ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Χαμηλότερα από τα επίπεδα επιδημιολογικού κινδύνου η Κύπρος

Σε όλες τις επαρχίες καταγράφεται ελάχιστο ποσοστό θετικότητας, με την Λεμεσό να καλείται να βελτιώσει τις επιδόσεις της

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Κύπρο βρίσκεται, πλέον, σε ύφεση, η οποία γίνεται περισσότερο αντιληπτή τις τελευταίες μέρες, που ο αριθμός των εργαστηριακών, αλλά και των εξετάσεων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου έχει φτάσει σε πολύ ψηλό επίπεδο. Το τελευταίο πενθήμερο διενεργούνται καθημερινά σχεδόν 32 χιλιάδες τεστ, που αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό μέγεθος για τα δεδομένα της Κύπρου, με το ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα να κυμαίνεται κάτω από το 1%. Ανάλογη της μεγάλης εικόνας είναι και αυτή των επαρχιών, με την Λεμεσό, ωστόσο, να συνεχίζει να είναι αρκετά πιο ψηλή, ακόμα και από την Λευκωσία, όπου καταγράφονται τα περισσότερα τεστ κορωνοϊού ημερησίως. Την ίδια ώρα, στην συμπρωτεύουσα καταγράφεται μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευομένων με COVID-19, σε σύγκριση με το Νοσοκομείο Αναφοράς.

Το πενθήμερο

Στην Λευκωσία, όπως προκύπτει από τα δεδομένα τα οποία έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας το τελευταίο πενθήμερο, διενεργείται καθημερινά ο μεγαλύτερος αριθμός εξετάσεων, με το ποσοστό θετικότητας να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Ανάλογα αποτελέσματα καταγράφονται και στις υπόλοιπες επαρχίες, με εξαίρεση την Λεμεσό:

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου:

 

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου:

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου:

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου:

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου:

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι νοσηλείες ασθενών με COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού κυμαίνονταν στα ίδια περίπου επίπεδα με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αλλά πολύ πιο ψηλά συγκριτικά με το Νοσοκομείο Αναφοράς:

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου: Λευκωσία 42, Λεμεσός 38, Αμμόχωστος 31

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου: Λευκωσία 40, Λεμεσός 41, Αμμόχωστος 29

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου: Λευκωσία 40, Λεμεσός 43, Αμμόχωστος 24

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου: Λευκωσία 38, Λεμεσός 40, Αμμόχωστος 24

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου: Λευκωσία 36, Λεμεσός 38, Αμμόχωστος 17

Βλέπουν με προσοχή

Το Υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες σύμβουλοί του, δεδομένης και της πρόσφατης εμπειρίας από την πόλη και επαρχία Λεμεσού, όπου ίσχυσαν ειδικά και πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, συμφωνούν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η εν λόγω επαρχία, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να κριθεί το οτιδήποτε. Η δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά ανέφερε στην «Κ» ότι χρειάζεται πολλή προσοχή στην ερμηνεία των αριθμών, ώστε να μην γίνονται λάθη, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται περισσότεροι από ένας δείκτες. Αξιολογείται και η αθροιστική επίπτωση η οποία δείχνει το επιδημιολογικό φορτίο σε κάθε περιοχή.

Η Κύπρος γενικότερα σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, διότι τόσο στο ποσοστό θετικότητας που προκύπτει από τα PCR tests, όσο και από τα rapid tests, καθώς κυμαίνονται χαμηλότερα από το όριο επικινδυνότητας – περίπου το 4% - που θέτει το ECDC. Το γεγονός ότι η Λεμεσός παραμένει για αρκετές μέρες «κολλημένη» στο 0.5% όσον αφορά το ποσοστό θετικότητας των τεστ, μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και ενδεικτικό το ότι σε κάποιες περιοχές χρειάζεται οι πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί στο θέμα της τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δήλωσε η δρ Πανά.

Είναι νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα αυτή την στιγμή, ωστόσο αν τις επόμενες μέρες η συλλογή και η αξιολόγηση των δεδομένων δείξουν ότι υπάρχει σε κάποιες περιοχές αύξηση του ποσοστού θετικότητας, τότε θα τεθεί θέμα συζήτησης. Η δρ Πανά τόνισε την ανάγκη να μην επιστρέψουμε σε μέρες δύσκολες όπως όταν χρειάστηκε να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα διαφορετικά για συγκεκριμένες περιοχές κι αυτό θα επιτευχθεί με την προσοχή που πρέπει να δείξουν οι πολίτες στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Διότι, υπενθύμισε, η Κύπρος είναι μικρή σε έκταση και ο ιός είναι πολύ εύκολο να διασπαρεί ξανά.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση