων των Γάλλων. Είναι ο Καθεδρικός των Βασιλέων της Γαλλίας, και μετά την Επανάσταση πέρασε στον ίδιον τον λαό. Είναι επίσης μία φανταστική κι αστείρευτη πηγή εσόδων, καθώς αποτελεί το μεγάλο πρότυπο του γαλλικού γοτθικού ρυθμού». Η Παναγία των Παρισίων αντάμα με τους Καθεδρικούς της Σαρτρ και της Λιόν συνιστούν το μεγάλο τρίγωνο της ευρωπαϊκής γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Για τον Ριβέρα Μπλάνκο, η φωτιά ενδεχομένως θα βλάψει και τα βιτρό του ναού, που κατά το 60% τους είναι τα αυθεντικά από κτίσεώς του. «Η φωτιά θα λιώσει τον μόλυβδο που ενώνει τα γυαλιά, εάν δεν αναχαιτίζονται έγκαιρα οι φλόγες», τονίζει ο ίδιος ειδικός, προσθέτοντας πως εκείνο που κινδυνεύει περισσότερο είναι το κύριο κλίτος, που βρίσκεται στο κέντρο του κυρίως ναού, καθώς και το τμήμα που οδηγεί προς το εξωτερικό του». Σε αυτά τα τμήματα βρίσκονται πλήθος αγάλματα και αναγεννησιακοί πίνακες μεγάλης αξίας, επισημαίνει.

ΠΗΓΗ: 24NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

O σύζυγος της Salma Hayek προσφέρει 100 εκατ.ευρώ για την αναστήλωση της Παναγίας των Παρισίων!

Παγκόσμιος συγκλονισμός από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Νotre Dame: Οι σημαντικές στιγμές του εμβληματικού ναού

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X