ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

«Το μαγαζί των φαντασμάτων», G.K. Chesterton

Mια αρκετά ευχάριστη ιστορία μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Μετάφραση : Παλμύρα Ισμυρίδου

Εκδόσεις ΑΓΡΑ

Αριθμός σελίδων : 32 

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία με τον Άγιο Βασίλη και τον Κάρολο Ντίκενς,

τον Ρομπέν των δασών, τον Μπεν Τζόνσον κ.ά.,

στο Μπάττερση του Λονδίνου

στις αρχές του προηγούμενου αιώνα

«Όπως ατένιζα εκείνο το παλάτι με τα λιλιπούτεια θαυμαστά αντικείμενα, τα μικρά πράσινα λεωφορεία, τα μπλε ελεφαντάκια, τις μαύρες κουκλίτσες και τις μικρές κόκκινες κιβωτούς του Νώε, θα πρέπει να βυθίστηκα σε κάποιας λογής αφύσικη κατάσταση ύπνωσης. Η φωτισμένη προθήκη μεταμορφώθηκε σε υπέρλαμπρη θεατρική σκηνή, όπου παρακολουθεί κανείς μια κωμωδία πλούσια σε χρώματα.» (Απόσπασμα σελ. 11)

 

«Το μαγαζί των φαντασμάτων» δημοσιεύτηκε αρχικά στη «Daily News» του Λονδίνου. Στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε στη συλλογή δοκιμίων με τίτλο «Tremendous Trifles» (Απίθανες ασημαντότητες), 1909.

Πρόκειται μια ένα μικρούλι τόσο δα βιβλιαράκι που ανοίγοντάς το πλημμυρίζει την καρδιά μας αστερόσκονη, μαγεία, ζεστασιά και αγάπη.

Πρόκειται μια ένα μικρούλι τόσο δα βιβλιαράκι που ανοίγοντάς το πλημμυρίζει την καρδιά μας αστερόσκονη, μαγεία, ζεστασιά και αγάπη. Φέρνει στο νου μυρωδιές μοναδικές, θυμίζει τα χειμωνιάτικα βράδια μπροστά στο αναμμένο τζάκι προσμένοντας τα ελιόφυλλα να αναπηδήσουν, τις βόλτες στα μαγαζιά με τις στολισμένες βιτρίνες, τα βήματα που βρέχονταν στον νωπό από τη βροχή δρόμο και την αντανάκλαση των χρωματιστών λαμπιονιών που τρεμόπαιζαν στο χνωτισμένο τζάμι.

Έχει ενδιαφέρον να διαβάζεις την ιστορία του Chesterton. Βλέπεις τον πατέρα των Χριστουγέννων, τον Άγιο Βασίλη, να συναντά τον Charles Dickens, τον Sir Richard Steele σε ένα κατάστημα στην άκρη του δρόμου το οποίο εκτείνεται σε χώρο και χρόνο. Προβληματίζει και ωθεί σε επανεκτίμηση όσων αξίζουν στη ζωή.

Είναι μια αρκετά ευχάριστη ιστορία μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Ο συγγραφέας φαίνεται να αναπολεί τα παιδικά αθώα χρόνια του. Νοσταλγεί τη μαγεία εκείνων των χρόνων που όλα φάνταζαν μαγικά με τη συντροφιά αγαπημένων παιδικών συγγραφέων και των χαρακτήρων τους.

Η αλήθεια όμως είναι πως, αυτή η όμορφη ιστορία είναι αρκετά σύντομη. Ίσως κάποιοι τη χαρακτήριζαν και ελλειπή. Η ολοκλήρωση της αφήνει λίγο μετέωρο τον αναγνώστη, και είναι εδώ που τον ωθεί να τη διαβάσει ξανά και ξανά ώστε να εισπράξει και να χαρεί όλες τις αλληγορίες του Chesterton.

Αυτή η μικρή ιστορία αξίζει με χίλια να διαβαστεί. Θα τη διαβάσετε πολλές φορές, δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, κάθε φορά που θα τη διαβάζετε θα εισπράττετε κάτι νέο και θα την εκτιμάτε κάθε φορά ακόμα περισσότερο. Όσο περισσότερο τη διαβάζετε τόσο περισσότερο θα εμβαθύνετε στα νοήματα που αφήνει στο κείμενο του ο συγγραφέας σαν μικρά δώρα έκπληξη. 

Αναζητήστε το στα βιβλιοπωλεία Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com

Για τον συγγραφέα:Ο Gilbert Keith Chesterton ήταν Άγγλος συγγραφέας, φιλόσοφος, θεολόγος, κριτικός λογοτεχνίας και τέχνης. Σπούδασε στο St. Paul’s και πήγε σε σχολή τέχνης στο University College του Λονδίνου. Το 1900, του ζητήθηκε η συμμετοχή του, με την ιδιότητα του κριτικού τέχνης, με άρθρα σε περιοδικά της εποχής και έτσι έγινε ένας από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς όλων των εποχών. Έγραψε εκατό βιβλία, συμμετείχε σε άλλα 200, εκατοντάδες ποιήματα, συμπεριλαμβανομένης της επικής «Μπαλάντας του Λευκού Αλόγου», πέντε θεατρικά έργα, πέντε μυθιστορήματα και περίπου διακόσια διηγήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας δημοφιλής σειράς με τον ντετέκτιβ ιερέα, τον πατέρα Μπράουν. Παρά τα λογοτεχνικά του επιτεύγματα, θεωρούσε τον εαυτό του πρωτίστως δημοσιογράφο. Έγραψε πάνω από 4000 δοκίμια εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένων εβδομαδιαίων στηλών 30 ετών για το «Illustrated London News» και 13 χρόνια εβδομαδιαίων στηλών για την «Daily News». Επιμελήθηκε επίσης τη δική του εφημερίδα, την «Εβδομαδιαία του G.Κ.». Ο Chesterton ήταν εξίσου εξοικειωμένος με τη λογοτεχνική και κοινωνική κριτική, την ιστορία, την πολιτική, την οικονομία, τη φιλοσοφία και τη θεολογία.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση