ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Ταξίδι στις γεύσεις και τα αρώματα του Κυπριακού κρασιού

Σε εκδήλωση γευσιγνωσίας Κυπριακών κρασιών, στα πλαίσια του 13ου «Economist Forum 2017», που διοργάνωσε η εφημερίδα «Η Καθημερινή» και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στην Λευκωσία, μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της SPP Media, Δημήτρης Λοττίδης.

Το θέμα της εκδήλωσης, που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Hilton Park, ήταν η Αναβίωση του Κυπριακού Κρασιού και το πώς μπορεί να συμβάλει θετικά στην οικονομία της Κύπρου.

Μακρά οινική παράδοση
Η Κύπρος έχει µακρά οινική παράδοση που χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια. Στην κορυφή της οινικής παράδοσης είναι η φηµισµένη Κουµανδαρία. Τα τελευταία χρόνια βέβαια ήλθαν στην επιφάνεια 14 περίπου γηγενείς ηλικίες που οι αµπελουργοί του νησιού είχαν αρχίσει να λησµονούν.

Ωστόσο, εδώ και µερικά χρόνια, µικρά περιφερειακά οινοποιεία έκαναν τη µεγάλη στροφή και γηγενείς ποικιλίες, όπως για παράδειγµα οι λευκές ποικιλίες Ξυνιστέρι, Πρωµάρα, Σπούρτικο και Μωροκανέλα, και οι ερυθρές Γιαννούδι και Μαραθεύτικο έχουν αρχίσει να δίνουν εξαιρετικές ετικέτες, που ανταγωνίζονται επάξια τις διεθνείς, όπως οι Chiraz και Cabernet Sauvignon. Η καλλιέργεια των ποικιλιών αυτών αναµφισβήτητα έφερε την άνθιση της κυπριακής αµπελουργίας, αλλά και της οινικής τέχνης.

Δ. Λοττίδης: Η αναβίωση συνδεδεμένη με την Κυπριακή οικονομία
Στη σύντομη ομιλία του από το βήμα της εκδήλωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SPP Media, Δημήτρης Λοττίδης, ανέφερε τα εξής: «Βρισκόμαστε σε αυτή την εκδήλωση, σε μια προσπάθεια αναβίωσης του Κυπριακού κρασιού... Μια προσπάθεια που είναι αμέσα συνδεδέμενη με την κυπριακή οικονομία. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να προσφέρουμε κάτι καινούργιο στα πλαίσια του φόρουμ».
Στην συνέχεια, κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών για δηλώσεις...

Κ. Πετρίδης: Να αναγεννηθεί η Κυπριακή παράδοση
Στην ομιλία του, ο Υπουργός ανέφερε ότι «εάν θέλουμε να αναγεννηθεί η Κυπριακή οικονομία, με τον βιώσιμο και πραγματικό τρόπο, πρέπει να δώσουμε σημασία σε αυτά τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα που έχει ή μπορεί να έχει ο τόπος μας». Πρόσθεσε ότι δεν γίνεται να μην μπορεί να αναγεννηθεί «η Κυπριακή ποιότητα, η Κυπριακή γαστρονομία, η Κυπριακή παράδοση». Όπως είπε, αυτά τα έχουμε παραμελήσει, όταν κυνηγούσαμε το ευκαιριακό κέρδος. Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, πρέπει να πράξουμε ό,τι και άλλες πιο ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή να δώσουμε σημασία στην προοπτική που δημιουργεί η προώθηση των τοπικών μας προϊόντων. Φέρνοντας ως παραδείγματα τις πιο ανεπτυγμένες χώρες, είπε ότι βασισμένες στα παραδοσιακά τους προϊόντα, δημιούργησαν θέσεις εργασίας με αυξημένα εισοδήματα. Μιλώντας για τον τουρισμό, ανέφερε ότι ο κάθε τουρίστας, πρέπει να φεύγει από την Κύπρο, έχοντας δοκιμάσει ένα παραδοσιακό έδεσμα της Κύπρου και «ένα πραγματικό Κυπριακό κρασί, από γηγενή ποικιλία»

Αναφερόμενος αποκλειστικά στο Κυπριακό κρασί, είπε ότι «είναι αξιοθαύμαστη η οινοπαραγωγή στην Κύπρο», αφού «λειτούργησαν τα αντανακλαστικά του Κύπριου παραγωγού», έγιναν μεγάλες επενδύσεις, που συνέβαλαν στην ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας οίνου, κόντρα στις αρχικές εκτιμήσεις, ότι το Κυπριακό κρασί δε θα μπορούσε να συναγωνιστεί αυτό που παράγουν άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Πετρίδης ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας ότι το κράτος έχει ρόλο δράσης στην βοήθεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοβιομηχανίας στην Κύπρο, για να πάνε ακόμα πιο μπροστά.

Η εφημερίδα «Η Καθημερινή» ήταν παρούσα καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου, μεταφέροντας λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις, καθώς και συνεντεύξεις με τις προσωπικότητες που παρέστησαν και χαιρέτισαν το συνέδριο.

Πηγή: 24sports

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X