ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Αυγουστιάτικο φεγγάρι: Η «μπλε υπερπανσέληνος» θα είναι η μεγαλύτερη του έτους

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού

Μαρία Σάββα

Η καλοκαιρινή περίοδος αποχαιρετά την έλευση της πιο φωτεινής και μεγαλύτερης πανσελήνου για το 2023. Την επόμενη Τετάρτη, συγκεκριμένα στις 30 Αυγούστου, η ουράνια σφαίρα θα υποδεχτεί μια εκθαμβωτική πανσέληνο, που παρότι αποκαλείται «μπλε υπερπανσέληνος», θα μας χαρίσει το πορτοκαλί της λάμψη.

Αυτή θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του μήνα Αυγούστου, αλλά και η τρίτη και πλησιέστερη υπερπανσέληνος για το 2023. Κατά την ανατολή της, απέχοντας μόλις 357.344 χιλιόμετρα από την Γη, θα κατακλύσει τον ουρανό με την εντυπωσιακή της φωτεινότητα.

Ο όρος «υπερπανσέληνος» χρησιμοποιείται όταν η Σελήνη φτάνει στο πιο κοντινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Λόγω του ελλειπτικού της τροχιά, η Σελήνη εμφανίζεται μεγαλύτερη και πιο λαμπρή κάθε μήνα, όταν βρίσκεται κοντά στο περίγειο, το σημείο με τη μικρότερη απόσταση από τη Γη. Σύμφωνα με τον αστρονόμο και πρώην υπολογιστή εκλείψεων της NASA, Φρεντ Έσπενακ, ονομάζεται υπερ-σελήνη.

Οι «μπλε πανσέληνοι» υπάρχουν σε δύο τύπους: Η μπλε υπερπανσέληνος του Αυγούστου ανήκει στην κατηγορία της «ημερολογιακής μπλε πανσελήνου», όπου δύο πανσέληνοι συμβαίνουν μέσα σε έναν μήνα. Αυτό συμβαίνει κάθε δύο ή τρία χρόνια, καθώς η περίοδος ενός νέου φεγγαριού είναι περίπου 29,5 ημέρες. Η επόμενη τέτοια πανσέληνος θα εμφανιστεί στις 31 Μαΐου 2026.

Ο άλλος τύπος «μπλε πανσέληνου», γνωστός ως «εποχιακή μπλε πανσέληνος», αφορά την τρίτη πανσέληνο μέσα σε μια αστρονομική περίοδο. Συμβαίνει όταν ένα ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει 13 πανσέληνους αντί για τους συνήθεις 12. Η επόμενη εποχιακή μπλε πανσέληνος θα φωτίσει τον ουρανό στις 19 Αυγούστου 2024.

Το επόμενο αξιοσημείωτο φαινόμενο είναι η πανσέληνος του «Φεγγαριού του Θερισμού», που αναμένεται να εμφανιστεί στις 29 Σεπτεμβρίου. Εκτός από τη δημοτικότητά της, αυτή η πανσέληνος θα είναι και η τελευταία υπερπανσέληνος για το 2023.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS