ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται στην Κύπρο το εμβόλιο

Διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Υγείας για παραλαβή σημαντικών ποσοτήτων

Σε ένα χρονικό ορίζοντα μεταξύ το τέλος Δεκεμβρίου και τις αρχές Ιανουάριου αναμένεται στην Κύπρο η κάθοδος του εμβολίου κατά της Covid-19. Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις ώστε να παραλάβει ποσότητες του όποιου εμβολίου λάβει την τελική από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα αποτελέσματα από τις φαρμακευτικές εταιρείες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους κατά του κορωνϊού είναι κάτι περισσότερο ενθαρρυντικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ελπίζει ότι η έγκριση κάποιων από αυτών θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Σε δηλώσεις της προ ημερών η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε το στίγμα για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Ε.Ε στα του εμβολιασμού λέγοντας, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ήδη πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Υπάρχει επιτέλους φως στο τέλος του τούνελ». Στο σημαντικό κομμάτι της έγκρισης αναφέρθηκε επίσης και η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων EMA Εμερ Κουκ η οποία δήλωσε ότι, «αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση πριν από τα Χριστούγεννα». Η κύρια Κουκ σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Irish Independent μίλησε επίσης και για την «κούρσα» έγκρισης σε Ε.Ε και ΗΠΑ τονίζοντας ότι ο στόχος του EMA είναι να καταλήξει σε θετική γνωμοδότηση με χρονοδιάγραμμα αντίστοιχο με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η απόφαση του οποίου για το εμβόλιο των Pfizer/BionTech αναμένεται στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Υπουργείο Υγεία προετοιμάζεται ώστε να μπορέσει να υποδεχτεί ακόμη και εμβόλια που πρέπει να φυλάσσονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες όπως είναι αυτό της Pfizer/BioNTech, που απαιτεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης, μέχρι τους -80 βαθμούς Κελσίου. Η εταιρεία έχει ενημερώσει ότι μπορεί να προμηθεύσει τα ειδικά ψυγεία που απαιτούνται με το Υπουργείο να οργανώνεται ώστε να υπάρξει ασφαλής φύλαξη του.

Τέλος να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής κανένα από τα δυνητικά εμβόλια δεν έχει πάρει έγκριση από τους οργανισμούς φαρμάκων και τροφίμων της Ε.Ε ή των ΗΠΑ αφού την παρούσα φάση υπάρχουν μόνο πολύ θετικά στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές. Αυτό που καλούνται να εξετάσουν οι συγκεκριμένοι οργανισμοί είναι τα καθαρά δεδομένα ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούν το συστήσουν για χρήση.

πηγή Καθημερινή Κύπρου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X