ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

NEWS

newsroom must

Τι είχε συμφωνηθεί το 2019

Η αλλαγή ώρας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, σηματοδοτεί την έναρξη του χειμερινού ωραρίου. Τι θα γίνει όμως φέτος, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο του 2019;

Υπενθυμίζουμε πως στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής να σταματήσει η πρακτική της αλλαγής ώρας. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησής της με συντριπτική διαφορά (410 έναντι 192).

Η συμφωνημένη αυτή πρόταση δεν έχει, ωστόσο, αποκτήσει νομική ισχύ, διότι αναμένεται η οριστικοποίησή της από το Συμβούλιο της ΕΕ. Παράλληλα οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών, για τη διατήρηση της χειμερινής ή της θερινής ώρας, παρακωλύουν τη διαδικασία.

Τι θα συμβεί φέτος

Μιλώντας στην ιρλανδική ηλεκτρονική έκδοση «The Journal», η Ιρλανδή ευρωβουλευτής, Ντέιρντρε Κλουν, είπε ότι: «η πρόταση δεν προχωρά προς το παρόν και έχει φρενάρει».

Η Κλουν υποστηρίζει εδώ και καιρό την κατάργηση της αλλαγής ώρας στην ΕΕ, θέλοντας οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο το χρόνο.

«Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο το χρόνο, αλλά τον χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά».

Η κα. Κλουν υποστήριξε ακόμα ότι: «το Κοινοβούλιο συμφώνησε με την πρόταση και την ψηφίσαμε, αλλά έπρεπε τα κράτη μέλη επίσης να συμφωνήσουν και εκεί υπήρξε διχασμός».

Ποιος θα αποφασίσει τελικά

Την οριστική απόφαση, ωστόσο, θα λάβει το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από ψηφοφορία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν το 55% των χωρών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ θέλουν να καταργηθεί η αλλαγή ώρας -ακόμη και αν οι υπόλοιπες χώρες καταψηφίσουν- όλες οι χώρες πρέπει να συμμορφωθούν.

Πηγή: 24news

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ