ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Υπό τη σκιά ανησυχίας πίσω στα θρανία χιλιάδες μαθητές

Χιλιάδες μαθητές θα βρεθούν στις σχολικές αίθουσες - Οι μαθητές των Γυμνασίων επιστρέφουν με αρνητικό τεστ - Εν αναμονή οδηγιών για τα Δημοτικά

newsroom must

Επιστρέφουν την Παρασκευή (2/4) στα θρανία οι μαθητές των Γυμνασίων παγκύπρια και των δημοτικών σχολείων της Επαρχίας Λεμεσού έπειτα από το πράσινο φως που άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη (31/3) στο πλαίσιο των χαλαρώσεων που ανακοινώθηκαν και τίθενται σε ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου. Οι μαθητές των Γυμνασίων επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες με την προσκόμιση αρνητικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ενώ όπως πληροφορούμαστε, την Παρασκευή (2/4) αναμένεται να δοθούν οι οδηγίες που αφορούν και στους μαθητές των Δημοτικών σχολείων σχετικά με τη διενέργεια ρινικών τεστ. Σύμφωνα με το πλάνο, τα ρινικά τεστ θα διενεργούνται στους μαθητές των Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεων. Θα χρειάζεται, ωστόσο, η συναίνεση των γονέων.

Σε ότι αφορά στα ρινικά τεστ και σε μαθητές των δημοτικών σχολείων, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου αναφέρει στην «Κ» ότι «ήταν κάτι το οποίο είχαμε καταθέσει ως εισήγηση προς μελέτη από τους αρμόδιους, τόσο στον δημόσιό μας λόγο όσο και στην κατ’ ιδία συνάντηση που είχαμε με τον κ. Τσιούτη - επικεφαλή της ομάδας των επιδημιολόγων. Χωρίς να είμαστε ειδικοί, θεωρούμε ότι μπορεί και αυτά τα τεστ να συμβάλουν στον περιορισμό της πιθανότητας εξάπλωσης του ιού εντός των σχολικών μονάδων».

Σημαντικό θα ήταν να παρθεί απόφαση ώστε να δοθεί προτεραιότητα για εμβολιασμό σε όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν.

Στα Γυμνάσια, η διαδικασία του διαγνωστικού ελέγχου θα διευκολυνθεί, αφού το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει σχέδιο, ώστε να περιοδεύουν συνεργεία στα σχολεία και οι διαγνώσεις να διενεργούνται με «ρινικό rapid test».   Ο έλεγχος των αρνητικών τεστ που θα προσκομίζουν οι μαθητές θα γίνεται από τους εκπαιδευτικούς. Όπως ανέφερε στην «Κ», ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, το πρωί της Πέμπτης (2/4), κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 λεπτών σε όλα τα Γυμνάσια παγκύπρια, θα γίνει ο έλεγχος των τεστ που θα προσκομίσουν οι μαθητές. Ακολούθως, η σχετική λίστα θα δίδεται στον διευθυντή του σχολείου. 

Χωρίς διαγωνίσματα τις πρώτες ημέρες

Οι οδηγίες στα Γυμνάσια προς τους εκπαιδευτικούς έχουν σταλεί ενώ έχει αποφασιστεί ότι δεν θα γίνουν διαγωνίσματα για τις πρώτες πέντε ημέρες. Όπως δήλωσε στην «Κ», ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, θα γίνει επανάληψη, επίλυση αποριών ενώ θα δοθεί έμφαση στην ομαλή επανένταξη των παιδιών. «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τις τελικές εξετάσεις και την ύλη», πρόσθεσε ο κ. Πολυβίου. 

ΠΟΕΔ: Αναμένουμε να εισακουστούν οι εισηγήσεις μας

Σε ότι αφορά στην απόφαση για άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων της Επαρχίας Λεμεσού με φυσική παρουσία εκπαιδευτικών και παιδιών, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, δηλώνει την ικανοποίηση της στην «Κ», «αρκεί αυτό να γίνεται μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας».

Εξάλλου, η ΠΟΕΔ πολλές φορές εισηγήθηκε μέτρα που θα βοηθήσουν ως προς αυτή την κατεύθυνση. «Για παράδειγμα, η έγκαιρη αντιμετώπιση των αλυσίδων μετάδοσης είναι εφικτή μέσα από το κλείσιμο τμημάτων ή/και σχολείων εκεί και όπου χρειάζεται. Επιπλέον, τα μονά θρανία θα βοηθήσουν στην τήρηση των αποστάσεων μέσα στις σχολικές αίθουσες. Σημαντικό θα ήταν να παρθεί απόφαση ώστε να δοθεί προτεραιότητα για εμβολιασμό σε όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν. Αναμένουμε λοιπόν οι εισηγήσεις μας, έστω και τώρα, να εισακουστούν γιατί θεωρούμε ότι θα συμβάλουν ουσιαστικά στο να κρατηθεί η πανδημία μακριά από τα σχολεία και να συνεχίσει η εκπαίδευση των παιδιών μας με φυσική παρουσία», καταλήγει η κ. Βασιλείου.

Επικρατεί ανησυχία

Αν και η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες αποφασίστηκε έπειτα από την σταθεροποίηση που παρουσιάζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες, ωστόσο, επικρατεί ανησυχία σε ότι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων. Η κατάσταση ειδικά στα σχολεία θα τεθεί υπό στενή παρακολούθηση από τους αρμοδίους που επιθυμούν να δοθούν περαιτέρω ελαφρύνσεις κατά τη περίοδο του Πάσχα. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την πορεία της επιδημιολογικής εικόνας. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, η κατάσταση θα βρίσκεται υπό αξιολόγηση. Την Τετάρτη (31/3), ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκε ήταν αρκετά υψηλός. Συνολικά, ανακοινώθηκαν 434 νέα κρούσματα τα οποία εντοπίστηκαν από 51,301 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν. Οι 3,235 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 48,066 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Την Πέμπτη (1/4), από τις 43,914 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν, οι 1,436 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 42,478 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 309 νέα κρούσματα του ιού, ενώ τέσσερις ασθενείς απεβίωσαν.

«Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα γι' αυτό όλα θα αξιολογούνται σε συστηματική βάση. Ίσως να βλέπουμε ένα αντίκτυπο από το άνοιγμα της εστίασης με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων», σημειώνει ο Δρ Καραγιάννης ο οποίος τονίζει ότι θα πρέπει και με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία να τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα η οποία αρχίζει στις 26 Απριλίου θα ισχύουν οι περιορισμοί ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει τη βδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα για τυχόν αναπροσαρμογές των μέτρων που θα είναι σε ισχύ εν όψει του Πάσχα.

Αντί σε αυτοπεριορισμό... κυκλοφορούν κανονικά 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, έχει παρατηρηθεί ότι άτομα θετικά στον κορωνοϊό δεν τηρούν τον υποχρεωτικό περιορισμό και αποδεσμεύονται προτού συμπληρωθούν 14 ημέρες από την διάγνωση είτε με οδηγίες του Προσωπικού τους Ιατρού, είτε με δική τους πρωτοβουλία.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε ότι αφορά μαθητές. 

Στο Λανίτειο Λύκειο στη Λεμεσό, όπου αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών που απουσιάζουν από το σχολείο, είτε γιατί έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, είτε βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, αφού δηλώθηκαν ως στενή επαφή, σημαντικός αριθμός μαθητών, που θα έπρεπε να είναι σε αυτοπεριορισμό, κυκλοφορεί κανονικά, όπως ανέφερε ο Διευθυντής του σχολείου Γιώργος Ιωσηφίδης.

150 μαθητές βρίσκονται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό (18.8% των μαθητών) επειδή είναι στενές επαφές ή κρούσματα.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση