ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ιστορία του μακροβιότερου βασιλικού συζύγου

«Είναι με μεγάλη της λύπη που η Αυτού Μεγαλειώτης η βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του Δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου».

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου ή αλλιώς Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και Δανίας, γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921 (γονείς- Ανδρέας της Ελλάδας και Princess Alice του Battenberg) ως μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής οικογένειας ήταν ο πέμπτος και μοναδικός γιός (είχε ακόμη τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές – Μαργαρίτα, Θεοδώρα, Cecille και Σοφία) και βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος.

Μετά και την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο το 1922 ο θείος του Φίλιππου, Κωνσταντίνος Α’ εγκατέλειψε το θρόνο ενώ ο πατέρας του συνελήφθη υπό στρατιωτικό καθεστώς και τον Δεκέμβριο του 1922 εξορίσθηκε από την Ελλάδα, μεταφέροντας την οικογένειά του αρχικά στο Παρίσι και μετέπειτα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Φίλιππος ξεκίνησε την εκπαίδευσή του σε Γαλλικό σχολείο όμως το 1928 εστάλη σε σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο μένοντας με τη γιαγιά του και τον θείο του George Mountbatten στο παλάτι του Kensington. Κατά τα επόμενα 3 χρόνια οι αδελφές του παντρεύτηκαν Γερμανούς πρίγκιπες και μετακόμισαν στην Γερμανία όπου και η μητέρα τους διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και τοποθετήθηκε σε άσυλο. Το 1993 μεταφέρθηκε ξανά σε άλλο σχολείο στην Γερμανία, όμως με την άνοδο του Ναζισμού εκεί για να προστατευθεί τον επέστρεψαν πίσω στην Σκωτία. Η αδελφή του Cecille, ο άνδρας της Georg Donatus, τα δύο παιδία τους Ludwig και Alexander, το νεογέννητο βρέφος της και η πεθερά της Princess Eleonore , σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα στο Ostend. Ενώ ο Φίλιππος, τότε 16 χρόνων, παρευρέθηκε στην κηδεία τους στο Darmstadt.

Αναφορικά με την στρατιωτική του καριέρα, ονομάστηκε υποπλοίαρχος σε ηλικία μόλις 21 (16 Ιουλίου 1942) ενώ κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Σικελία, τον Ιούλιο του 1943, όντας δεύτερος σε ιεραρχία στο HMS Wallace, έσωσε το πλοίο του από ένα νυχτερινό βομβαρδισμό ενώ μετέπειτα επέστρεψε στο Ηνωμένο βασίλειο τον Ιανουάριο του 1946 αναλαμβάνοντας καθήκοντα εκπαιδευτή.

Γνωρίζοντας την Ελισάβετ (13 ετών τότε) το 1939, ερωτεύτηκαν σφόδρα, με αποτέλεσμα να ζητήσει το χέρι της από τον Βασιλιά τότε Γεώργιο ΣΤ’ το 1946. Τον Μάρτιο του 1947 εγκατέλειψε τους βασιλικούς του τίτλους και υιοθέτησε το επίθετο της οικογένειας της μητέρας του (Mountbatten) αποκτώντας ταυτόχρονα τη Βρετανική υπηκοότητα.

Ο αρραβώνας του με την Ελισάβετ ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 1947, ενώ ο ίδιος βαφτίστηκε Αγγλικανός-καθολικός τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Απέκτησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα μια μέρα πριν τον γάμο ενώ την ημέρα της τελετής, 20 Νοεμβρίου 1947, πήρε τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου, Κόμη του Merioneth, και Baron Greenwich.

Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Westminster και η τελετή μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Στο γάμο ωστόσο δεν προσκλήθηκαν συγγενείς του Φιλίππου από τη Γερμανία (οι τρεις εν ζωή αδελφές του και η μητέρα του) Μετά το γάμο, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Clarence House. Απέκτησαν μαζί 4 παιδιά:

• Τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας στις 14 Νοεμβρίου 1948 (παντρεύτηκε στις 29 Ιουλίου 1981 την Lady Diana με την οποία χώρισαν 1996 και την Camilla Parker Bowls στις 9 Απριλίου 2005)

• Την Άννα, Βασιλική Πριγκίπισσα στις 15 Αυγούστου 1950 (παντρεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου 1973 με τον Λοχαγό Mark Phillips χώρισαν 1992 και τον Timothy Lorens)

• Τον Ανδρέα, Δούκα της Υόρκης, στις 19 Φεβρουαρίου 1960 (παντρεύτηκε στις 23 Ιουλίου 1986 την Sarah Ferguson χώρισαν το 1996)

• Τον Εδουάρδο, Κόμη του Wessex στις 10 Μαρτίου 1964 (παντρεύτηκε την Sophie Helen Rhys-Jones στις 19 Ιουνίου 1999)

Μετά και τον θάνατο του Βασιλιά Γεώργιου Στ’ και την άνοδο στο θρόνο της Ελισάβετ στις 2 Ιουνίου του 1953 ο Φίλιππος υποστήριξε τη σύζυγό του στα νέα της καθήκοντα και τη συνόδευσε σε τελετές. Ταυτόχρονα διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής στέψης της και ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που πέταξε με ελικόπτερο για να επισκεφθεί τα στρατεύματα που επρόκειτο να λάβουν μέρος στην τελετή ενθρόνισης.

Αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1957, η Ελισάβετ έδωσε στο σύζυγό της τον τίτλο του πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω βασιλικού διατάγματος. Έτσι, έγινε γνωστός ως «Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου».

Η κάθοδος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008 όταν νοσηλεύτηκε για θεραπεία λοίμωξης των πνευμόνων, συνεχίστηκε με πόνους στο στήθος το 2011 (υποβλήθηκε σε επιτυχή στεφανιαία αγγειοπλαστική και ενσωμάτωση στεφανιαίας ενδοπρόθεσης) και το 2012 όπου παρουσίασε υποτροπή της λοίμωξης. Τελευταία φορά ήταν η εισαγωγή του στις 16 Φεβρουαρίου 2021 (χειρουργήθηκε στις 3 Μαρτίου) παραμένοντας στο νοσοκομείο για 28 ημέρες.

Με βάση την ανακοίνωση του Παλατιού στο Twitter ο Πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε στις 09/04/2021 ημέρα Παρασκευή «Είναι με μεγάλη της λύπη που η Αυτού Μεγαλειώτης η βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του Δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου».

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση