ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Πόσα Green Pass εξασφάλισαν οι Κύπριοι

Από σήμερα και για τους επόμενους 12 μήνες, το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις των πολιτών εντός της Ε.Ε.

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα 1η Ιουλίου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19», το οποίο διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών, με ασφάλεια, εντός της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του στην «Κ», ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, δήλωσε ότι μέχρι τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής (01/07) εκδόθηκαν 80,000 ψηφιακά πιστοποιητικά, με τη διαδικασία να κυλά ομαλά. Από την έναρξη της λειτουργίας της Πύλης Ευρωπαϊκών Πιστοποιητικών Covid του Υπουργείου Υγείας μέχρι και τις 5:00 το απόγευμα χθες, είχαν εκδοθεί 50,000 πιστοποιητικά. Συγκεκριμένα, τα 75,000 χιλιάδες αφορούν εμβολιασμούς, τα 4,000 νοσήσεις και τα υπόλοιπα την διενέργεια τεστ.

Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες και το χρησιμοποιούν ήδη εκατομμύρια πολίτες στην Ε.Ε. Από σήμερα και για τους επόμενους 12 μήνες, το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις των πολιτών εντός της Ε.Ε., τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν και μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι απαραίτητο και στην Ελβετία.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19, είτε νοσήσει και αναρρώσει από τη νόσο, είτε υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα.

Μπορεί να εκδοθεί σε ψηφιακή και έντυπη μορφή, ενώ διατίθεται τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Περιέχει κωδικό QR με ψηφιακή σφραγίδα που διασφαλίζει τη γνησιότητά του, η οποία και επαληθεύεται μέσω σάρωσης του κωδικού.

Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός, κ. Κόκκινος, όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το πιστοποιητικό, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Πότε μπορεί να εκδοθεί

Στην Κύπρο, το Πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί στις ακόλουθες 3 περιπτώσεις:

• αν έχετε εμβολιαστεί (με μία ή και δύο δόσεις) και έχει καταχωρηθεί στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας

• εάν έχετε διαγνωστεί εργαστηριακά για τη νόσο COVID-19 με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) και το αποτέλεσμα έχει δηλωθεί και καταχωρηθεί στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας

• εάν έχετε υποβληθεί εντός των τελευταίων 7 ημερών σε εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ή με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) έχετε λάβει αρνητικό αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα έχει καταχωρηθεί από το εργαστήριο στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας.

Η διαδικασία

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας www.eudcc.gov.cy

Για πληροφόρηση και υποστήριξη στη διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης για θέματα COVID-19, στον αριθμό 1474, ενώ σε περίπτωση που δεν μπορούν να αποκτήσουν ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό, μπορούν να επισκεφθούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) και τα Κέντρα Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ), κατόπιν ραντεβού, για έκδοση του πιστοποιητικού τους.

Δείτε εδώ τα 4 βήματα για έκδοση του.

Εθνική χρήση;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιηθεί για εγχώρια μετακίνηση.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση