ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Πρώτη κυπριακή νίκη κατά της πανδημίας

Ο δείκτης μεταδοτικότητας «R0» στην Κύπρο υπολογίζεται ότι, πλέον, κυμαίνεται κάτω από τη μονάδα

Τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως από την κυβέρνηση, αλλά και η συμμόρφωση την οποία επέδειξε σε αυτά η πλειοψηφία των πολιτών της Κύπρου, φαίνεται ότι θέτουν τη χώρα μας σε τροχιά αναθεώρησης στόχων. Καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε και η εντατική δειγματοληψία και η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οι οποίες κατατάσσουν το νησί μας σε πλεονεκτική θέση πανευρωπαϊκά. Δεν παύουν να υπάρχουν οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις, όσον αφορά σε πιθανές ενεργές εστίες μόλυνσης εντός της κοινότητας, όπως και για το ότι θεωρείται δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων, μόλις αρθούν τα πρώτα μέτρα περιορισμού.

Έχουμε πετύχει μια μικρή νίκη στον αγώνα μας για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στην Κύπρο, δήλωσε στην «Κ» η δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, αλλά τόνισε ότι είναι λάθος να επαναπαυόμαστε. Η Πολιτεία έδρασε έγκαιρα λαμβάνοντας τα κατάλληλα περιοριστικά –αν και αυστηρά– μέτρα, ενώ συνέβαλε και η συμπεριφορά των πολιτών, είπε. Με την ίδια ένταση θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι για εντοπισμό ολοένα και περισσότερων νέων περιστατικών COVID-19, όπως και η ιχνηλάτηση των επαφών τους, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε. Αναπόφευκτα, είπε, με τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων, θα υπάρξουν μικρές «αναζωπυρώσεις» στις οποίες πρέπει να παρεμβαίνουν οι υγειονομικές αρχές, προκειμένου να μην ενωθούν και να δημιουργήσουν μια σημαντική «πυρκαγιά», είπε η δρ Πανά, καταλήγοντας ότι, αναμφίβολα, δεν επιθυμούμε την επιστροφή στο οριζόντιο lockdown που έχουμε τώρα, γι’ αυτό πρέπει να αναλαμβάνουμε δράση εγκαίρως.

Τίθενται όρια

Για τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, η συμβουλευτική ομάδα των ειδικών έχει καθορίσει κάποιους δείκτες, βάσει των οποίων θα τίθενται τα όρια στην αύξηση των κρουσμάτων, προκειμένου να μην ξεφύγουμε και πάλι. Βάσει των εν λόγω δεικτών θα φανεί αν θα πρέπει να δράσει στοχευμένα το κράτος αναφορικά με περιοχές, επαγγέλματα και ομάδες του πληθυσμού, εξήγησε η δρ Πανά. Ένας από τους δείκτες που θα χρησιμοποιηθούν είναι ο δείκτης «R0» ο οποίος δίνει την εικόνα της εξάπλωσης του ιού εντός της κοινότητας και σε κάθε φάση της επιδημίας, ακόμα και με την άρση των μέτρων, πρέπει να είναι κάτω από 1. Αυτή τη στιγμή, δεδομένων και των μικρών αριθμών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες, όσον αφορά τον «R0», φαίνεται ότι βρισκόμαστε εντός του στόχου.
Σε σχέση με τον δείκτη «R0», μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, είπε ότι, λαμβανομένων υπόψη των μονοψήφιων αριθμών κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, φαίνεται ότι ο δείκτης κυμαίνεται κάτω από τη μονάδα. Ο ίδιος, είπε, δεν θα είναι ικανοποιημένος με μια οριακή πτώση του «R0», καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σύντομης επανόδου του. Είναι εφικτό, είπε, με τους αριθμούς που καταγράφονται στην Κύπρο, να φτάσει στο 0,1 ώστε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος.

Μεγάλες δειγματοληψίες

Η εντατική δειγματοληψία, για κάλυψη ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, τοποθέτησε την Κύπρο σε πλεονεκτική θέση πανευρωπαϊκά. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δειγματοληψία από 20 χιλιάδες εργαζόμενους, εξαγγέλθηκε η έναρξη και της τυχαίας δειγματοληψίας από άλλα 800 άτομα. Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι 6500 δειγματοληψίες από εργαζόμενους στον ΟΚΥπΥ. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η επιχορήγηση από το κράτος ακόμα δύο χιλιάδων δειγματοληψιών σε επαγγελματίες που απασχολούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα στους τομείς λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων. Σκοπός της νέας πρωτοβουλίας είναι να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 15 άτομα σε θέσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι μετανάστες

Πηγές από το Υπουργείο Υγείας και την επιστημονική ομάδα ανέφεραν στην «Κ» ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκε στο Προεδρικό ήταν και οι μετανάστες. Η κυβέρνηση, βάσει των συστάσεων των επιστημόνων, θα συμπεριλάβει στη δειγματοληψία και άτομα από αυτή την ομάδα του πληθυσμού, ώστε να φανεί αν υπάρχουν εστίες μόλυνσης. Αρκετοί ήδη έχουν περιληφθεί στη δειγματοληψία των 20 χιλιάδων εργαζομένων. Αβεβαιότητα προκαλεί ο αριθμός των ξένων φοιτητών που εργάζονται περιστασιακά, έτσι δεν θα περιληφθούν στο σχέδιο. Ωστόσο, οι 800 δειγματοληψίες αναμένεται ότι θα δώσουν την εικόνα και γι’ αυτά τα άτομα.

Όσον αφορά τις δομές φιλοξενίας, κατατοπιστική είναι η Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία διαπιστώνει ότι σε Κοφίνου και Κοκκινοτριμιθιά τηρούνται αυστηρά υγειονομικά μέτρα. Στο κέντρο «Πουρνάρα», οι διαμένοντες εφοδιάστηκαν με αντισηπτικά και μάσκες, ενώ γίνονται απολυμάνσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, θερμομετρούνται οι εισερχόμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού. Στην Κοφίνου έχει απαγορευθεί η είσοδος σε όσους δεν εργάζονται στη δομή και γίνονται απολυμάνσεις καθημερινά. Όπως και στην «Πουρνάρα», γίνονται θερμομετρήσεις των εισερχομένων, ενώ και στους δύο χώρους φιλοξενίας δημιουργήθηκαν χώροι απομόνωσης.

Πηγή: Η Καθημερινή

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση