ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Ξεκινούν οι 20 χιλιάδες δειγματοληψίες

Οι κατηγορίες εργαζομένων που αφορά

Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση στη διαθεσιμότητα αναλωσίμων και τη σημασία διεξαγωγής περισσότερων εργαστηριακών εξετάσεων (tests) για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τη νόσο COVID-19 και αφουγκραζόμενο την επιθυμία των πολιτών για περισσότερους ελέγχους, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σε συνεδρία του στις 8 Απριλίου 2020, την επιδότηση της διενέργειας 20,000 εργαστηριακών εξετάσεων, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών σε συνεργασία με ιδιωτικά εργαστήρια, σε παγκύπρια βάση, που πληρούν τα κριτήρια που έχει καθορίσει το Υπουργείο Υγείας.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολίτες διαμένοντες στη Δημοκρατία και που, σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερ. 8 Απριλίου 2020, συνεχίζουν να εργάζονται και, συνεπώς, έχουν περισσότερες πιθανότητες έκθεσης στον ιό. Ενδεικτικά, αφορά σε κατηγορίες:
- του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προτεραιότητα τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό,
- της Εθνικής Φρουράς,
- της Αστυνομίας,
- της Πυροσβεστικής, και
- του ιδιωτικού τομέα με προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό (π.χ. τράπεζες, ταχυδρομεία, βενζινάδικα), καθώς και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγορές, περίπτερα, υπεραγορών, φούρνοι, κοκ).

Ο καταμερισμός των 20,000 εργαστηριακών εξετάσεων ανά Επαρχία έγινε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα δημογραφικά δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας, ώστε να επιτευχθεί ίση κατανομή των εργαστηριακών εξετάσεων ανά Επαρχία.

Τα εργαστήρια που έχουν επιλεγεί μέχρι στιγμής πληρούν τις προϋποθέσεις για διενέργεια της εργαστηριακών εξετάσεων με τη μεθοδολογία Real-Time PCR (μοριακή εξέταση) και είναι σε θέση να ξεκινήσουν άμεσα τις δειγματοληψίες. Αναλυτικός κατάλογος με τα συμβεβλημένα εργαστήρια (με αλφαβητική σειρά), καθώς και τα σημεία δειγματοληψίας επισυνάπτεται.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι, στη βάση και της σύμβασης, τα εργαστήρια που συμμετέχουν, θα κοινοποιούν στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης εντός 48 ωρών από την ώρα δειγματοληψίας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, δίνοντας προτεραιότητα στα θετικά, ώστε να ξεκινά άμεσα η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Διευκρινίζεται ότι οι πολίτες που επιθυμούν να υποβληθούν στην εργαστηριακή εξέταση και εμπίπτουν στα κριτήρια του προγράμματος, πρέπει να επικοινωνούν απευθείας με το εργαστήριο της προτίμησής τους για διευθέτηση ραντεβού και για σκοπούς επιβεβαίωσης, θα πρέπει να προσκομίζεται κατά τη δειγματοληψία Αποδεικτικό Στοιχείο, όπως βεβαίωση εργοδότη, με το οποίο να πιστοποιείται η ιδιότητα του υπαλλήλου.

Πηγή: Kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X