ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τι πρέπει να ξέρετε αν έρχεστε σε άμεση επαφή με πυρόπληκτους;

Δέσποινα Άσπρου

Λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα, έχει ξεσπάσει ένα παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους.

Και μπορεί όλοι έχουμε κάθε καλή διάθεση να προσφέρουμε, ωστόσο πολλοί δε γνωρίζουμε πώς ακριβώς να φερθούμε, σε περίπτωση που έρθουμε σε άμεση επαφή μαζί τους… και το λέμε αυτό, γιατί μετα την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επικοινώνησαν ή προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε εάν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε όσα θα ακούσουμε. Σε περίπτωση αυτό δεν είναι δυνατό, καλό είναι να δραστηριοποιηθούμε σε κάποιο άλλο, πιο «ασφαλές» πόστο… και να μην έρθουμε σε άμεση επαφή μαζί τους, αφού με αυτό τον τρόπο θα κάνουμε τα πράγματα χειρότερα.

Εάν τελικά αποφασίσουμε το αντίθετο, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα συναναστραφούμε με ανθρώπους που βγήκαν ζωντανοί από μία καταστροφή και, ίσως, έχασαν δικά τους πρόσωπα και περιουσίες. 

Φυσικά, καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε στη θέση τους. Δε βιώσαμε εμείς τον τρόμο και την απώλεια. Επομένως, κάθε προσπάθεια να δείξουμε κατανόηση ή να τους παρηγορήσουμε λέγοντας ότι «πρέπει να το ξεπεράσουν» είναι άσκοπη. «Έχε πίστη στο Θεό», «Ο Θεός σας δοκιμάζει αλλά όλα θα πάνε καλά», «Απλώς ηρεμήστε» είναι φράσεις που θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε τρόπο.

Τέλος, δε χρειάζεται να δίνουμε υποσχέσεις που είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε, απλώς επειδή θέλουμε να τους κάνουμε να αισθανθούν καλύτερα. «Λυπάμαι πραγματικά για όσα περνάτε», «Η αντίδρασή σας είναι απόλυτα φυσιολογική δεδομένων των όσων συνέβησαν» και «Πείτε μου τι σας ανησυχεί για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα» είναι αυτά που χρειάζονται να ακούσουν και, πραγματικά, αρκούν για να νιώσουν ότι στεκόμαστε στο πλευρό τους.

Οπότε σε περίπτωση που βρεθείτε κοντά ή επικοινωνήσετε με ένα άτομο που ήρθε καταπρόσωπο με την πύρινη λαίλαπα της Αττικής, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και σε καμία περίπτωση να μην το κάνετε να νιώσει πιο άσχημα, απ’ ό,τι ήδη αισθάνεται. 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X