ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τα πέντε σενάρια για την επιστροφή στα θρανία

Πιθανότερο να μείνουν κλειστά νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί – ανοικτό για τις υπόλοιπες τάξεις Λυκείου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Στον προεδρικό λόφο ανηφορίζουν την Παρασκευή το πρωί τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας με τους αρμόδιους υπουργούς, ούτως ώστε να εξετάσουν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τη δεύτερη φάση χαλάρωσης των μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί τόσο το επόμενο βήμα γύρω από τον τουρισμό αλλά κυρίως η επαναλειτουργία των σχολείων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε παρέμβει την περασμένη Παρασκευή, μετά το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η ανακοίνωση επιστροφής όλων των βαθμίδων στα σχολεία την 21η Μαϊου σε συνδυασμό με την δημόσια διαφωνία του μέλους της επιδημιολογικής ομάδας Λεόντιου Κωστρίκη, σημειώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ανησυχούν οι επιδημιολόγοι

Το πρωί της Παρασκευής θα συζητηθεί διεξοδικά το θέμα, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα ληφθούν την Παρασκευή οι όποιες τελικές αποφάσεις, αλλά ενδεχομένως να μεταφερθούν για τις αρχές της επόμενης βδομάδας. Ήδη μέλη της επιδημιολογικής ομάδας εκφράζουν στο παρασκήνιο ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιστροφής στα θρανία για όλους τους μαθητές. Το κατά πόσο θα εκφράσουν τις διαφωνίες αυτές και δημοσίως στη συνάντηση με τον Πρόεδρο είναι βεβαίως ένα ζήτημα ανοικτό. Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», στο έγγραφο για άνοιγμα των σχολείων την 21η Μαϊου που έδωσε η κυβέρνηση στους επιδημιολόγους, μόνο ο Λεόντιος Κωστρίκης δεν είχε τοποθετηθεί ενώ σε διυπουργική συνάντηση, αν και σημείωσε πως η απόφαση είναι πολιτική, ο ίδιος κρίνει καλύτερο να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τους τελειόφοιτους.

Να γίνουν πρώτα τα τεστ στους τελειόφοιτους

Όπως αναφέρουν επιστημονικοί κύκλοι στην «Κ», υπάρχει αυτή τη στιγμή διχογνωμία στον επιστημονικό κόσμο για το κατά πόσο τα παιδιά μπορούν να διασπείρουν τον ιό τελικώς. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο, επειδή δεν έχει ξεκαθαρίσει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα παιδιά δεν μπορούν να διασπείρουν τον ιό, κάποιοι εκ των μελών της ομάδας εκφράζουν τη διαφωνία τους για ένα τέτοιο εγχείρημα. Όπως σημειώνουν δεν υπάρχει καλός δειγματοληπτικός έλεγχος αυτών των ηλικιών και θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν τα περισσότερα δείγματα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και γίνονται στα σχολεία και στη συνέχεια να ληφθεί η όποια απόφαση.

Τα σενάρια

Τα σενάρια που θα τεθούν επί τάπητος είναι τα εξής:
1. Επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία
2. Επαναλειτουργία των σχολείων, πλην των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών
3. Επαναλειτουργία των σχολείων εκτός των μαθητών δευτέρας και τρίτης λυκείου και εκτός νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών
4. Επαναλειτουργία σχολείων αποκλειστικά για γυμνάσια και λύκεια
5. Λειτουργία των σχολείων μόνο για τους τελειόφοιτους μαθητές

Το επικρατέστερο

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως δεν είναι σίγουρο το κατά πόσο θα ανακοινωθούν αποφάσεις την Παρασκευή ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο που μελετά ο Πρόεδρος αυτή τη στιγμή είναι να μείνουν κλειστά τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ο κύριος λόγος όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι είναι ότι υπάρχει τεράστια δυσκολία να τηρηθούν τα μέτρα και το πρωτόκολλο υγιεινής. Αυτή αναμένεται πως θα είναι και η θέση που θα εκφράσει ο Πρόεδρος.

Ζήτημα ωστόσο που φαίνεται να απασχολεί εντόνως την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας είναι το ενδεχόμενο επιστροφής των μαθητών πρώτης και δευτέρας λυκείου. Όπως σημειώνουν κύκλοι της κυβέρνησης προτεραιότητα, τόσο για την κυβέρνηση αλλά κυρίως για το υπουργείο Παιδείας είναι η ομαλή διεξαγωγή των παγκύπριων εξετάσεων αλλά και η φοίτηση των τελειοφοίτων. Η επιστροφή και των υπόλοιπων τάξεων στα σχολεία θεωρείται πως θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα. Ήδη εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στους τελειόφοιτους, έχουν μαθητές και στις υπόλοιπες τάξεις. Δεν αποκλείεται όπως λέγεται να προσέλθουν αργότερα οι μαθητές της δευτέρας και τρίτης λυκείου, ακόμη και να μην πάνε καθόλου, αν κριθεί πως είναι δύσκολο να τηρηθεί το πρωτόκολλο.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X