ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

«Σταματήστε να λέτε πως όλες οι ζωές έχουν σημασία»

Όταν ο κόσμος ακούσει πως η ζωή των μαύρων έχει σημμασία και απαντά πως όλες οι ζωές έχουν

Δέσποινα Άσπρου

Λίγες μέρες μετά τον τραγικό θάνατο του George Floyd, η φράση "Black lives matter", δηλαδή στα ελληνικά "Η ζωή των μαύρων μετρά", διαδίδεται ολοένα και περισσότερο - κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την έναρξη μια δημόσιας συζήτησης γύρω από το θέμα αυτό. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ακούγοντάς της, τονίζουν πως η ζωή όλων των ανθρώπων μετρά, ανεξαρτήτως χρώματος και οποιασδήποτε άλλης διαφοράς. Θέλοντας να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, η Rachel Elizabeth Cargle του αμερικανικού Harper's Bazaar εξηγεί γιατί δεν πρέπει να είναι αυτή η απάντηση στο κίνημα "Black Lives Matter".

Όπως τονίζει σχετικό δημοσίευμα του harpersbazaar.gr, η Rachel Elizabeth Cargle αναφερόμενη στο ενδεχόμενο αντικατάστασης του "οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία” με το "όλες οι ζωές έχουν σημασία”, τονίζει πως η εν λόγω ταχτική -η οποία ονομάζεται gaslighting- και με την οποία ένας άνθρωπος, ή μια ομάδα, με στόχο να κερδίσει μεγαλύτερη δύναμη (ή σ’ αυτή την περίπτωση να κρατήσει την ησυχία του) κάνει το θύμα να αμφισβητεί τη δική του πραγματικότητα, δεν είναι η κατάλληλη. Η πράξη αυτή έχεις ως αποτέλεσμα να δείχνει πως όσοι το υποστηρίζουν είναι σαν να πιστεύουν πως οι ίδιοι οι μαύροι δεν ξέρουν τις εμπειρίες τους, τα στατιστικά αστυνομικής βίας, τον ρατσισμό του υγειονομικού συστήματος και τις μαζικές φυλακίσεις - κάτι το οποίο σαφώς, δεν είναι θεμιτό. Η ίδια, θέλοντας να εξηγήσει στην πράξη τι εννοεί, θέτει το εξής παράδειγμα: " Σε μια κοινότητα που μαζεύει χρήματα για να σώσει μια βιβλιοθήκη για παράδειγμα, θα δείτε ποτέ κάποιον να φωνάζει "μα όλες οι βιβλιοθήκες έχουν σημασία" -ιδιαίτερα αν η δική του βιβλιοθήκη χρηματοδοτείται κανονικά".


Photo by Julian Wan on Unsplash

Είναι λοιπόν απαραίτητο, ο κάθε άνθρωπος να αντιληφθεί ποιο κομμάτι της κοινωνίας βιώνει μεγαλύτερο πόνο και να μην περιορίζεται σε μια ουδέτερη δήλωση. Προφανώς και όλες οι ζωές έχουν σημασία και αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία. Το ζήτημα όμως τώρα, αφορά την ζωή των μαύρων - η οποία δεν είναι και τόσο εύκολη. Με το να χρησιμοποιείς την ουδέτερη φράση "η ζωή όλων των ανθρώπων μετρά", δείχνει πως προτιμάς να μην βλέπεις τα όσα συμβαίνουν και αποδεικνύει πως τίποτα δεν μπορεί να φέρει στο επίκεντρο την ευημερία και την ασφάλεια των μαύρων.


 Photo by Donovan Valdivia on Unsplash

Με πληροφορίες από Harper's Bazaar USA και GR

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση