ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις ψεύτικους λογαριασμούς στο διαδίκτυο;

Δέσποινα Άσπρου

Σε όλους μας έχει τύχει να μας στείλει αίτημα φιλίας κάποιος χρήστης του Facebook, αλλά να διατηρούμε τις αμφιβολίες μας αν το συγκεκριμένο προφίλ είναι αληθινό. Δηλαδή αν το όνομα, τα στοιχεία και οι φωτογραφίες που εμφανίζονται σε αυτό ανήκουν όντως στο άτομο που διαχειρίζεται το προφίλ. Με αφορμή μάλιστα το πρόσφατο σοκαριστικό περιστατικό δολοφονίας των δύο γυναικών από τον serial killer, όλοι μας γίναμε πιο επιφυλακτικοί και προσεχτικοί με τους διαδικτυακούς μας "φίλους".

Είτε πρόκειται για κάποιο κοινωνικό δίκτυο, είτε για κάποιο ιστότοπο γνωριμιών, τα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην γίνουμε τα "επόμενα θύματα" είναι σχεδόν τα ίδια. 

  • Φωτογραφικό υλικό: δεν υπάρχουν φωτογραφίες του χρήστη από προσωπικές ή κοινωνικές δράσεις του. Αντί αυτών υπάρχουν 2 – 3 φωτογραφίες με αφηρημένο και γενικό περιεχόμενο (π.χ. ηλιοβασίλεμα, θάλασσα, κατοικίδια κ.α.). Αυτές συνήθως έχουν αλιευθεί από τις μηχανές αναζητήσεις (π.χ. google). Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να διαπιστώσετε ποια φωτογραφία είναι ψεύτικη!
  •  Δώστε έμφαση στο υλικό που ανεβάζει ο νέος σας διαδικτυακός φίλος. Τι ενδιαφέροντα έχει; Αν οι περισσότερες δημοσιεύσεις του αποτελούν άρθρα από κάποια σελίδα η blog τότε είναι ένα αρνητικό δείγμα. 
  • Σχόλια: δεν υπάρχουν σχόλια από πολλά άτομα, κάτω από τις φωτογραφίες ή τις αναρτήσεις του χρήστη. Ακόμα, τα σχόλια που υπάρχουν δεν έχουν φιλικό ύφος και αυτό δηλώνει ότι οι φίλοι του χρήστη δεν είναι «πραγματικοί». Κάτι που μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ή στο instagram. Στην περίπτωση που βρίσκεστε σε κάποιο ιστότοπο γνωριμιών, μην διστάσετε να ζητήσε τα κοινωνικά δίκτυα του ανθρώπου με τον οποίο μιλάτε.
  • Προκλητικό φωτογραφικό υλικό: τα γυναικεία προφίλ που έχουν φωτογραφίες με ημι-γυμνό περιεχόμενο, προκλητικά ρούχα κ.α. μάλλον είναι ψεύτικα.
  • Το όνομα του χρήστη: δεν παραπέμπει στο πραγματικό ονοματεπώνυμο του χρήστη ή στην ιδιότητα του (π.χ. δάσκαλος). Χρησιμοποιόντας το email ή το όνομά του, μην διστάσετε να αναζητήσετε τον νέο σας "φίλο" στο google.  Ίσως ο παραπάνω χρήστης να είναι εγγεγραμμένος και σε άλλες σελίδες, άρα μια αναζήτηση μπορεί να μας εμφανίσει κάποια σχετικά αποτελέσματα. Αν δεν μας βγάλει κάποιο αποτέλεσμα το Google είναι απαραίτητα και ανησυχητικό, αλλά αν βγάλει είναι κάτι πολύ θετικό.
  • Οι αναρτήσεις - δημοσιεύσεις: δεν αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία του χρήστη (π.χ. ενδιαφέροντα, εργασία κ.α.).
  • Ιδανική εικόνα: κοιτώντας τις προσωπικές πληροφορίες – όπου υπάρχουν – του χρήστη, θα δούμε ότι είναι μορφωμένος, εργάζεται σε κάποια γνωστή εταιρεία και έχει πολλά ενδιαφέροντα και χόμπι. Πίσω λοιπόν, από την ανωνυμία και την μπλε μάσκα του facebook, κρύβεται ένας ιδανικός εαυτός, ο οποίος όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
  • Αν ο νέος σας διαδικτυακός "φίλος" σας κάνει να έχετε αμφιβολίες τότε χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο και τις δυνατότητές του! Η αναζήτηση εικόνων στο Google δίνει την δυνατότητα να κάνουμε αντίστροφη αναζήτηση σε οποιαδήποτε εικόνα. Δηλαδή αντί να γράψουμε μια λέξη και να μας εμφανίσει σχετικές εικόνες, ανεβάζουμε εμείς μια εικόνα και το Google την αναγνωρίζει και μας εμφανίζει πρώτον που αλλού χρησιμοποιείτε αυτή η εικόνα, και δεύτερον παρόμοιες εικόνες. Οι παρόμοιες συνήθως σχετίζονται περισσότερο με τις αποχρώσεις της φωτογραφίας και λιγότερο με το σχήμα του προσώπου, αλλά τις περισσότερες φορές οι αλγόριθμοι της Google δεν κάνουν λάθος. Για να χρησιμοποιήσετε την αντίστροφη αναζήτηση πρέπει να κατεβάσετε την φωτογραφία στον υπολογιστή σας, να ανοίξετε την αναζήτηση εικόνων της Google καιι να πιάσετε με το ποντίκι και τραβήξτε την εικόνα από τον υπολογιστή σας στο πεδίο αναζήτησης.

Εφόσον είδαμε τα βασικότερα tips ώστε να αναγνωρίσουμε ένα ψεύτικο account, πρέπει να τονίσουμε ότι οι παραπάνω τρόποι δεν εγγυούνται 100% ακρίβεια, και το συμπέρασμα για κάθε προφίλ είναι καθαρά δικό σας. Αν για κάποιο λόγο ένα άγνωστο πρόσωπο σας δημιουργήσει αμφιβολίες, το καλύτερο είναι να κόβεται κάθε επαφή. Αν πάλι όλα δείχνουν normal, τότε μην επιδιώξετε μια express συνάντηση. Καλύτερα να αφήσετε λίγο τον χρόνο να κυλήσει, να γνωριστείτε και έπειτα να κανονίσετε ένα ραντεβού - σε δημόσιο πάντα χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψύχραιμος και αμετανόητος ο serial killer

Πέντε οι υποθέσεις γυναικών στα υπ' όψιν της Αστυνομίας

MediaBlog Ο «Ορέστης» και ο serial killer «Ορφέας»...

Τι είναι τελικά το Badoo και πώς λειτουργεί;

Αντιμέτωπη με έναν serial killer η κυπριακή κοινωνία

5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν γνωρίζετε κάποιον στο διαδίκτυο

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση