ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λεοπάρ φόρεμα και λευκά court shoes
 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα non-binary άτομα;

Το Nemo έγινε το πρώτο non binary άτομο που κερδίζει τη Eurovision, αφού εξασφάλισε 591 βαθμούς με το τραγούδι του «The Code».

Μαρία Καραμάνου

Το Nemo έγραψε ιστορία στη Eurovision καθώς έγινε το πρώτο non-binary άτομο που κέρδισε τον διαγωνισμό, συγκεντρώνοντας 591 βαθμούς με το τραγούδι τους «The Code». Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβουν το τρόπαιο, το Nemo εξέφρασε την ελπίδα ότι η Eurovision θα συνεχίσει να προάγει τις αξίες της ειρήνης και της αξιοπρέπειας για όλους. Το Nemo εκπροσώπησε την Ελβετία και αναδείχθηκε νικητής του φετινού διαγωνισμού.

Το Nemo αυτοπροσδιορίζεται ως non-binary, μια ταυτότητα που απορρίπτει την αποκλειστική ταυτότητα αρσενικού ή θηλυκού. Άτομα με non-binary ταυτότητα μπορεί να μην αισθάνονται πλήρως ότι ανήκουν σε κάποια από τις δύο παραδοσιακές κατηγορίες φύλου ή να εκφράζουν στοιχεία και από τις δύο.

Η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου είναι ξεχωριστή από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, ο οποίος αναφέρεται στο ποια φύλα βρίσκει ελκυστικά. Στην ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει ακόμη μια αντωνυμία που να εκφράζει άτομα με μη δυαδική ταυτότητα φύλου, οπότε για να δείξουμε αποδοχή και σεβασμό, αποφεύγουμε να αναφερόμαστε σε αυτά τα άτομα με αρσενικές ή θηλυκές αντωνυμίες. Η χρήση του πληθυντικού στην ελληνική μπορεί να θεωρηθεί πιο κοντινή στην ουδέτερη αγγλική αντωνυμία «they/them».

Η ταυτότητα φύλου μπορεί να είναι δυναμική και να μεταβάλλεται με τον καιρό, όπου κάποιος μπορεί να αισθάνεται πιο άντρας σε μία περίοδο και πιο γυναίκα σε μια άλλη. Οι τρόποι με τους οποίους τα άτομα εκφράζουν την ταυτότητά τους ποικίλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα μέσα όπως την ενδυμασία, την περιποίηση του εαυτού, την κόμμωση και το μακιγιάζ. Ένα εξέχον παράδειγμα είναι ο Harris Reed, ένας από τους πιο επιδραστικούς και γνωστούς σχεδιαστές μόδας που εκφράζει και ζει την gender-fluid ταυτότητά του μέσω του επαγγέλματός του.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου το Nemo αφιέρωσε τη νίκη του σε «Όλα τα άτομα εκεί έξω που είναι non binary, gender fluid, τρανς. Απλώς άνθρωποι, άνθρωποι που τολμούν να είναι ο εαυτός τους και άνθρωποι που πρέπει να ακουστούν και να γίνουν κατανοητοί», είπε το Nemo.

Το τραγούδι «The Code» του Nemo εξερευνά την προσωπική πάλη του να βρει κανείς τη θέση του στον κόσμο, παρομοιάζοντάς την με τον αριθμό «κάπου ανάμεσα στο μηδέν και στο ένα», τα βασικά στοιχεία του δυαδικού κώδικα, συμβολίζοντας έτσι την non binary ταυτότητα του καλλιτέχνη. Το Nemo είδε δηλώσει για το τραγούδι του, «Θα ήταν υπέροχο αν το τραγούδι μου αρέσει στους ανθρώπους. Να ξέρω ότι τους αρέσει ένα τραγούδι που εκφράζει απόλυτα τον αληθινό μου εαυτό και μιλάει για το ταξίδι μου να γίνω non binary, και να βλέπω ότι αυτό το τραγούδι αγγίζει τους ανθρώπους, είναι πραγματικά μαγικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση