ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Σατέν μαύρη φούστα με cowboy boots και άσπρο τοπ
 

Έρχεται ηλεκτρονικό Coronapass - Όλα όσα είπε ο Υπ. Υγείας

Οι διευκρινίσεις από τον αρμόδιο Υπουργό

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Στη καθημερινότητα μας μπαίνει από τη Δευτέρα το Coronapass, όπως αποφασίστηκε τη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου να διευκρινίζει την ευθύνη των ελέγχων θα έχει η αστυνομία και οι αρμόδιοι υπουργείων.

Όσον αφορά για τη διαδικασία ελέγχου, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σε πρώτο στάδιο οι πολίτες πρέπει να δείχνουν την κάρτα εμβολιασμού τους, το SMS αποδέσμευσης ή το χαρτί που πιστοποιεί ότι έχουν υποβληθεί σε rapid test ή PCR test με αρνητική ένδειξη με ισχύ 72 ωρών.

Σε δεύτερο στάδιο, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου όταν θα αναπτυχθεί η εφαρμογή από το Υφυπουργείο Καινοτομίας, ο πολίτης θα την εγκαθιστά στο κινητό του τηλέφωνο και ο έλεγχος θα γίνεται μέσω σάρωσης ενός κωδικού.

Πού χρειάζεται

-Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται με απαραίτητη προσκόμιση Coronapass.

-Στη διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς χώρους, καθήμενοι και μέχρι 200 άτομα, από τις 17 Μαΐου 2021, θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση Coronapass.

-Απαραίτητο θα είναι και στους χώρους εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρoι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ).

-Σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες

-Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών εμπορικών κέντρων, με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση Coronapass.

-Επιτρέπεται επίσης η λειτουργία του υπόλοιπου λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων υπερκαταστημάτων και πολυκαταστημάτων καθώς και τα μεγάλων καταστημάτων με τήρηση του μέτρου 1 άτομο προς 10 τ.μ. ωφέλιμου χώρου, με την προσκόμιση Coronapass μόνο στα μεγάλα υπερκαταστήματα και πολυκαταστήματα.

- Σε κλειστά εμπορικά κέντρα

-Θα πρέπει επίσης να προσκομίζεται από όσους γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους.

-Σε συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις από τις 17 Μαΐου

- Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις

-Σε επισκεπτήρια σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας, δομές παιδικής προστασίας

-Απαραίτητη είναι η προσκόμιση coronapass για διαμονή σε ξενοδοχεία από 10 Μάϊου, στα καζίνο από 17η Μαΐου αλλά και στον τελικό Κυπέλλου.

- Σε υπαίθρια και κλειστά θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, και αίθουσες θεαμάτων

 Ακόμη διευρκρινίζεται

1.Από αύριο διπλασιάζονται οι σταθμοί για rapid tests ενόψει της αναμενόμενης ζήτησης που θα προκύψει λόγω της εφαρμογής από την Δευτέρα των νέων μέτρων.

2.Δεν είναι ευθύνη του εστιάτορα ο έλεγχος για το Coronapass αλλά της αστυνομίας.Εφαρμόζεται και από άλλες χώρες αυτό το μέτρο. Μέχρι να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό Coronapass, θα ζητείται ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή sms που θα αποστέλλεται και θα αποδεικνύει ότι νόσησε κάποιος τους τελευταίους 6 μήνες ή φυσικά το χαρτί που πιστοποιεί ότι έχουν υποβληθεί σε rapid test ή PCR test με αρνητική ένδειξη με ισχύ 72 ωρών.Περαιτέρω διευκρινίσεις θα δοθούν εντός της ημέρας.

3.Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι οι μετακινήσεις και οι κοινωνικές μας επαφές γίνονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία μας και για τη Δημόσια Υγεία. Στόχος, την ίδια ώρα, είναι να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία μέσω των εμβολιασμών.

 Προϋποθέσεις:

1. Να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και να έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων, ή
2. Να έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, ή
3. Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυκτα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση