ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Σε συναγερμό η υφήλιος λόγω πανδημίας

Εκτιμήσεις από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ότι μέχρι τον Δεκέμβριο οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τις 300 χιλιάδες

Περισσότερα από 19 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, οκτώ μήνες μετά την πρώτη εμφάνισή του στην Κίνα, ενώ μόνο στην Αφρική τα κρούσματα υπερέβησαν το ένα εκατομμύριο. Τίποτα δεν προμηνύει ότι η πανδημία αποδυναμώνεται. Αντιθέτως, η κατάσταση επιδεινώνεται σε όλες τις ηπείρους. Οι ΗΠΑ χθες κατέγραψαν περισσότερους από 2.000 θανάτους και 58.000 νέα κρούσματα εντός 24 ωρών.

Πρόβλεψη του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εκτιμά ότι οι θάνατοι από COVID-19 μέχρι την 1η Δεκεμβρίου θα υπερβαίνουν τις 300.000. Ωστόσο, τονίζουν οι ερευνητές, είναι εφικτή η διάσωση 70.000 ζωών, αν οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν μάσκα και τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. H επικεφαλής της ομάδας κρούσης κατά του κορωνοϊού, δρ Ντέμπι Μπιρξ, μετά τις ευθείες τοποθετήσεις για την κλίμακα της πανδημίας στις ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο διασταυρούμενων πυρών τόσο από τον πρόεδρο Τραμπ, που τη χαρακτήρισε αξιοθρήνητη, όσο και από τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, η οποία δήλωσε ότι δεν την εμπιστεύεται. Aπό την οργή του προέδρου Τραμπ δεν γλίτωσε ούτε ο Tζο Μπάιντεν, τον οποίο σε ομιλία του στο Οχάιο κατηγόρησε ότι «είναι εναντίον του θεού, της Βίβλου και της οπλοκατοχής». Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Μάικ ντι Βάιν, λίγες ώρες πριν από την άφιξη Τραμπ, βρέθηκε θετικός στον ιό, με αποτέλεσμα να μην υποδεχθεί αυτοπροσώπως τον υψηλό του επισκέπτη. Οταν αργότερα υποβλήθηκε σε ακριβέστερο μοριακό τεστ βρέθηκε αρνητικός.

Έξαρση στην Ευρώπη

Η Ευρώπη παραμένει στο στόχαστρο του κορωνοϊού με πολλά κράτη να καταγράφουν έξαρση των λοιμώξεων. Ιατροί σε Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία ήδη προετοιμάζονται, παρά την κόπωση των τελευταίων μηνών, για το επερχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στη Γερμανία εκατοντάδες παιδιά παρέμειναν χθες στα σπίτια τους όταν σχολείο στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία έκλεισε καθώς βρέθηκε θετικός στον ιό ένας δάσκαλος. Επίσης 100 παιδιά δημοτικού σχολείου στο Ροστόκ τέθηκαν σε 14ήμερη καραντίνα, επειδή προσβλήθηκε από τον ιό ένας συμμαθητής τους. Σε δεινή κατάσταση παραμένει η Πολωνία, καταρρίπτοντας καθημερινά τα ρεκόρ νέων λοιμώξεων που εντοπίζονται σε Βαρσοβία, Κρακοβία και Κατοβίτσε. Η πολωνική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου εθνικού lockdown. Ο υπουργός Υγείας της Νορβηγίας κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό ακόμα και σε κράτη με περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων.

Τέλος ελπιδοφόρα είναι τα νέα από το επιστημονικό πεδίο. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανοσολογίας Λα Τζόλα της Καλιφόρνιας διαπίστωσαν ότι άτομα που έχουν τα προηγούμενα χρόνια προσβληθεί από τον κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος διαθέτουν Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης, που μπορούν να αναγνωρίσουν ως εισβολέα τον νέο κορωνοϊό και να τον καταστρέψουν, παρέχοντας κάποιας μορφής ανοσία και καθιστώντας ηπιότερη την COVID-19 που θα εμφανίσουν. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Πηγή: kathimerini.gr

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X