ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Πότε και πώς θα γίνει η κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου

Στις 17 Απριλίου η κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου

newsroom must

Περίοδο πένθους διανύει η Μεγάλη Βρετανία, μετά τον θάνατο του Πρίγκιπα Φίλιππου και επί 73 χρόνια συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ και Δούκα του Εδιμβούργου την Πέμπτη 9 Απριλίου.

"Με βαθιά θλίψη, η Αυτού Μεγαλειότητα η Βασίλισσα ανακοινώνει το θάνατο του αγαπημένου συζύγου της, του Πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου. Πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο Κάστρο Windsor. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Η Βασιλική Οικογένεια ενώνεται με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να πενθήσει την απώλεια του", ήταν η ανακοίνωση του παλατιού.

Στην είσοδο του Παλατιού τοποθετήθηκε η ανακοίνωση του θανάτου, ενώ οι σημαίες κυματίζουν στο παλάτι, το Κοινοβούλιο και το Αββαείο του Westminster. Παρά την παράκληση του παλατιού προς τον κόσμο να μην προσέρχεται καθώς τα μέτρα περιορισμού λόγω Covid συνεχίζουν να ισχύουν, πλήθος κόσμου βρισκόταν έξω από το παλάτι αλλά και το κάστρο του Windsor για να αφήσουν ένα λουλούδι και ένα μήνυμα προς τιμήν του Πρίγκιπα.

Οι καμπάνες του Αββαείου του Westminster, εκεί όπου τελέστηκε ο γάμος του με την Ελισάβετ το 1947, χτύπησαν 99 φορές, μία το λεπτό, αποτίοντας φόρο τιμής στον 99χρονο Πρίγκιπα.

Πότε και πώς θα γίνει η κηδεία
Το Σάββατο 17 Απριλίου θα γίνει η κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Windsor  (στον ίδιο χώρο που είχε γίνει ο γάμος του πρίγκιπα Harry με τη Meghan Markle) μετά από το πένθος των οκτώ ημερών, ενώ όλα ήταν προγραμματισμένα πολύ καιρό πριν. Την ημέρα της κηδείας του, εκτιμάται ότι το φέρετρό του θα μεταφερθεί εντός μικρής απόστασης από τον ναό για την τελετή.

"Operation Forth Bridge", είναι ο κωδικός όνομα που έχει δοθεί στη λίστα με όσα πρέπει να γίνουν μετά το θάνατο του Φίλιππου.

Ο σύζυγος της Βασίλισσας, Πρίγκιπας Φίλιππος αν και ήταν ευγενής η κηδεία του γίνεται δημοσία δαπάνη και η τελετή περιλαμβάνει κανονιοβολισμό από το Βασιλικό Ναυτικό και στρατιωτική πομπή.

Ο Φίλιππος ζήτησε να αφαιρεθούν αυτά από τη λίστα, γιατί όπως είχε πει "δεν θέλω όλη τη φασαρία" ενώ τόνισε ότι αυτό που επιθυμεί είναι να γίνουν όλα διακριτικά και διάλεξε κηδεία στρατιωτικού τύπου, παρουσία της οικογένειας, φίλων και των ηγετών των κρατών της Κοινοπολιτείας.

Ο κορωνοϊός όμως ανατρέπει τα δεδομένα καθώς στην τελετή θα πρέπει να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι κοινωνικές αποστάσεις.

Η επιθυμία του Φίλιππου
To φέρετρο θα είναι ντυμένο με τα προσωπικά του διακριτικά με αναφορές στη δανέζικη και ελληνική καταγωγή του αλλά και με ένα στεφάνι από τη βασιλική οικογένεια. Δίπλα του θα κάνουν αγρυπνία, σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά του Κάρολος, Άννα, Andrew και Edward.

Την ημέρα της κηδείας, το φέρετρο θα κουβαλήσουν οι First Battalion Grenadier Guards και θα μεταφερθεί- μετά από επιθυμία του Φίλιππου- με την άμαξα που μετέφερε και την βασίλισσα Victoria στην τελευταία της κατοικία το 1901.

Ψάλτες θα ψάλλουν την ακολουθία ενώ μια καμπάνα θα χτυπάει σε όλη τη διάρκεια της κηδείας ενώ θα υπάρχουν και γκαιντιέρηδες του βασιλικού Ναυτικού που θα παίζουν γκάιντα, εφόσον ο ίδιος είχε ζητήσει στρατιωτική κηδεία. Οι πεζοναύτες θα μεταφέρουν το φέρετρο μέσα στην εκκλησία.

Tο φέρετρο του θα τοποθετηθεί σε σημείο της εκκλησίας όπου έχουν ταφεί οι περισσότεροι μονάρχες της Μεγάλης Βρετανίας και θα παραμείνει στο Royal Vault μέχρι και τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, όταν θα ταφούν κανονικά μαζί.

Ο Φίλιππος ζήτησε τον ύμνο "For Those In Peril On The Sea" ενώ στο τέλος της τελετής θα διαβαστεί το κείμενο "ashes to ashes".

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός σε ποιους θα επιτραπεί να παραστούν στην τελετή καθώς ισχύουν οι περιορισμοί λόγω Covid-19. Σύμφωνα με τις οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι οι 30.

Η γραμμή διαδοχής στο θρόνο δεν επηρεάζεται, καθώς ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν ήταν ποτέ σε αυτόν, πρώτος στη σειρά του θρόνου παραμένει ο Πρίγκιπας Κάρολος.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση