ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Το όραμα του Jeff Bezos: Άνθρωποι στη Σελήνη έως το 2024

Σε μία σπάνια συνέντευξή του την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, ο Τζεφ Μπέζος - ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon και ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου - παρουσίασε το δικό του μεγαλεπήβολο σχέδιο για τα διαστημικά ταξίδια του άμεσου μέλλοντος, μέσω της εταιρίας του, Blue Origin.

Ο Μπέζος παρουσίασε το φυσικό ομοίωμα μιας νέας μεγάλης και λαμπερής σεληνιακής ακάτου, της Blue Moon, με την οποία σκοπεύει να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη έως το τέλος του 2024 - ο φιλόδοξος και για πολλούς υπεραισιόδοξος στόχος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Ο Μπέζος αποκάλυψε ότι η εταιρεία του εργάζεται πάνω στη Blue Moon εδώ και τρία χρόνια. «Είναι καιρός να επιστρέψουμε στη Σελήνη και αυτή τη φορά να μείνουμε», δήλωσε ο Αμερικανός επιχειρηματίας.

Η νέα επανδρωμένη άκατος προσελήνωσης θα είναι το πρώτο βήμα για μια μονιμότερη σεληνιακή παρουσία. Η επαναχρησιμοποιούμενη Blue Moon, που έχει ύψος περίπου διώροφου κτιρίου, θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι τέσσερα μικρά ρομποτικά ρόβερ και αστροναύτες, καθώς επίσης να θέτει σε τροχιά σεληνιακούς δορυφόρους.

Θα τροφοδοτείται με υδρογόνο, θα είναι ικανή να μεταφέρει φορτίο έως 6,5 τόνων και σχεδιάζεται να εκτοξευθεί πάνω σε ένα πύραυλο New Glenn της Blue Origin, ο οποίος βρίσκεται υπό ανάπτυξη και αναμένεται να είναι έτοιμος το 2021.

Πριν την πρώτη επανδρωμένη πτήση, η Blue Moon θα δοκιμασθεί σε μη επανδρωμένη αποστολή.

Ο Μπέζος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τις ιδέες του για άντληση νερού από τα αποθέματα πάγου στο φεγγάρι, καθώς και την παραγωγής ηλιακής ενέργειας πάνω στη επιφάνεια του. Παρουσίασε επίσης ένα απώτερο όραμα για τη μεταφορά εκατομμυρίων ανθρώπων και πολλών παραγωγικών δραστηριοτήτων (ακόμη και βιομηχανικών) στο διάστημα, δημιουργώντας μεγάλες διαστημικές αποικίες σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το New Scientist.

Εκτός από τη Σελήνη, ο Μπέζος έχει και άλλα διαστημικά σχέδια. Παράλληλα με τον βαρέων βαρών πύραυλο New Glenn, αναπτύσσει ένα μικρότερο πύραυλο, τον New Sheppard, για μικρά υποτροχιακά ταξίδια διαστημικού τουρισμού, που θα αρχίσουν φέτος.

Ο Ίλον Μασκ, από την πλευρά του, έχει εστιάσει την προσοχή του απευθείας στον 'Αρη και έχει υποσχεθεί ότι σε λίγα χρόνια η Space X θα στείλει εκεί ανθρώπους - μια υπόσχεση που φαντάζει υπερφιλόδοξη.

Οι εκτοξεύσεις της Blue Origin έχουν γίνει με επιτυχία αλλά, αντίθετα με τα διαστημικά σκάφη της SpaceX, μέχρι στιγμής οι πύραυλοι της εταιρίας δεν έχουν φτάσει αρκετά ψηλά για να εισέλθουν σε τροχιά ή να ξεφύγουν τελείως από την έλξη της βαρύτητας του πλανήτη.

ΠΗΓΗ: Kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X