ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Ζυγίζουν πάλι όλα τα δεδομένα για ξεκλείδωμα

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα νοσοκομεία, ενώ γίνονται διαβουλεύσεις για σχολεία και πράσινο πάσο

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Γιάννου Λύτρα

Ερωτηματικό πλανάται πάνω από το ποιες θα είναι οι αποφάσεις τις οποίες θα λάβει η Κυβέρνηση σε σχέση με τα επόμενα βήματα στον τομέα της διαχείρισης της πανδημίας. Στις 28 Απριλίου, ο Υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι το lockdown το οποίο είχε ανακοινωθεί την ίδια ημέρα, θα αρθεί στις 10 Μαΐου και προς το παρόν αυτή του η δέσμευση δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει. Ωστόσο, δεν έχει διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, με το ποσοστό θετικότητας να παραμένει ψηλό όπως και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ. Παρ’ όλ’ αυτά, σε σχέση με τα δημόσια νοσηλευτήρια, επικρατεί αισιοδοξία ότι η εικόνα που βλέπουμε αυτή την περίοδο σύντομα θα διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο, εκτίμηση η οποία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην λήψη των αποφάσεων. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το πώς θα εφαρμοστεί το πράσινο πάσο, ένα μέτρο το οποίο ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ότι θα ισχύσει από τις 10 Μαΐου στην Κύπρο κι έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα σε πολίτες και επιχειρηματίες, με τους τελευταίους να ασκούν έντονες πιέσεις για ξεκλείδωμα της εστίασης.

Αισιοδοξία για νοσοκομεία

Η απόφαση για την επιβολή του τρίτου lockdown στην Κύπρο βασίστηκε στο γεγονός ότι η πίεση που ασκείτο στο σύστημα υγείας ήταν αφόρητη. Μάλιστα, το γεγονός ότι είχε ξεπεραστεί κατά πολύ ο αριθμός των 900 επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού στην κοινότητα, αποτελούσε κακό οιωνό για τα νοσοκομεία, στα οποία αναμένετο μεγάλη συρροή ασθενών τις μέρες που τώρα διανύουμε. Κάτι τέτοιο δεν έχει διαπιστωθεί, αντίθετα, μάλιστα, ο αριθμός των νοσηλειών έχει παρουσιάσει και μια μικρή κάμψη τις τελευταίες μέρες, με τους επιστήμονες, ωστόσο, να εκτιμούν ότι παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση περίπου τριών ημερών, άρα θα καταγραφεί αύξηση ασθενών με Covid στα νοσοκομεία σύντομα.

Από πλευράς τους, οι ιθύνοντες του ΟΚΥπΥ εμφανίζονται αισιόδοξοι για την κατάσταση στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα, βασισμένοι και στην πιο πρόσφατη Εθνική Αναφορά για την πανδημία. Από την προηγούμενη βδομάδα, παρατηρείται ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει σταθεροποιηθεί, έστω κι αν εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ ψηλό επίπεδο, με κάποιες διακυμάνσεις. Μάλιστα, εκτιμάται ότι, τις επόμενες μέρες, ο αριθμός των ασθενών με Covid στα νοσοκομεία θα μειωθεί σε κάποιο βαθμό, ως αποτέλεσμα του μειωμένου μέσου όρου ηλικίας των θετικών στον ιό ατόμων εντός της κοινότητας.

Στην πρόσφατη Εθνική Αναφορά, μέσω ενός σχεδιαγράμματος, δίδεται η πληροφορία ότι η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων περιστατικών στην κοινότητα τις προηγούμενες 14 ημέρες ήταν τα 34 έτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των θετικών στον ιό ατόμων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 20- 39, παράγοντας ο οποίος πιστεύεται ότι θα συμβάλει στο να μην παρατηρηθεί αυξημένος αριθμός νοσηλειών, χωρίς αυτές να αποκλείονται.

Ασπίδα οι εμβολιασμοί

Ο πρώτος στόχος, αυτός της εμβολιαστικής κάλυψης του 30% του πληθυσμού της Κύπρου, τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου, θεωρείται ήδη ότι έχει κατακτηθεί κι αυτό έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο και στις νοσηλείες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το εν λόγω ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης συνεπάγεται μείωση κατά το 1/3 των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού στην κοινότητα. Τα αποτελέσματα της επιτυχίας αυτής θα είναι περισσότερο ορατά περί τις αρχές Ιουνίου, δεδομένου του ότι και τα τέσσερα εμβόλια που χορηγούνται αυτή την στιγμή στην Κύπρο παρέχουν προστασία στους πολίτες, αφότου περάσουν τρεις εβδομάδες από την λήψη της πρώτης δόσης.

Όσον αφορά στα νοσοκομεία, η Διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, δρ Αμαλία Χατζηγιάννη, δήλωσε ότι «αυτή τη περίοδο δεν υπάρχουν ασθενείς στο Νοσοκομείο Αναφοράς που να έχουν λάβει έστω και την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ωστόσο αυτό παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες». Επίσης, οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει να παρατηρείται μείωση και στον αριθμό των ατόμων μεταξύ 50 και 70 ετών, ηλικιακή ομάδα στην οποία δεν είναι μεγάλη η εμβολιαστική κάλυψη, μέχρι στιγμής, καθώς θα προστατεύονται από τους υπόλοιπους οι οποίοι θα έχουν εμβολιαστεί.

Τα σχολεία

Ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο θα κληθεί να επιλύσει η κυβέρνηση είναι αυτό της ενδεχόμενης επιστροφής των μαθητών στα σχολεία. Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας αναμένουν τις όποιες αποφάσεις θα ληφθούν, ώστε να πράξουν αναλόγως. Στο τραπέζι, ωστόσο, υπάρχει το σενάριο της παράτασης του κλεισίματος των σχολείων και τους μαθητές να φοιτούν με την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης για μια εβδομάδα ακόμα, κάτι που είχε αναφερθεί και πριν από το Πάσχα. Ακόμα ένα σενάριο το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση είναι αυτό της επιστροφής στις τάξεις μόνο των τελειοφοίτων μαθητών των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, ένεκα των Παγκυπρίων Εξετάσεων, και της συνέχισης της φοίτησης των υπολοίπων μαθητών με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Πηγές από το Υπουργείο Παιδείας αναφέρουν στην «Κ» ότι θα είναι σεβαστή η όποια απόφαση της κυβέρνησης για τα σχολεία, ωστόσο, τονίζουν ότι ο χώρος της εκπαίδευσης δεν αποτέλεσε ποτέ πηγή προβλήματος, αλλά ακολουθούσε την τάση της κοινωνίας ευρύτερα. Ως εκ τούτου, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στάση που θα τηρήσει το Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τα σχολεία, των οποίων επιθυμεί την πλήρη επαναλειτουργία.

Το πράσινο πάσο

Η πρόθεση που εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας πριν από μιάμιση βδομάδα, σε σχέση με την εφαρμογή του μέτρου του πράσινου πάσου έχει προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους επιχειρηματίες, αλλά και στους πολίτες. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση ήταν αρκετή για να προκληθούν αντιδράσεις και παρεμβάσεις νομικών και της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ως προς τους χώρους στους οποίους θα εφαρμόζεται το μέτρο αυτό καθώς και τα άτομα τα οποία θα επιτηρούν την τήρησή του. Κατ’ αρχάς, στο Υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες συζητήσεις και φαίνεται ότι προκρίνεται η εφαρμογή του σε χώρους όπου μπορεί να υπάρξει υψηλός συγχρωτισμός, όπως είναι οι επιχειρήσεις αναψυχής, τα πολυκαταστήματα και τα κλειστά εμπορικά κέντρα. Πηγή από το Υπουργείο Υγείας ανέφερε στην «Κ» ότι δεν φαίνεται ότι οι πιο πάνω πιστοποιήσεις θα είναι αναγκαίες για επισκέψεις σε περίπτερα ή αρτοποιεία και γενικά καταστήματα, στα οποία οι πελάτες εξυπηρετούνται γρήγορα και αποχωρούν. Όσον αφορά στον έλεγχο των στοιχείων, με το καθήκον αυτό θα είναι επιφορτισμένα τα μέλη της Αστυνομίας, υγειονομικοί λειτουργοί και λειτουργοί των αρμοδίων Υπουργείων, αναλόγως της επιχείρησης στην οποία θα διενεργείται ο έλεγχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X