ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Πώς κύλησε η πρώτη μέρα του «unlock» σε λιανικό και οικοδομές

Η πρώτη μέρα της σταδιακής χαλάρωσης συνοδεύτηκε με τον μικρότερο μέχρι σήμερα αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο

Του Γιάννου Λύτρα

Δύο πολύ σημαντικές αλλαγές στην γεμάτη στερήσεις καθημερινότητά μας των τελευταίων δύο μηνών, έγιναν πραγματικότητα ταυτόχρονα, την Δευτέρα 4 Μαΐου. Στην Κύπρο ανακοινώθηκε ο μικρότερος αριθμός επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, ενώ παράλληλα εφαρμόστηκε το πλάνο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, με την επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και της πλήρους επαναφοράς του κατασκευαστικού τομέα. Αν και μουδιασμένα έγιναν τα πρώτα βήματα του «unlock», φαίνεται ότι το κοινό επέδειξε την δέουσα συμμόρφωση σε καταστήματα, ενώ μεγάλη ζήτηση οικοδομικών υλικών παρουσιάστηκε στην αγορά.

Δεν παύουν φυσικά να υπάρχουν κάποια προβλήματα κι ελλείψεις, οι οποίες αναμένεται ότι θα καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μόλις δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαΐου από το Υπουργείο Υγείας, σε συνολικά 1,490 εργαστηριακές εξετάσεις. Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που στην Κύπρο καταγράφηκε τόσο μικρός αριθμός κρουσμάτων, από τις 9 Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκαν τα δύο πρώτα περιστατικά στην Κύπρο, κάτι που επεσήμανε και ο καθηγητής, Λεόντιος Κωστρίκκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του. Παράλληλα με την ικανοποίησή του, εξέφρασε και την ελπίδα ότι, παρά την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, οι αριθμοί θα συνεχίσουν να είναι χαμηλοί και τις επόμενες ημέρες, όταν θα φανεί ο βαθμός της συμμόρφωσής μας.

Καταστήματα λιανικής

Με συσσωρευμένα προβλήματα και υποχρεώσεις, επαναλειτούργησαν την Δευτέρα 4 Μαΐου πολλά καταστήματα λιανικού εμπορίου, ενώ η κίνηση σε αυτά ξεκίνησε μουδιασμένα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο Μάριος Αντωνίου, πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου. Φλέγον ζήτημα χαρακτήρισε το θέμα των ενοικίων, το οποίο απασχολεί τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοικιαστές, για το οποίο δεν έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση και επαφίεται στις δύο πλευρές για να εξεύρουν τις συμβιβαστικές λύσεις. Το πρόβλημα αυτό οξύνεται στα εμπορικά κέντρα κυρίως, όπου στεγάζονται πολλές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, αλλά αυτά θα επαναλειτουργήσουν εντός του Ιουνίου, ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Όσον αφορά τους εμπορικούς δρόμους, τα πλείστα καταστήματα λιανικού εμπορίου έχουν επαναλειτουργήσει, όμως κάποια άλλα αναμένεται ότι θα ανεβάσουν ρολά με μικρή καθυστέρηση, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα, βάσει των μέτρων ασφάλειας και υγείας. Παρ’ όλ’ αυτά, η πλειοψηφία των επιχειρηματιών λιανικού εμπορίου, ήδη από την 1η Μαΐου, προνόησε για την ασφαλή επαναλειτουργία τους: σηματοδότησαν τους χώρους τους, προμηθεύτηκαν μάσκες και γάντια για το προσωπικό, καθώς και αντισηπτικά και απολύμαναν τους χώρους των καταστημάτων τους. Όσον αφορά τις προστατευτικές μάσκες, ο Σύνδεσμος αναμένει από το Υπουργείο Υγείας την διανομή μιας μεγάλης ποσότητας στις επιχειρήσεις, μέχρι τα μέσα περίπου της εβδομάδας, καθώς η υφιστάμενη ποσότητα αρκεί για άλλες δέκα ημέρες το πολύ.

Σε σχέση με τα μέτρα που υποχρεούνται να λάβουν οι καταστηματάρχες για να επιτραπεί η λειτουργία τους, ο κ. Αντωνίου παρέθεσε τα εξής: καλή απολύμανση του χώρου, ανάρτηση της πινακίδας στην οποία να αναγράφεται ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα, τοποθέτηση αντισηπτικών στην είσοδο και στην έξοδο, εφοδιασμός με μάσκες και γάντια του προσωπικού, υποχρεωτική σηματοδότηση για την απόσταση ασφαλείας εντός και εκτός του καταστήματος.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι καταναλωτές που προσήλθαν την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας στα καταστήματα συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις και τα μέτρα αυτοπροστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ προσέρχονταν με τις δικές τους μάσκες, είπε ο κ. Αντωνίου. Όσον αφορά στα καταστήματα ένδυσης, υπήρξαν πολίτες οι οποίοι προτίμησαν να αποφύγουν να δοκιμάσουν τα ρούχα που αγόρασαν, σημείωσε, εξηγώντας ότι οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται για την πολιτική του εκάστοτε καταστήματος σε σχέση με τις επιστροφές προϊόντων. Αν κάποιος αισθάνεται ανασφάλεια να δοκιμάσει ένα ρούχο στο δοκιμαστήριο, μπορεί να το πάρει μαζί του και να το επιστρέψει, σε περίπτωση που χρειάζεται, βάσει της πολιτικής του καταστήματος. Για πρώτη ημέρα, αυτό που παρατηρήθηκε ήταν το ότι ως επί το πλείστον στα καταστήματα ένδυσης προσήλθαν νεαρά άτομα.

Εργοτάξια

Επαναλειτούργησε πλήρως από την Δευτέρα και ο κατασκευαστικός τομέας, με την πλειοψηφία των εργοταξίων. Ένα ποσοστό της τάξεως του 5%, κυρίως τα μεγάλα εργοτάξια, αναμένεται ότι θα επανέλθουν εντός των επομένων ημερών, λόγω του ότι πρέπει να οργανωθούν πλήρως σχετικά με τους κανονισμούς ασφάλειας και υγείας, ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών, Κώστας Ρουσιάς. Όσον αφορά τις πρώτες εντυπώσεις, παρατηρήθηκαν κάποιες ελλείψεις σε υλικά του οικοδομικού τομέα, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που παρατηρήθηκε, ανέφερε ο κ. Ρουσιάς, λέγοντας ότι τις επόμενες μερικές ημέρες η κατάσταση θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.

Ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε την πρώτη ημέρα της πλήρους επαναλειτουργίας των εργοταξίων είναι αυτό της μεταφοράς των εργαζομένων, το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί. Το γεγονός ότι σε ένα αυτοκίνητο μπορούν να ταξιδέψουν μόνο τρία άτομα, χωρίς την δυνατότητα για τέταρτο άτομο, προκαλεί επιπλέον προβλήματα στην ομαλή επαναλειτουργία του κατασκευαστικού τομέα και παρατείνει τα οικονομικά προβλήματα κάποιων εργαζομένων οι οποίοι δεν μπορούν να μεταβούν στις εργασίες τους.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X