ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Παραδόθηκε η ανακαινισμένη μονή του Αποστόλου Ανδρέα

Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργάστηκαν μαζί και παρέδωσαν στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά την πρώτη φάση της αναστήλωσης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία.

Μετά από δύο χρόνια εργασίας, το Μοναστήρι, σύμβολο για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στην Κύπρο, είναι τώρα σε θέση να δεχθεί και πάλι τους πιστούς και όλους όσοι φθάνουν κοντά του για παρηγοριά.

Παραδίδοντας το έργο στην Τεχνική Επιτροπή κατά την τελετή ολοκλήρωσης των εργασιών της α` φάσης, η Tiziana Zennaro, Διευθύντρια του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών - Συνεργασία για το Μέλλον, είπε ότι το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα είναι όχι μόνο ένα σημαντικό αξιοθέατο, αλλά και σύμβολο της Κύπρου. Σήμερα όμως αποτελεί σύμβολο επιμονής, ενότητας και ειρήνης, τόνισε.

Αναφερόμενη στους φίλους και συνεργάτες της από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, τους Τάκη Χατζηδημητρίου και Αλί Τουνζάι, είπε ότι μαζί αναγνώρισαν την αξία αυτού του Μοναστηριού και για τις δύο κοινότητες και με συλλογική προσπάθεια εξασφάλισαν την απαραίτητη υποστήριξη για να κάνουν πράξη τη συντήρηση της κοινής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς και το 2013 επικοινώνησαν με το UNDP ζητώντας τη στήριξή του.

“Σας ευχαριστώ που μας εμπιστεύτηκαν μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία,” είπε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε επίσης την Εκκλησία της Κύπρου και το ΕΒΚΑΦ για τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση, και το USAID για τη συμβολή τους καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ και τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο, οι οποίοι παρακολούθησαν από κοντά τις εργασίες ανακαίνισης και την συνόδευσαν σε αρκετές επισκέψεις στο χώρο όπου γίνονταν οι εργασίες συντήρησης.

Ευχαρίστησε επίσης τον Ιμπραχίμ Μπεντέρ, Διευθυντή ΕΒΚΑΦ, ο οποίος υποστήριξε προσωπικά το έργο αυτό, είπε.

Τα σχέδια αναστήλωσης έχουν ετοιμαστεί από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και οι εργασίες εκτελέστηκαν από μια εργοληπτική επιχείρηση συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δικοινοτικές ομάδες ηλεκτρολόγων, αρχαιολόγων και συντηρητών αρχαιοτήτων συνεργάστηκαν μαζί κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εκσκαφών για το παρεκκλήσι αλλά και την ανακαίνιση του εικονοστασίου.

“Η πιο ξεχωριστή μου ανάμνηση από αυτά τα δύο χρόνια παραμένει η μέρα όπου ο πάτερ Ζαχαρίας μας άνοιξε τις πόρτες του Μοναστηριού. Ο πάτερ Ζαχαρίας έχει όλες τις ζωντανές αναμνήσεις αυτού του χώρου και βρίσκεται σε θέση να μας τις διηγείται, κάτι που συνέβαλε και στη διαφύλαξη της αυθεντικότητας του Μοναστηριού, βάσει της διατήρησης και της αποκατάστασης των αυθεντικών υλικών και χρωμάτων”, είπε.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την ομάδα των συνεργατών μου στο UNDP που με συνόδευσαν σ’ αυτό το ταξίδι, ειδικά τον Αλί Τσαγλάρ, τον Τζεμ Τάνερι και την Αιμιλία Σιάντου.

Οι εργασίες ανακαίνισης

Οι εργασίες ανακαίνισης άρχισαν το Σεπτέμβρη του 2014 και συμπεριέλαβαν την πλήρη δομική και αρχιτεκτονική ανακαίνιση του κυρίως ναού, καθώς και την αναβάθμιση των ηλεκτρικών και μηχανικών εγκαταστάσεων. Εντός του ναού, ο γυναικωνίτης επεκτάθηκε. Η Αγία Τράπεζα, το εικονοστάσι και οι 58 εικόνες συντηρήθηκαν. Επίσης κτίστηκε μια καινούρια Βόρεια Στοά βάσει των αρχικών προθέσεων της αρχιτεκτονικής του μοναστηριού.

Το συνολικό κόστος αυτής της φάσης ανήλθε σε 2.23 εκατομμύρια.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για τη δεύτερη φάση του έργου που συμπεριλαμβάνει την ανακαίνιση του μεσαιωνικού παρεκκλησίου και του συντριβανιού, την ανακαίνιση όλων των παρακείμενων κτιρίων μαζί με τη βελτίωση των εξωτερικών χώρων. Η έναρξη της δεύτερης φάσης αναμένεται στις αρχές του 2017 και θα πάρει ένα χρόνο.

πηγή: kathimerini.com.cy

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση