ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τρίτη και 13 σήμερα - Προσοχή στις μαύρες... γάτες

Μήπως ανήκετε σε εκείνους που φτύνουν τον κόρφο τους, αποφεύγουν τις μαύρες γάτες, βάζουν ματόχαντρα και, γενικά, θεωρούν γρουσουζιά το ότι σήμερα είναι Τρίτη και 13;

Πώς προέκυψε ο «μύθος» που απαντάται, τόσο στους Έλληνες, όσο και στους ισπανόφωνους λαούς, έναντι του αγγλοσαξωνικού γρουσούζικου συνδυασμού, δηλαδή του Παρασκευή και 13.

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Πολίτη, ο ορισμός της Τρίτης και 13 ως… αποφράδας ημέρας άρχισε το 1164, ενώ οι ρίζα του «μύθου» εντοπίζεται στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, που έγινε την Τρίτη 29 Μαΐου του 1453. Η ημέρα, Τρίτη, καθώς και το άθροισμα του έτους που «βγάζει» το νούμερο 13, ήταν αρκετά για να θεμελιωθεί η… κακή φήμη.

Κατά άλλους, πάντως, η εξήγηση της γρουσούζικης μέρας μπορεί να αναζητηθεί και σε αστρολογικές προβλέψεις: την Τρίτη, κυρίαρχος πλανήτης είναι ο Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας, την λεγόμενη «κακιά», επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την «κακιά ώρα», ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως γρουσούζικη.

Ο αριθμός 13 θεωρείται «γκαντέμικος» γιατί σπάει την αρμονία του 12, ο οποίος έχει την έννοια της τελειότητας και της ολοκλήρωσης: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, 12 ήταν οι φυλές του Ισραήλ και ο Ιησούς είχε 12 μαθητές.

Κατά αυτή την αντίληψη, ο αριθμός 13 μας βάζει στο άγνωστο, που ξεκινά με την προσθήκη ενός ακόμα αριθμού (12+1). Στη δεισιδαιμονία του 13 έρχονται να προστεθούν και βιβλικές προεκτάσεις, καθώς οι συνδαιτυμόνες του Μυστικού Δείπνου, που προηγήθηκε του θανάτου του Ιησού, ήταν 13, ενώ κακοτυχία στο 13 «χρεώνουν» και τα ταρώ, αφού είναι ο αριθμός που «κληρώνει τον θάνατο».

Την γρουσούζικη ημέρα έχει... τιμήσει και ο ελληνικός κινηματογράφος, με την κωμική ταινία του 1963, «Τρίτη και 13», στην οποία πρωταγωνιστούν ο «προληπτικός» Νίκος Σταυρίδης και το «γούρι του» ο Γιάννης Γκιωνάκης. Η ταινία, σε σενάριο των Γιώργου Λαζαρίδη και Γιώργου Ρούσσου και σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου, παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός προληπτικού πολιτικού μηχανικού, που βρίσκει το γούρι του στο πρόσωπο ενός παλιού του συμμαθητή, πολύ φτωχού, αλλά και πολύ φιλόδοξου.

Δεν ξέρουμε αν πιστεύετε ή όχι στη γρουσουζιά της εν λόγω ημέρας, οι ισπανόφωνοι, πάντως, έχουν μια... συμβουλή: «En martes, ni te cases ni te embarques», δηλαδή «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι»! Πηγή: Star

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Τρίτη  |  13  |  ημέρα  |  γάτες  |  μαύρες  | 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X