ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

To Beautiful People ενισχύει την προσπάθεια του συνδέσμου ''Μωρά Θαύματα''

Το Beautiful People ενισχύει και στηρίζει τον σύνδεσμο ''Μωρά Θαύματα'', της Στέλλας Κυριακίδου, προσφέροντας €5.000 μέσα από το ΕΥΡΗΚΑ Μασσαλίας - The Charity Show. 

Δέκα επώνυμες κυρίες, θα φορέσουν μαγιό και καφτάνια, με την υπογραφή της επιτυχημένης σχεδιάστριας Μάρσιας Θρασυβούλου Ocean Blue, προκειμένου να ανέβουν στην πασαρέλα του μεγαλύτερου καλοκαιρινού φιλανθρωπικού fashion show. To περιοδικό Beautiful People τη βραδιά του show θα προσφέρει το ποσό των €5.000 για ενίσχυση του συνδέμου ''Μωρά Θαύματα'', ο οποίος έχει δημιουργηθεί για στήριξη της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Πρόωρων Νεογνών του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία. 

Η πρόεδρος του συνδέσμου ''Μωρά Θαύματα'', κα Στέλλα Κυριακίδου, από τις γυναίκες που γνωρίζουν πολύ καλά πώς να δίνουν μάχη και να την κερδίζουν, αλλά κυρίως πώς να βοηθούν τους συνανθρώπους τους κάνοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες έργο ζωής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διευθύντρια του περιοδικού must, Ειρήνη Χριστοφόρου, μίλησε για τους στόχους και τη σημαντικότητα του συνδέσμου.

Υπήρξατε για χρόνια πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποχωρήσετε από την προεδρία;
Η πεποίθησή μου ότι αν αγαπάς πραγματικά μια οργάνωση, ευθύνη σου ως πρόεδρος είναι να εξασφαλίσεις στη συνέχεια ότι οι σύνδεσμοι δεν πρέπει να είναι προσωπομετρικοί και οι πρόεδροι για δεκαετίες οι ίδιοι. Αυτή η συνέχεια εξασφαλίζεται μόνο αν φύγεις, παραμένοντας όμως ως απλό μέλος του ΔΣ για να βοηθήσεις τη νέα πρόεδρο. Κι αυτό έχω κάνει και μαζί με όλες τις φίλες συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, δίπλα σε κάθε γυναίκα που μας έχει ανάγκη. 

Ο αγώνας σας στην Europa Donna σάς έχει αφήσει γλυκές και άσχημες αναμνήσεις. Πολλές δυνατές κι έντονες στιγμές.
Αυτός ο αγώνας δεν ανήκει στο παρελθόν, ζούμε μεγάλες χαρές όταν πετύχουμε κάτι, απογοητεύσεις όταν ένας στόχος μας δεν προχωρήσει. Η Europa Donna Κύπρου είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. 

Είστε μια γυναίκα που δεν το βάζει κάτω. Η ιδέα ίδρυσης του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα» προέρχεται από προσωπική σας εμπειρία μετά τη γέννηση του εγγονού σας, σωστά; 
Ναι. Η γέννηση του Φιλίππου-Κίκη τον Ιούλιο του 2014 στο Λονδίνο, στις είκοσι εννιά εβδομάδες κύησης, και οι δυόμιση μήνες παραμονής του στην εντατική ήταν ο λόγος ίδρυσηςτου Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα», και η προσπάθεια ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 μαζί με άλλους γονείς, γιαγιάδες και παππούδες. Πιστεύω ότι κάθε δύσκολη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί σε θετική δράση, όπως η Europa Donna μετά την εμπειρία του καρκίνου. Την προσπάθειά μας την αφιερώνουμε σε όλα τα «Μωρά Θαύματα», στην Αυγή, στον Χάρη, στον Άθω, στον Άγγελο, στη Μαρία και στα τόσα μωρά που άγγιξαν την ψυχή μας μέσα από τη δική τους μάχη για τη ζωή. Εμείς οφείλουμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα γι’ αυτά τα μωρά.

Σε σύγκριση με την εντατική μονάδα στο Λονδίνο για τα νεογνά, όσον αφορά στις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, πόσο πίσω βρίσκεται το Μακάριο Νοσοκομείο;
Εδώ είναι το θέμα. Έχουμε εξαιρετικά καταρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά σε μια Μονάδα που δεν πληροί πια τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Κτίστηκε πριν από τριάντα σχεδόν χρόνια, έχει τώρα 150% πληρότητα και οι χώροι είναι ασφυκτικά μικροί.

Ποιες είναι οι ανάγκες της Μονάδας Εντατικής πέρα από τη 
δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης Μονάδας;
Μία σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών έχει συνεχώς ανάγκη από νέα μηχανήματα, επαρκή στελέχωση άλλα και μια σύγχρονη προσέγγιση. Στο εξωτερικό οι γονείς είναι είκοσι τέσσερις ώρες δίπλα από το μωρό τους, σε κάθε θερμοκοιτίδα υπάρχει χώρος για να μπορούν να είναι δύο άτομα κοντά, οι μητέρες και οι πατέρες έχουν το μωρό πάνω τους για kangaroo care ώρες συνέχεια, το φροντίζουν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι, υπάρχουν άλλες ειδικότητες συνέχεια στη Μονάδα, όπως φυσιοθεραπεύτρια και λογοθεραπεύτρια και πρόσβαση σε ψυχολογική στήριξη για τους γονείς. Σε μας, η στενότητα χώρου δεν επιτρέπει να γίνουν τα πιο πάνω με αποτέλεσμα οι γονείς να είναι πολύ λίγο χρόνο με το μωρό τους κι αυτό δεν βοηθά ούτε το μωρό ούτε τους ίδιους. Είναι φοβερό για ένα γονιό να είναι το μωρό του σε μια εντατική, αντί στο σπίτι, και να μπορεί να το επισκεφτεί μόνο δύο ώρες την ημέρα. Και δεν είναι για θέματα υγιεινής, γιατί μια σωστή ΜΕΝΝ με κατάλληλους χώρους και τήρηση των οδηγιών, όπως ζήσαμε στο εξωτερικό, δεν απαγόρευε αλλά ενθάρρυνε τη συνεχή παρουσία της οικογένειας.

Σε σύγκριση με το παρελθόν παρατηρείται αύξηση των 
εισαγωγών πρόωρων νεογνών στην Κύπρο;
Δυστυχώς, έχουμε πολύ ψηλά ποσοστά προωρότητας κι αυτό δημιουργεί αλυσιδωτά δυσκολίες στη ΜΕΝΝ.

Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό; Τα περιστατικά κατά τη γνώμη σας αντιμετωπίζονται επαρκώς;
Η αύξηση οφείλεται σε πολλούς λόγους, ανάμεσά τους και ο μεγάλος αριθμός πολύδυμων κυήσεων. Τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με εξαιρετικά αποτελέσματα από ιατρικής και νοσηλευτικής πλευράς, αλλά όταν έχεις μία ΜΕΝΝ με περιορισμένο χώρο και διπλάσιες θερμοκοιτίδες από ό,τι πρέπει, ειναι φανερό ότι κάπου θα δημιουργηθούν προβλήματα.

Όπως; Μιλήστε μας για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ελλείψεις που εντοπίσατε.
Προβλήματα προσβασιμότητας των γονιών, λοιμώξεων, έλλειψης χώρων για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, χώρου ξεκούρασης και αναμονής για τους γονείς και δωματίων για την οικογένεια.

Ποιο είναι το ποσό που χρειάζεστε για να ενισχυθεί το ταμείο του συνδέσμου;
Εργαζόμαστε σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτος στόχος ειναι η αγορά ενός σύγχρονου αναπνευστήρα - είμαστε σχεδόν στα δύο τρίτα του στόχου των 50.000 ευρώ και μακάρι να το πετύχουμε σύντομα. Ο μεγάλος στόχος μας, ωστόσο, ειναι η ανέγερση νέας Μονάδας, κάτι που θα κοστίσει πέραν του 1.000.000 ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς χορηγούς, ο καθένας π.χ. να υιοθετήσει
ενα δωμάτιο στη νέα Μονάδα.

Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της ανέγερσης της νέας σύγχρονης μονάδας νεογνών και πρόωρων;
Θα εξαρτηθεί ποσό σύντομα βρούμε τους χορηγούς. Ελπίζουμε ότι με την ευαισθητοποίηση που γίνεται θα το πετύχουμε το συντομότερο. Τα σχέδια ειναι έτοιμα, προχωρούμε τώρα σε αναλυτική κοστολόγηση και μετά θα
τρέξουμε για χορηγούς.

Η συνεργασία του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα» με την ποδοσφαιρική ομάδα ΑΠΟΕΛ πώς προέκυψε;
Καταρχάς να πω ότι η συνεργασία αυτή έχει τεράστια σημασία για μας. Ο ΑΠΟΕΛ είχε επαφή και με άλλες ΜΚΟ και τελικά κατέληξε σε μας, κι αυτό μας τιμά. Καθοριστικός είναι ο ρόλος του θείου του Φιλίππου, Χρήστου Τριανταφυλλίδη, πρώην προέδρου του ΑΠΟΕΛ, που γνώρισε από κοντά την εμπειρία της προωρότητας και έχει βοηθήσει να αναδείξουμε το πρόβλημα και τις ανάγκες. Αυτή η συνεργασία έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα θέματα της προωρότητας. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον πρόεδρο και όλη τη διοίκηση της ομάδας, που μας εμπιστεύτηκαν και αγκάλιασαν τον Σύνδεσμό μας.

Πώς έχει αντιδράσει μέχρι τώρα ο κόσμος; Έχει αγκαλιάσει τον Σύνδεσμο; 
Δεν έχουμε λόγια. Σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, από τον Ιούλιο του 2015 που κάναμε την πρώτη μας συνέλευση, μας έχει συγκινήσει η αγάπη του κόσμου. Ειναι φανερό πως το θέμα αγγίζει πολλές καρδιές. Ευθύνη μας είναι να μην τους απογοητεύσουμε. 

Έχετε κάποια στήριξη από το υπουργείο Υγείας;
Ό,τι χρειάστηκε η ΜΕΝΝ σε εξοπλισμούς το υπουργείο ανταποκρίθηκε θετικά. Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει απόλυτα την προσπάθειά μας για ανέγερση νέας ΜΕΝΝ την οποία του παρουσιάσαμε. Τώρα η μπάλα σε μας!

Ο κόσμος πώς μπορεί να συνεισφέρει στην ενίσχυση του ταμείου;
Να γίνουν μέλη μεσα από την ιστοσελίδα μας, www.morathavmata.com, και να ενισχύσουν τις εκδηλώσεις μας με μικρές
εισφορές. Η κάθε προσπάθεια μέτρα. 

Θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει ως εθελοντής, και με ποιο τρόπο;
Ναι, μπορεί να βοηθήσει μέσα από τις εκδηλώσεις μας.

Το charity show, που θα ενώσει τη φιλανθρωπία με τη μόδα, θα γίνει στις 29 Ιουνίου, στις 20:30 στο Lemon Park στη Λευκωσία, ενώ ήδη τα εισιτήρια προπωλούνται στη τιμή των €10 στα γραφεία του Ομίλου SPP Media (τηλ. 22472472).



NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X