ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Το Facebook κινδυνεύει να χάσει το Instagram και WhatsApp

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και οι πολιτείες κατηγορούν την εταιρεία ότι προχωρά σε εξαγορές αντιπάλων για την ενίσχυση της κυριαρχίας της στα κοινωνικά μέσα

Πόλεμος άρχισε ανάμεσα στο Facebook και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ καθώς η ίδια και σχεδόν όλες οι πολιτείες της χώρας, υπέβαλαν αγωγή κατά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

H FTC και οι πολιτείες κατηγορούν τον τεχνολογικό κολοσσό ότι έκανε κατάχρηση του μονοπωλίου που κατέχει, με τη «συντριβή ή εξαγορά μικρότερων αντιπάλων», σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο ABC. Η αγωγή - η οποία περιλαμβάνει 46 πολιτείες, το Γκουάμ και την Περιφέρεια της Κολούμπια (όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον) - κατηγορεί επίσης το Facebook ότι χρησιμοποιεί την κυριαρχία του στην αγορά, για την συλλογή δεδομένων από τους καταναλωτές, με σκοπό την πώληση τους, και την αύξηση των εσόδων του από διαφημίσεις.

Σύμφωνα με τις New York Times, η αγωγές εστιάζουν κυρίως στις μεγάλες συμφωνίες εξαγοράς, των εφαρμογών Instagram το 2012 και WhatsApp το 2014, έναντι του ενός δισ. δολ. και 19 δισ. δολ. αντίστοιχα. Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ανακληθούν οι εξαγορές, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει μια μακρά νομική μάχη, καθώς το Facebook είχε λάβει την έγκριση της FTC για τις εν λόγω συμφωνίες, επί προεδρίας Ομπάμα.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος του Facebook, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο διάλυσης της εταιρείας ως «υπαρξιακή» απειλή ενώ η μετοχή του Facebook υποχώρησε κατά 2% στην Wall Street, στα 277,70 δολάρια ανά μετοχή.

«Για σχεδόν μία δεκαετία, το Facebook χρησιμοποιεί την κυριαρχία και τη μονοπωλιακή του θέση, υπονομεύοντας μικρότερους ανταγωνιστές, εις βάρος των χρηστών», υποστηρίζει η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, για λογαριασμό της συλλογικής αγωγής κατά της εταιρείας.

Οι πολιτείες Αλαμπάμα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Νότια Ντακότα δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επί του θέματος.

Το Facebook αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον, αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προσέφυγε εναντίον της Alphabet (μητρικό όμιλο της Google) τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγορώντας τον κολοσσό του ενός τρισ. δολαρίων, ότι εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά για τον εκτοπισμό του ανταγωνισμού.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Facebook  |  Instagram  |  WhatsApp  | 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X