ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Ruth Bader Ginsburg: Η γυναίκα που κάποιοι την έχουν ίνδαλμα και άλλοι τη βλέπουν ως «τέρας»

Με την στάση της μπόρεσε να εμπνεύσει τον λαό της Αμερικής

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε χθες Παρασκευή από την ζωή η δικάστρια Ruth Bader Ginsburg, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993 και ανυποχώρητη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η Ginsburg πέθανε εξαιτίας «επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας» από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε, διευκρίνισε το δικαστήριο και των φιλελεύθερων αξιών στο σώμα αυτό.

Ποια είναι όμως η γυναίκα που για εκείνην θρηνεί η Αμερική; Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό ανακηρύχθηκε το αγαπημένο δικαστικό πρόσωπο του Αμερικανικού λαού με ποσοστά 44% να δηλώνουν ότι την λατρεύουν και όχι άδικα. Παρόλα αυτά υπάρχει και η αντίθετη άποψη και άνθρωποι που την μισούν και την βλέπουν ως ένα «τέρας», μία «μάγισσα» την οποία δε σταματούν να πολεμούν.

Από την άλλη όσοι την στηρίζουν αναγνωρίζουν τους αγώνες που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και στην ζωή της γεννικότερα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η Ruth Bader Ginsburg έλαβε το τιμητικό βραβείο της «Ηρωίδας της πραγματικής ζωής» ένα βραβείο που την αντιπροσωπεύει απόλυτα.

Γεννήθηκε το 1933 από Εβραίους μετανάστες γονείς σε μια εργατική συνοικία του Μπρούκλιν. Από μικρή αγαπούσε τα γράμματα και την μουσική ενώ είχε δηλώσει ότι αν δεν γινόταν νομικός θα ήθελε να είναι μια ντίβα της όπερας. Στα 13 έκανε την πρώτη της εντύπωση γράφοντας μια έκθεση για τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ενώ λίγα χρόνια αργότερα η μητέρα της διαγνώστηκε με καρκίνο και πέθανε την ημέρα της αποφοίτησής της από το Λύκειο.

Από την μητέρα της έμαθε πολλά όμως κράτησε κοντά στην καρδιά της δύο συμβουλές της «Να είσαι κυρία» και «Να είσαι ανεξάρτητη», και τα κατάφερε!

Μπήκε στο πανεπιστήμιο Κορνέλ με υποτροφία και ήταν εκεί που γνώρισε και τον σύζυγό της Μάρτιν Γκίνσμπεργκ ο οποίος πέθανε το 2010. Μέχρι τον θάνατό του όμως βρισκόταν στο πλάι της συζύγου του στηρίζοντάς την συνεχώς.

Παντρεύτηκαν το 1954 και σύντομα απέκτησαν μια κόρη. Το 1957 λίγα μόλις χρόνια μετά η Ginsburg ξεκίνησε να σπουδάζει νομική στο Χάρβαρντ και ήταν 1 από της 9 γυναίκες που βρίσκονταν εκεί ανάμεσα σε 500 άντρες.

Τελείωσε το διδακτορικό της στο Κολούμπια και παρόλο που βγήκε πρώτη δυσκολεύτηκε πολύ να βρει εργασία λόγω του φύλου της και του παιδιού της.

Το 1972 επιδίωξε να συμμετάσχει στην ίδρυση του Women’s Rights Project εντός της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).
Εκεί ανέλαβε τις πρώτες σημαντικές υποθέσεις διακρίσεων λόγω φύλου. Ήταν μια έννοια που μέχρι τότε ήταν άγνωστη και που καθιέρωσε η ίδια, ενώπιον, μάλιστα, του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Κέρδισε πολλές δίκες οι αποφάσεις των οποίων οικοδόμησαν σταδιακά την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων μέχρι το 1993 όπου ο Bill Clinton την διόρισε στον Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα σε αυτή την θέση.

Πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ισότητα των φύλων και την «εκπόρθηση» ανδροκρατούμενων οχυρών, όπως η Νομική. Πάλευε για αυτά μέχρι τέλους, ακόμα και όταν ζούσε με τον καρκίνο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Με την στάση της μπόρεσε να εμπνεύσει τον λαό της Αμερικής και θεωρείτε ένα από τα σημαντικότερα άτομα στην σύγχρονη ιστορία. Όπως μπορείτε να φανταστείτε οι σχέσεις της με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Doland Trump δεν είναι και οι καλύτερες ενώ για χρόνια και κατά καιρούς δέχθηκε ισχυρές πολιτικές πιέσεις για να παραιτηθεί, όμως, εκείνη ποτέ δεν πτοήθηκε.

Σύμφωνα με το NPR, η Ginsburg υπαγόρευσε πριν πεθάνει μια δήλωση στην εγγονή της, τονίζοντας πως ο «πιο διακαής πόθος μου είναι να μην αντικατασταθώ προτού αναλάβει νέος πρόεδρος».

Με πληροφορίες από newsbeast

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X