ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τι άλλαξε τις αποφάσεις για τα σχολεία

Η επιδημιολογική εικόνα σε Λεμεσό και Πάφο αναμφίβολα επηρέασε και τα Λύκεια, με τα πλείστα περιστατικά να εντοπίζονται στην Γ’ τάξη

Του Γιάννου Λύτρα

Η αρχική εκτίμηση για το θέμα των σχολείων ανατράπηκε από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης. Ενώ σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, παρά την επιβολή τοπικών ή ολικών lockdown, τα σχολεία παρέμειναν ανοικτά, κάτι που αποτελούσε έκκληση και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, στις πόλεις και επαρχίες Λεμεσού και Πάφου κρίθηκε ωφέλιμη η αναστολή της λειτουργίας τους. Αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με τα όσα λέγονταν την προηγούμενη Παρασκευή από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ότι, δηλαδή, γινόταν προσπάθεια για παραμονή των σχολείων σε λειτουργία, ωστόσο φαίνεται ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και η συνολική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν η Λεμεσός και η Πάφος δικαιολογούν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας, Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, το 28% των κρουσμάτων ήταν από την Λεμεσό και την Πάφο, ενώ τον Οκτώβρη και μέχρι σήμερα το 70% των κρουσμάτων προέρχονταν από την Λεμεσό και την Πάφο. Πιο χαρακτηριστικό ακόμη, είναι το στοιχείο ότι από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, από τα 2,644 περιστατικά COVID-19 που καταγράφηκαν, τα 1,788 προέρχονται από την Λεμεσό και την Πάφο, ενώ μόνο το πενθήμερο από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, τα 605 από τα 904 κρούσματα ήταν από τις δύο Επαρχίες.

Επηρεάστηκαν τα σχολεία
Σύμφωνα με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Πέτρο Καραγιάννη, όπως φάνηκε από την ανάλυση των δεδομένων και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία και ιδιαίτερα στο Λανίτειο Λύκειο στην Λεμεσό, η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών COVID-19 εντοπίστηκαν στην Γ’ τάξη. Αυτό ενδεχομένως να αποδίδεται στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούσαν τα παιδιά εκτός σχολείων, όπως στις καφετέριες και σε άλλα σημεία της πόλης.

Την ίδια ώρα, υπήρξε η παραδοχή από την δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά τις προηγούμενες μέρες ότι τα σχολεία, αποτελώντας μια προέκταση της ευρύτερης κοινότητας, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανέπαφα από τον νέο κορωνοϊό. Σε αυτό αποδίδεται και το γεγονός ότι είχαν παρατηρηθεί εντός τους αλυσίδες μετάδοσης, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε διάφορα σχολεία να τεθεί σε αυτοπεριορισμό και η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται με εξ αποστάσεως.

Σχολεία στην Ευρώπη
Η Ευρώπη φαίνεται να διατηρεί τα σχολεία ανοικτά παρά το γεγονός ότι η μια χώρα μετά την άλλη επιβάλλει lockdown τοπικά ή καθολικά. Στην Γαλλία, όπου επιβλήθηκε καθολική απαγόρευση μετακινήσεων από τις 30 Οκτωβρίου, τα σχολεία παρέμειναν ανοικτά, όπως και στην Γερμανία όπου δεν επιβλήθηκε ωστόσο γενικό lockdown, αλλά επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα ως προς το ποιες επιχειρήσεις και τομείς της οικονομικής δραστηριότητας θα παραμένουν σε λειτουργία.

Το μέτρο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στους μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας, όπως και στην Κύπρο, εφαρμόστηκε στην Ιταλία, πριν από μερικές ημέρες, κατά την επιβολή τοπικών lockdowns. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την καθολική απαγόρευση μετακινήσεων, με το μέλλον των σχολείων να είναι αβέβαιο.

Στην Ολλανδία, όπου ισχύουν αυστηροί περιορισμοί ως προς την λειτουργία επιχειρήσεων, τα σχολεία παραμένουν ανοικτά, ενώ τα παιδιά κάτω των 18 ετών δικαιούνται να ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αντίθετα, στην Τσεχία όπου επιβλήθηκε καθολικό lockdown, τα σχολεία έχουν κλείσει.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X