ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Πύρινος εφιάλτης: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Βαρυμπόμπη

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Αττική.

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Μια εφιαλτική νύχτα ήταν στην Βαρυμπόμπη και στις γύρω περιοχές, καθώς εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά, η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε σπίτια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ενώ είναι ολονύχτιες οι προσπάθειες των ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής για τον έλεγχο της φωτιάς. Πολλά είναι τα σπίτια που τυλίχθηκαν στις φλογες, ενώ και δεκάδες οχήματα έγιναν στάχτη.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες. Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο. Θετικό είναι ότι έχουν πέσει οι άνεμοι, κάτι που αφήνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όρια της, αλλά σε κάθε περίπτωση η νύχτα προβλέπεται πολύ δύσκολη.

Στην περιοχή επιχειρούσαν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα. Με το πρώτο φως της μέρας που θα πετάξουν και τα εναέρια μέσα. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ώρες έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάμες, το Μορτερό, το Ολυμπιακό Χωριό και οι Θρακομακεδόνες.

Η πυρκαγιά παρέμενε σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη, όπου έφτασε και μέχρι την πλατεία. Εκεί κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες.

Εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου δημιουργήθηκε «ζώνη» προκειμένου να μην πλησιάσουν τα πύρινα μέτωπα.

Εθνική οδός

Η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

«Είμαστε σε επιφυλακή»

Αργά τη νύχτα, ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, τόνισε ότι υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε κάποια σημεία, ενώ προσθέτει ότι γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η φωτιά και τουλάχιστον δεν υπάρχει επέκταση. «Στις Αδάμες, την Βαρυμπόμπη, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, στην περιοχή της Φλόγας, υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε κάποια σημεία και σε κάποιες αυλές σπιτιών», είπε.

Όπως αναφέρει δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τα πόσα σπίτια έχουν καταστραφεί, αλλά κάποια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο κ. Βρεττός χαρακτηρίζει την κατάσταση πρωτόγνωρη, ενώ τονίζει ότι η φωτιά ήταν τεράστια με πολλά μέτωπα, και είχε απόσταση χιλιομέτρων σε διάφορα σημεία. «Ελπίζω ότι θα περιοριστεί απόψε και μέχρι το πρωί θα έχει σβήσει. Αυτό νομίζω, αυτή είναι η εικόνα μου. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε», πρόσθεσε.

Τα ανοιχτά πύρινα μέτωπα

Στις ακραίες καιρικές συνθήκες αναφέρθηκαν Νίκος Χαρδαλιάς και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στην έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησαν.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αφού χαρακτήρισε «επικίνδυνη την πυρκαγιά», επισήμανε ότι μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια το τελευταίο 24ωρο, σημειώνοντας ότι 40 μέτωπα είναι ανοικτά. Και πρόσθεσε πως η σημαντικότερη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση. Η πυρκαγιά επικεντρωνόταν σε τρία μέτωπα: στην Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες.

Ο ίδιος έκανε λόγο για δύσκολες καιρικές συνθήκες που έφτασαν τους 45 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 10% και ριπές ανέμων που έφτασαν και τα 6 μποφόρ. Τόνισε ότι αντιμετώπισαν 315 περιπτώσεις απεγκλωβισμού και απομάκρυνσης ανθρώπων και πρόσθεσε ότι έχουν αποσταλεί 5 sms από το 112, συν ένα τώρα.

Ειδικότερα, το τελευταίο μήνυμα από το 112 καλούσε όσους βρίσκονται σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Φιλοξενία πυρόπληκτων

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε όσους πυρόπληκτους πολίτες επιθυμούν να καλέσουν στο 1135 -που ανήκει στον ΕΟΔΥ- για να τους καθοδηγήσουν σε ξενοδοχεία, καθώς έχουν εξασφαλιστεί δεκάδες δωμάτια.

Προβλήματα στην υδροδότηση

Προβλήματα και στην υδροδότηση πολλών περιοχών προκάλεσε, σύφωνα με ενημέρωση της ΕΥΔΑΠ, η μεγάλη πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης τις τελευταίες ώρες. Οπως αναφέρει η ΕΥΔΑΠ, η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης υδροδοτούνται οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου. Αναλυτικά η ανακοίνωση

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Σε τμήματα πέντε περιοχών της Αττικής εντοπίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση το βράδυ της Τρίτης, παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά έχει θέσει εκτός λειτουργίας σημαντικά τμήματα του συστήματος μεταφοράς ρεύματος στην υψηλή και την υπερυψηλή τάση.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Ίλιον-Πετρούπολη και Περιστέρι, όπου νωρίτερα τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο γραμμές Μέσης Τάσης.

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται και στα νησιά Κω-Κάλυμνο, όπου για αύριο προγραμματίζονται και προγραμματισμένες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, διάρκειας έως 1,5 ώρα ανά περιοχή, στο διάστημα από τις 8 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Τα προβλήματα οφείλονται στον περιορισμό της απόδοσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.

Για την Τετάρτη αναμένεται και πάλι σημαντικά αυξημένη ζήτηση στα επίπεδα των 10.000 μεγαβάτ και περαιτέρω αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας (σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την προημερήσια αγορά) στα 185,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 205 ευρώ.

Υγειονομικές δομές

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών, το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και στο Μαντούδι Ευβοίας

Πιο συγκεκριμένα έχουν τεθεί σε επιφυλακή:

• Το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο

• Το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (Παθολογική Κλινική, Μονάδα Εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής)

• Το Νοσοκομείο Κηφισιάς «’Αγιοι Ανάργυροι»

• Το Νοσοκομείο Χαλκίδας

• Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ, 2 μηχανές, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος ιατρικής Καταστροφών και 10 ασθενοφόρα.

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ

Σε επιφυλακή τέθηκαν όλες οι αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις της ΓΑΔΑ, με διαταγή του Αρχηγού της ΕΛΑΣ αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, σύμφωνα με ενημέρωση από το Αρχηγείο του Σώματος.

Ειδικότερα, σε επιφυλακή τέθηκαν η Άμεση Δράση, η Τροχαία, η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Βορειοανατολικής και Δυτικής Αττικής, «για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση κάθε ζητήματος σχετικού με τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και των περιουσιών τους», όπως αναφέρεται στη διαταγή.

Παράλληλα όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες της Αττικής τίθενται σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας, «με σκοπό την, σε συντρέχουσα περίπτωση, έγκαιρη και κατά το έπακρο δραστηριοποίησή τους».

Όπως έγινε γνωστό η απόφαση του Αρχηγού εκδόθηκε λόγω του γεγονότος ότι οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφήνοντάς τα ανασφάλιστα. Έτσι στις παραπάνω περιοχές θα περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις για τη διαφύλαξη των περιουσιών.

Ευθύμης Λέκκας

Με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, βρίσκεται στην πυρόπληκτη περιοχή ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας τονίζει:

«Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:

1. Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)

2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης

3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο».

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X