ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

7 γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία

Δείτε πιο κάτω την λίστα με τις ισχυρές γυναίκες που τα ονόματά τους έμειναν στην ιστορία

Μαρία Σάββα

Με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να είναι σήμερα και οι αγώνες για ίσες αμοιβές και αυξημένες ευκαιρίες εργασίας εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι στον σημερινό κόσμο, είναι ενθαρρυντικό να ανατρέχουμε στις γυναίκες της ιστορίας που έχουν πυροδοτήσει την αλλαγή.

1.Malala Yousafzai

Το όνομα της Malala Yousafzai έχει χαράξει βαθιές επιδράσεις στην ιστορία λόγω του ανείπωτου αγώνα και της αφοσίωσής της για την εκπαίδευση των γυναικών. Γεννημένη στο Πακιστάν, η Malala έγινε διεθνώς γνωστή το 2012 όταν, ως έφηβη, επέζησε από μία απόπειρα δολοφονίας από το Ταλιμπάν, λόγω της αμφιλεγόμενης της δραστηριότητας υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών. Η αντίστασή της στην τρομοκρατία και η διαρκής δέσμευσή της για την εκπαίδευση οδήγησαν στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης το 2014, γίνοντας έτσι η νεότερη παγκόσμια λαμπρότητα που έχει λάβει αυτό το βραβείο. Από τότε, η Malala έχει συνεχίσει να είναι μία φωνή για τα δικαιώματα των γυναικών και την εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας το όνομά της συνώνυμο με τον αγώνα για την ισότητα και την ελευθερία.

2.Μητέρα Τερέζα

Αν υπάρχει κάποιος που έχει αφιερώσει ολόψυχα τη ζωή του για να επιτύχει τον σκοπό του, αυτή είναι η Μητέρα Τερέζα. Πέρασε τη ζωή της φροντίζοντας και παρέχοντας πνευματική θεραπεία σε όσους πέθαιναν στην Καλκούτα. Ίδρυσε το The Missionaries of Charity για να φροντίζει τα εγκαταλελειμμένα μωρά, καθώς και τους φτωχούς και τους υποφέροντες. Το 1979, έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης και ανακήρυξε άγιο μετά τον θάνατό της. Οι ενέργειές της δεν καθοδηγήθηκαν ποτέ από αυτές τις επευφημίες ή ονομασίες, αλλά μάλλον από την έκκλησή της να είναι στην υπηρεσία των άλλων. Αν και το ανιδιοτελές ταξίδι της είναι μοναδικό, η αγάπη και η καθοδήγησή της χρησιμεύουν ως έμπνευση και σθένος για τους ανθρώπους σήμερα.

3.Amelia Earhart

Η Αμερικανίδα αεροπόρος Amelia Earhart είναι περισσότερο γνωστή ως η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Πριν από την ιστορική της πτήση, η Earhart υπηρέτησε ως βοηθός νοσοκόμων του Ερυθρού Σταυρού και σπούδασε προ-ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια προτού ξεκινήσει μαθήματα πτήσεων το 1921 από τη γυναίκα εκπαιδευτή πτήσης Neta Snook. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, σημείωσε το πρώτο από τα πολλά ρεκόρ της αεροπορίας και έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε σόλο πάνω από τα 14.000 πόδια. Η Earhart ξεπέρασε τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων εκείνη την εποχή για να διαπρέψει σε έναν τομέα που κυριαρχούσαν οι άνδρες. Δεν την πτόησαν οι περιορισμοί της εποχής, αλλά απάντησε σε αυτούς με αμείλικτη φιλοδοξία.

4.Rosa Parks

Η ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα Rosa Parks έγινε το πρόσωπο του μποϊκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερι το 1955. Η αντίστασή της στον διαχωρισμό των λεωφορείων δεν ήταν πρωτοφανής, αν και θεωρήθηκε εμβληματική πηγή έμπνευσης για τη μαύρη κοινότητα καθώς συνέχιζε τη δουλειά της με άλλους ηγέτες πολιτικών δικαιωμάτων της χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του Martin Luther King Jr. Το 1956, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τους νόμους περί διαχωρισμού της Μοντγκόμερι ως αντισυνταγματικούς και χρησιμοποίησε αυτήν την απόφαση για να συνεχίσει το ακτιβιστικό της έργο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της. Μια παντοτινή εικόνα του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων, η Rosa Parks κράτησε σταθερά την αποφασιστικότητα και τη δύναμη του χαρακτήρα της για το ευρύτερο καλό.

5.Ruth Bader Ginsburg

Η αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων στο νομικό μέτωπο είναι η κληρονομιά που άφησε πίσω της η Ruth Bader Ginsburg, χάρη στην υπηρεσία της ως δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993 έως το 2020. Όταν διορίστηκε στο ανώτατο δικαστήριο, ήταν μόνο η δεύτερη γυναίκα δικαστής και μιλούσε και αποφάσιζε συχνά υπέρ της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το 1972, συνίδρυσε το Πρόγραμμα για τα Δικαιώματα των Γυναικών της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών για να αμφισβητήσει τους νόμους που αντιμετώπιζαν διαφορετικά τα φύλα. Σταθερή στην αποστολή της και ευδιάκριτη στην προσέγγισή της, η Ruth Bader Ginsburg χρησιμοποίησε την εξυπνάδα, τη δύναμη και τη σταθερότητά της για να προκαλέσει διαρκή αλλαγή. Η επιμονή της έχει χρησιμεύσει ως φάρος φωτός για να ενθαρρύνει άλλες γυναίκες να μιλήσουν και να πράξουν την δική τους δύναμη.

6.Βασίλισσα Ελισάβετ

Το όνομα της Βασίλισσας Ελισάβετ αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στην ιστορία, καθώς η ίδια έχει υπηρετήσει ως βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και των άλλων Κρατών της Κοινοπολιτείας από το 1952. Γεννημένη στο Λονδίνο το 1926, η Ελισάβετ Β' ανέλαβε τον θρόνο σε νεαρή ηλικία μετά τον θάνατο του πατέρα της, του Γεωργίου ΣΤ'. Κατά τη διάρκεια της μακράς της βασιλείας, η Ελισάβετ έχει αποτελέσει σύμβολο συνέχειας και σταθερότητας, περνώντας μηνύματα ενότητας και ελπίδας σε δύσκολες περιόδους. Επίσης, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και προώθηση των σχέσεων της Κοινοπολιτείας. Με περισσότερα από 70 χρόνια στον θρόνο, η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει καθιερωθεί ως μία από τις μακροβιότερες και πιο επιδραστικές μορφές της σύγχρονης ιστορίας.

 

7.Susan B. Anthony

Μια από τις πρώτες ακτιβίστριες για την ίση αμοιβή και την ίση εργασία για τις γυναίκες ήταν η Susan B. Anthony. Έγινε ένα από τα κορυφαία πρόσωπα του γυναικείου κινήματος για το δικαίωμα ψήφου που ξεκίνησε το 1848. Για 50 χρόνια, αυτή και η συνάδελφός της Elizabeth Cady Stanton και αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα και δίνοντας ομιλίες, ιδιαίτερα επικεντρωμένη στο να δοθεί στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου. Η επιμονή της άνοιξε έναν ξεκάθαρο δρόμο για άλλες γυναίκες να ενταχθούν στο κίνημα και τελικά να φτάσουν στην ψήφιση της 19ης Τροποποίησης το 1920. Αν και δεν ήταν ζωντανή για να δει αυτόν τον στόχο να εκπληρώνεται, πέρασε τη δάδα με θάρρος και ανιδιοτέλεια για να βελτιώσει το μέλλον των γυναικών.

Αυτές οι επτά γυναίκες είναι πηγή έμπνευσης και αφηγούνται μια ιστορία αγώνα και διάκρισης. Η αφοσίωσή τους στην αλλαγή και η διαρκής προσπάθειά τους να κατακτούν τα εμπόδια έχουν επηρεάσει τον κόσμο ευρύτερα. Οι πράξεις και οι επιδόσεις τους λειτουργούν ως κίνητρο για εκείνους που αγωνίζονται για πρόοδο και ισότητα σήμερα. Επομένως, η αναγνώριση και η τιμή στις αξιοθαύμαστες προσωπικότητες αυτών των γυναικών είναι κάτι που πρέπει να συμβαίνει συχνά στη ζωή μας.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS