ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Πιάνει τον στόχο η Κύπρος για τον περιορισμό της νόσου

Πιο αισιόδοξος από κάθε άλλη φορά παρουσιάστηκε ο Λεόντιος Κωστρίκκης, ενώ ο Υπ. Υγείας έθεσε και πιθανό χρονικό ορίζοντα

Με μόλις πέντε νέα περιστατικά COVID-19 σε 2,322 εργαστηριακές διαγνώσεις, οι επιστήμονες μέλη της συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργού Υγείας, εξέφρασαν την μεγάλη τους ικανοποίηση για την πορεία που διαγράφει η Κύπρος στον «χάρτη» της νόσου. Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις του την Πέμπτη 23 Απριλίου, αναφέρθηκε και στον πιθανό χρονικό ορίζοντα της άρσης των μέτρων, αν φυσικά οι αριθμοί συνεχίσουν να διαγράφουν την ίδια πτωτική πορεία. Εξάλλου, το πρωί της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προήδρευσε του Εθνικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο του οποίου ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το πλάνο άρσης των μέτρων και έγινε επ’ αυτού ανταλλαγή απόψεων.

Μεγαλώνει η αχτίδα φωτός

«Ο σημερινός μικρός αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και μάλιστα από ένα μεγάλο δείγμα διαγνωστικών εξετάσεων, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των τελευταίων ημερών, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι έχουμε απομακρυνθεί πολύ από το απευκταίο σενάριο. Η ακτίδα φωτός μεγαλώνει και εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία τότε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με περισσότερη ασφάλεια και μεγαλύτερη ταχύτητα», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Λεόντιου Κωστρίκκη μετά την ανακοίνωση του μικρού αριθμού κρουσμάτων την Πέμπτη.

Ο Υπουργός Υγείας, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ νωρίτερα την ίδια ημέρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι σε δύο με τρεις μήνες θα έχουν αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα. Επανέλαβε, όμως, ότι «θα γίνει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και κάθε φορά θα γίνεται αξιολόγηση βάση των επιδημιολογικών δεικτών που μας έχει δώσει η Επιδημιολογική Μονάδα», είπε. Διότι, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο οι επιδημιολογικοί δείκτες που θα δώσουν το πράσινο φως για την σταδιακή χαλάρωση αλλά μας έχουν δοθεί και δείκτες μέσω των οποίων θα αξιολογούνται τα μέτρα. Τόνισε, παράλληλα, ότι ενδέχεται, αν τα όρια των κρουσμάτων που έχουν θέσει οι ειδικοί ξεπεραστούν, θα επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα κι αυτό είναι μονόδρομος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει των λεγομένων του κ. Ιωάννου, προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το πώς θα γίνει η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, αλλά εξήγησε πως με όσο περισσότερο κόσμο έχει να κάνει μια επιχείρηση, τόσο πιο αργά θα επαναλειτουργήσει.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα

Σε ανάλυση των επικαιροποιημένων επιδημιολογικών δεδομένων προχώρησε, όπως κάθε Πέμπτη, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Νικολόπουλος. Παρουσιάζοντας την επιδημική καμπύλη, ανέφερε ότι σε ημερήσια βάση, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ειδικών. Όσο για τους θανάτους που παρουσιάζονται με κόκκινο χρώμα, εξήγησε ότι είναι κατανεμημένοι σποραδικά και ο αριθμός τους είναι μικρός για την χώρα μας. 

Στο πιο κάτω γράφημα, σύμφωνα με τον Δρ Νικολόπουλο, φαίνεται η περίπτωση της Αραδίππου, μιας περιοχής όπου είχαν καταγραφεί μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων. Ωστόσο, πλέον, είπε, τα νέα είναι ευχάριστα και αισιόδοξα, ειδικά μετά την 15η Απριλίου που δεν έχουν καταγραφεί διαγνώσεις στην περιοχή, η οποία, όμως, παραμένει υπό αυστηρή επιτήρηση. 

Στην Κύπρο, είπε ακολούθως, υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής τα αποτελέσματα των εξετάσεων που γίνονται στην συνέχεια, καθενός από τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με την νόσο. Όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα, εξήγησε, γύρω στο 20% των περιπτώσεων αυτών, έχει αναρρώσει επιβεβαιωμένα ιολογικά και ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται συνεχώς και τα δεδομένα θα βελτιώνονται όσο περνούν οι μέρες.

Επίσης, όσον αφορά στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, 157 ασθενείς έλαβαν νοσοκομειακή φροντίδα και οι πλείστοι -123 (78,3%)- έχουν πάρει εξιτήριο. Όπως εύκολα διαπιστώνει κάποιος από την πιο κάτω γραφική παράσταση, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, πλέον καταγράφουν πτωτική πορεία και μικρούς αριθμούς ανά ημέρα.

Στον στόχο

Όπως είπε ο Δρ Νικολόπουλος στην συνέχεια, ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού στην Κύπρο, φαίνεται ότι κυμαίνεται κάτω από την μονάδα, κάτι που αποτελούσε και τον στόχο των ειδικών. Πετύχαμε, είπε, την καταστολή του ιού και της μετάδοσής του στην πρώτη φάση, αλλά ο ίδιος ευελπιστεί ότι πιο ακριβή στοιχεία θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες μέρες. 

Επαναλειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία

Νέο Διάταγμα εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας το βράδυ της Πέμπτης 23 Απριλίου, δυνάμει του οποίου επαναλειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Συγκεκριμένα, πρόνοια που αφορούσε την απαγόρευση των επισκέψεων σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια για αντιμετώπιση ψυχρών (μη επειγόντων) περιστατικών αφαιρέθηκε από το Διάταγμα, και, ως εκ τούτου, οι Κλινικές/Τμήματα θα μπορούν να πραγματοποιούν ραντεβού για περιστατικά που δεν είναι επείγοντα.

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με το Διάταγμα, αναστέλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία και για ασθενείς των οποίων η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει και δεν τίθεται κίνδυνος ή απειλή για την ανθρώπινη ζωή.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση