ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Σοκάρει η εικόνα με τον αστυνομικό που πατά στο κεφάλι διαδηλωτή

Η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, σημαδεύτηκε με επεισόδια και συλλήψεις

newsroom must

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει εικόνα που κυκλοφόρησε στα social media, από την πορεία διαμαρτυρίας στη Λευκωσία.

Οργανωμένα σύνολα διαμαρτυρήθηκαν για τη διαφθορά αλλά και για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με συμπλοκές ανάμεσα σε πολίτες και αστυνομικούς να χαρακτηρίζουν τη συγκέντρωση.

Mάλιστα, οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία κάνουν λόγο για «αστυνομική βαρβαρότητα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών «ο ξεκάθαρα αντιφασιστικός και ταξικός χαρακτήρας της κινητοποίησής μας, οδήγησε την αστυνομία στον αποκλεισμό ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, στην ανάπτυξη πάνοπλων αστυνομικών σε δεκάδες περιπολικά και μοτοσικλέτες, τη χρήση drone και φυσικά του κανονιού νερού με την ευφάνταστη ονομασία “Αίαντας”».

Οι διοργανωτές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «πολλοί αλληλέγγυοι/ες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες», και κάνουν λόγο για τραυματισμό 25χρονης μουσικού, «η οποία δέχτηκε ευθεία βολή στο πρόσωπο από τον «Αίαντα», με συνέπεια να χάσει τις αισθήσεις της και με κίνδυνο μόνιμης βλάβης στην όρασή της». «Ανάμεσα στα θύματα της αστυνομικής βαρβαρότητας άλλος νεαρός διαδηλωτής, τον οποίο θρασύτατοι αστυνομικοί πάτησαν στον λαιμό ενώ βρισκόταν ήδη ακινητοποιημένος στο έδαφος».

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω εικόνα, με αστυνομικό να πατά στο κεφάλι πολίτη την ώρα της σύλληψής του. 

Τη διενέργεια έρευνας από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), σε σχέση με τη χθεσινή διαμαρτυρία πολιτών στη Λευκωσία, κατά την οποία η Αστυνομία προχώρησε σε 11 συλλήψεις, ζητά μέσω επιστολής που θα αποστείλει εντός της ημέρας, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Την ίδια ώρα πολιτικά κόμματα χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την αστυνομική βία, ζητώντας την παραίτηση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυς Γιολίτη. 

Η Υπουργός με ανακοίνωσή της τόνισε πως οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην Αστυνομία:

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, έκανα ξεκάθαρο στην ηγεσία της Αστυνομίας ότι πρέπει η Αστυνομία να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες στην άσκηση των καθηκόντων τους να μην εφαρμόζουν βίαια μέσα, και η χρήση βίας να είναι η έσχατη λύση, την οποία να χρησιμοποιούν σε αυτοάμυνα στον ελάχιστο απαραίτητο βαθμό και μόνο εάν τα άλλα μέσα παραμένουν αναποτελεσματικά ή δεν παρέχουν καμία προοπτική για την επίτευξη του σκοπούμενου αποτελέσματος.

Από τις εικόνες που είδα φαίνεται να απουσιάζει η απαιτούμενη αναλογικότητα, ωστόσο, αυτό θα διαφανεί από τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σήμερα το πρωί συμφώνησα με τον Αρχηγό της Δύναμης να απευθυνθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ώστε να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα.

Ταυτόχρονα, ζήτησα όπως ετοιμασθεί έκθεση γεγονότων για να πληροφορηθώ για τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την ηγεσία στα μέλη της Δύναμης, που βρέθηκαν στα γεγονότα εν ώρα υπηρεσίας.

Οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην Αστυνομία.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση