ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Θωρακίζεται και σε εμβόλια κατά του ιού η Κύπρος

Υπεβλήθη το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το AstraZeneca, ενώ εμπλουτίζονται και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα με νέα φάρμακα

Η αυξητική τάση που παρουσιάζουν ξανά τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε διάφορες χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε άρση μέτρων με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, προφανώς θέτει σε επαγρύπνηση την Κύπρο. Τόσο η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, όσο και η Κυβέρνηση, κάνουν συνεχώς τα βήματά τους προς την κατεύθυνση της θωράκισης της κοινότητας, πρωτίστως μέσω της φαρμακευτικής αγωγής και ακολούθως μέσω της μέριμνας για την εξασφάλιση μιας σημαντικής ποσότητας εμβολίου.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εμβόλιο της Οξφόρδης, της εταιρείας AstraZeneca, με το Υπουργείο Υγείας να έχει ήδη υποβάλει το αίτημά του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραγγελία ενός μεγάλου αριθμού δόσεων, όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο. Παράλληλα, με την καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας, συνεχώς ανανεώνονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στα οποία γίνονται προσθαφαιρέσεις φαρμάκων, ανάλογα πάντα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Ακόμα ένα όπλο κατά της ενδεχόμενης νέας έξαρσης της πανδημίας, αποτελεί η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, η οποία εξοπλίστηκε, στελεχώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία, με την νοσηλεία των πρώτων ασθενών.

Κινήσεις για εμβόλιο

Το εμβόλιο, το οποίο παρασκευάζεται από την βρετανική εταιρεία AstraZeneca, βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των μελών της επιστημονικής ομάδας στην Κύπρο. Όπως εξήγησε ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, εκτός από παραγωγή αντισωμάτων, ενεργοποιεί και ακόμα ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, την κυτταρική ανοσία. Εξήγησε, επίσης, ότι η κυτταρική αυτή ανοσία είναι παροτοξική, δηλαδή τα κύτταρα αυτά έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν μολυσμένα κύτταρα. Άρα, ο ιός μπορεί να κτυπηθεί από δύο πλευρές και από την μεριά των αντισωμάτων αλλά και από την μεριά των κυτταροτοξικών κυττάρων.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες δόσεις για την κάλυψη του πληθυσμού ολόκληρης της Κύπρου, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία της Επιτρόπου για την Υγεία, Στέλλας Κυριακίδου, μέσω της οποίας θα χρησιμοποιηθούν 2,7 δισ. ευρώ από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης. Οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την AstraZeneca βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Η Κύπρος έχει διαβιβάσει εδώ και τρεις εβδομάδες το αίτημά της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξασφάλιση 1,2 εκατομμυρίων εμβολίων, ποσότητα η οποία θα καλύψει και τον πληθυσμό των κατεχόμενων περιοχών. Πηγές από το Υπουργείο Υγείας ανέφεραν στην «Κ» ότι αποφασίστηκε πως όλα τα κράτη-μέλη θα λάβουν τις ποσότητες που τους αναλογούν για την κάλυψη του ποσοστού του πληθυσμού που θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Δηλαδή, αν ληφθεί απόφαση ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να εμβολιάσουν το 70% του πληθυσμού τους, θα λάβουν τον αριθμό των δόσεων που θα καλύπτουν το συμφωνηθέν ποσοστό, ανεξάρτητα από το μέγεθος της κάθε χώρας.

Εμβολιασμός με προτεραιότητα

Η στόχευση γίνεται κατ’ αρχάς προς το εμβόλιο της βρετανικής εταιρείας AstraZeneca, ωστόσο δεν αποκλείονται και άλλες εταιρείες οι οποίες βρίσκονται στην διαδικασία παραγωγής των δικών τους εμβολίων, με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της Κύπρου. Εξάλλου, όπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, η ποσότητα την οποία ζητά η Κύπρος αρκεί για να καλύψει τον πληθυσμό, καθώς θα δοθούν προτεραιότητες.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής είπε ότι πρώ τα πρέπει να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η άλλη κατηγορία πολιτών που πρέπει να εμβολιαστούν είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα τα οποία παρατηρήθηκαν κατά την πρώτη φάση της επέλασης της νόσου COVID-19. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, στο στάδιο των δοκιμών βρίσκεται εμβόλιο το οποίο παρασκευάζεται από μια αμερικανική εταιρεία, σε συνεργασία με μια γερμανική. Επίσης, στην ίδια φάση βρίσκεται εμβόλιο το οποίο παρασκευάζεται από κινεζική εταιρεία, καθώς και ένα άλλο, ρωσικής παραγωγής, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί σε στρατεύσιμους, με άγνωστα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, τέλος, είναι σημαντικό το ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι δοκιμές διαφόρων εμβολίων, καθώς ο πλουραλισμός θα επιφέρει τον ανταγωνισμό και κατ’ επέκταση την μείωση του κόστους, καθώς και την δυνατότητα κάλυψης μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού παγκόσμια.

Θεραπευτικά πρωτόκολλα

Η Κύπρος αντιμετώπισε αποτελεσματικά, μέχρι στιγμής, την πανδημία, έχοντας στην φαρέτρα της τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία περιλάμβαναν όλα τα φάρμακα που ήταν γνωστά και είχαν κάποια επίδραση σε ασθενείς COVID-19. Ωστόσο, οι εν λόγω αλγόριθμοι είναι δυναμικοί, καθώς αξιολογούνται συνεχώς τα αποτελέσματα της χορηγούμενης θεραπείας, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, με αποτέλεσμα να είναι υποψήφια για ένταξη ακόμα τρία φάρμακα, η δεξαμεθαζόνη, η κολχικίνη και η ιντερφερόνη Β, η οποία ενεργοποιεί τους μηχανισμούς άμυνας τους οργανισμού.

Υποδομές και προσωπικό

Η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, πλέον, έχει τεθεί σε λειτουργία, μετά τον εξοπλισμό της με κλίνες, μηχανήματα και προσωπικό. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, μιλώντας στην «Κ», ήδη η νέα ΜΕΘ λειτουργεί με επτά κλίνες και εντός της νοσηλεύονται ασθενείς που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Υπάρχει προοπτική το επόμενο διάστημα να λειτουργήσει με τις διπλάσιες κλίνες, ενώ αν παραστεί ανάγκη, θα λειτουργήσει πλήρως και με τις 28 κλίνες της.Παράλληλα, σε ετοιμότητα φαίνεται ότι βρίσκονται και οι πέραν των 100 νοσηλευτές, οι οποίοι παρακολούθησαν το ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης για την χρήση του αναπνευστήρα. Οι εν λόγω επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι εκπαιδεύονταν το προηγούμενο διάστημα, πρέπει να θεωρούνται, πλέον, έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις ΜΕΘ αν και εφόσον παραστεί η ανάγκη, ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

Ευνοϊκός ο καύσωνας

Παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο εξακολουθούν να εμφανίζονται κρούσματα κορωνοϊού, το τελευταίο διάστημα δεν έχει προκύψει η ανάγκη για νοσηλεία ασθενών COVID-19, ενώ δύο περιστατικά που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αναφοράς πρόσφατα, έλαβαν εξιτήριο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα, χαμηλά φαίνεται ότι παραμένει και ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού και σε όλα τα πιο πάνω φαίνεται ότι, τελικά, το κυπριακό καλοκαίρι διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον Δρα Πέτρο Καραγιάννη. Όπως εξήγησε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά τους θερινούς μήνες είναι πιο ενεργό, σε αντίθεση με τους χειμερινούς, κατά τους οποίους είναι πιο κατεσταλμένο, εξαιτίας του γεγονότος ότι η μέρα διαρκεί λιγότερες ώρες και η ηλιοφάνεια δεν είναι παρατεταμένη, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την βιταμίνη D.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση