ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Δανία: Όλα όσα έγιναν στη στέψη του βασιλιά Φρέντερικ

Ο νέος βασιλιάς ορκίστηκε προ ολίγων ωρών και η Δανία αλλάζει σελίδα στη μοναρχία.

Μαρία Καραμάνου

Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β' σημάδεψε το τέλος μιας εποχής, υπογράφοντας τη δήλωση παραίτησής της και θέτοντας τέλος σε μια εξαιρετικά μακρά και ιστορική βασιλεία διάρκειας 52 ετών. Με χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Κοπεγχάγης, η Δανία αποχαιρέτησε τη βασίλισσά της στις 14 Ιανουαρίου, προσφέροντάς της έναν εντυπωσιακό αποχαιρετισμό.

Η παραίτηση της Μαργαρίτας σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή, καθώς γίνεται η πρώτη μονάρχης που υποβάλλει παραίτηση στη Δανία εδώ και σχεδόν 900 χρόνια. Με την υπογραφή της δήλωσης παραίτησης, ο γιος της, Φρέντερικ, κληρονομεί αυτόματα τον θρόνο και γίνεται ο νέος βασιλιάς. Η ανακήρυξή του έλαβε χώρα από τη Δανή πρωθυπουργό, Μέτε Φρεντέρικσεν, στο μπαλκόνι του παλατιού Κρίστιενσμποργκ, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Δανίας.

Πριν αποχωρήσει επίσημα από το Κρατικό Συμβούλιο, όπου υπέγραψε την επίσημη παραίτησή της, η Βασίλισσα εξέφρασε τα τελευταία της λόγια, «God Save the King» (Ο Θεός να σώσει τον Βασιλιά). Με αυτή την πράξη, η Δανία υποδέχεται όχι μόνο έναν νέο Βασιλιά, αλλά και μια νέα Βασίλισσα, τη σύζυγο του Πρίγκιπα Φρέντερικ, την Πριγκίπισσα Μαίρη.

Στις 3 το μεσημέρι, ο Φρέντερικ βγήκε στο μπαλκόνι του Κρίστιανσμποργκ, όπου η πρωθυπουργός ανακήρυξε επίσημα τον νέο Βασιλιά, με το πλήθος να επευφημεί τη νέα βασιλική οικογένεια. Ακολούθησε ένα τιμητικό χαιρετισμός και 27 πυροβολισμοί από το Χόλμεν, ένα σύμπλεγμα νησιών της πρωτεύουσας.

Ο Βασιλιάς Φρέντερικ και η Βασίλισσα Μαίρη παίρνουν την ευθύνη σε μια περίοδο όπου τόσο οι ίδιοι όσο και η μοναρχία της Δανίας απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα αποδοχής, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Η Μαίρη, από την Αυστραλία, συναντήθηκε με τον Φρέντερικ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, και μαζί έχουν τέσσερα παιδιά.

Με το κρύο να επικρατεί και παρά τις σκληρές καιρικές συνθήκες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη Δανία συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν από κοντά τη σημαντική διαδικασία της διαδοχής. Αργότερα το απόγευμα, ο νέος βασιλιάς και η νέα βασίλισσα πραγματοποίησαν την πομπή τους προς το παλάτι τους, τα ανάκτορα Αμαλίενμποργκ, τα οποία χτίστηκαν τη δεκαετία του 1750 και βρίσκονται στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της βασίλισσας, το 82% των Δανών εκφράζει την προσδοκία ότι ο Φρέντερικ θα παρουσιάσει επιτυχώς τον νέο του ρόλο, ενώ το 86% εκφράζει την ίδια πεποίθηση για τη Μαίρη. Η υψηλή αποδοχή από τον λαό αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει η βασιλική οικογένεια κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Μαργαρίτας και δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της Δανίας υπό την ηγεσία του νέου Βασιλιά Φρέντερικ και της Βασίλισσας Μαίρη.

Οι δύο αυτοκράτορες του Δανικού βασιλείου διέσχισαν σημαντικά σημεία της Κοπεγχάγης, περνώντας από τους πολυσύχναστους δρόμους του Frederiksgade, του Bredgade, του Kongens Nytorv, του Holmens Canal και του Prince Jørgen’s Courtyard, κατευθυνόμενοι προς το ιστορικό παλάτι τους.

Στις 2, συνεδρίασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο παλάτι Christiansborg, με τη συμμετοχή της Βασίλισσας Μαργαρίτας, του Βασιλιά Φρέντερικ και του Πρίγκιπα Κρίστιαν, καθώς και της κυβέρνησης και του γραμματέα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εκεί, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή διαδοχής του θρόνου, με τη βασίλισσα να υπογράφει τη δήλωση παραίτησής της. Στη συνέχεια, η Βασίλισσα Μαργαρίτα επέστρεψε στο Amalienborg, ενώ ο Βασιλιάς Φρέντερικ και η Βασίλισσα Μαίρη φιλοξένησαν μια επίσημη δεξίωση για τους υψηλούς προσκεκλημένους τους.

Επαναλαμβάνοντας τη φράση τρεις φορές, «Ζήτω ο βασιλιάς Φρειδερίκος ο δέκατος», συμβολίζοντας τις τέσσερις γωνίες του βασιλείου, η Δανή πρωθυπουργός ανακήρυξε επίσημα τον Φρειδερίκο ως βασιλιά της Δανίας, της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόε.

Από το ίδιο μπαλκόνι, ο Φρέντερικ προχώρησε στην πρώτη του ομιλία προς τον λαό, εκφράζοντας την ελπίδα του να γίνει ένας ενωτικός βασιλιάς του αύριο. Δήλωσε πως ανέλαβε το καθήκον αυτό με υπερηφάνεια, σεβασμό και χαρά, επισημαίνοντας πως έχει προετοιμαστεί για αυτό καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ο ίδιος είπε στον λαό, «Η ελπίδα μου είναι να γίνω ένας ενωτικός βασιλιάς του αύριο. Είναι ένα καθήκον που γι αυτό έχω προετοιμαστεί σε όλη μου τη ζωή. Είναι ένα καθήκον που ανέλαβα με υπερηφάνεια, σεβασμό και χαρά».

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, υπήρξαν επίσης επευφημίες και χειροκροτήματα καθώς η βασίλισσα Μαρία και τα τέσσερα παιδιά τους εμφανίστηκαν μαζί με τον Φρέντερικ στο μπαλκόνι, χαιρετώντας το πλήθος και σφραγίζοντας την ιστορική αυτή στιγμή με έναν ενθουσιώδη τρόπο.

Η στιγμή που η οικογένεια χαιρέτησε το πλήθος ήταν μαγική, με το πιο συγκινητικό στιγμιότυπο να είναι η στιγμή που ο βασιλιάς Φρειδερίκος χάρισε ένα θερμό φιλί στη σύζυγό του, τη Μαίρη. Τα χειροκροτήματα του πλήθους αντηχούσαν σαν ένα ενιαίο χειροκροτητήριο για την αγάπη και την ενότητα της βασιλικής οικογένειας.

Παρόλο που το φιλί αυτό μπορεί να ήταν μια φυσιολογική έκφραση αγάπης μεταξύ συζύγων, δεν μπορεί να παραβλεφθεί η σκιά του πρόσφατου ερωτικού σκανδάλου που είχε αναφερθεί στο παρελθόν. Τον προηγούμενο Νοέμβριο, είχαν κυκλοφορήσει φήμες περί σχέσης του βασιλιά Φρειδερίκου με μια socialite Μεξικανικής καταγωγής. Αν και αυτές οι φήμες αρνήθηκαν από την εν λόγω προσωπικότητα, παρέμεναν ένα ευαίσθητο θέμα.

Η βασιλική οικογένεια ποτέ δεν σχολίασε αυτές τις φήμες, αλλά πολλοί θεώρησαν την ξαφνική παραίτηση της Μαργαρίτας ως μια κίνηση για τη διατήρηση του γάμου του γιου της και την προστασία της δημοφιλούς Μαίρης στον κύκλο της βασιλικής οικογένειας.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS