ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Hijarbie: Επιστρέφει ξανά προς πώληση η Barbie με μαντίλα

«Δεν είδα καμία κούκλα που να αντικατοπτρίζει τη δική μου εμφάνιση», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Μαρία Καραμάνου

Μετά από μια έξιετή διακοπή, η φωτογραφία μιας κούκλας που φορά ένα ροζ φόρεμα και hijab (ή μαντίλα, όπως συνήθως αναφερόμαστε) δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό @hijarbie στο Instagram. Η λεζάντα αναγγέλλει με χαρούμενα λόγια την επιστροφή της #Hijarbie, και τα σχόλια από τους ακολούθους δείχνουν τον ενθουσιασμό για την επιστροφή αυτή.

Η Haneefah Adam, μια καλλιτέχνης από τη Νιγηρία, δημιούργησε για πρώτη φορά κούκλες με μουσουλμανική εμφάνιση το 2015, αντιλαμβανόμενη την έλλειψη τέτοιων παραστάσεων στα κοινωνικά μέσα που παρακολουθούσε. Σύμφωνα με τα λόγια της ίδιας, "Δεν είδα σε κανέναν από τους λογαριασμούς του Instagram καμία κούκλα που να αντικατοπτρίζει τη δική μου εμφάνιση".

Έτσι λοιπόν, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της κούκλα και ξεκίνησε αμέσως να εργάζεται. Έφτιαξε μια ναυτική μάξι φούστα, συνδυασμένη με μια μπλε μπλούζα και μια μαύρη μαντίλα, και μοιράστηκε μια φωτογραφία της δημιουργίας της τον Δεκέμβριο του 2015. Η θετική ανταπόκριση που έλαβε την ενθάρρυνε να συνεχίσει, και έτσι στους επόμενους μήνες, ανέπτυξε περισσότερα ρούχα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εμπνεύστηκε από μια ρόμπα που φορούσε η βρετανίδα lifestyle και fashion influencer Habiba da Silva. Με βάση αυτήν την έμπνευση, σχεδίασε ένα ρούχο και μοιράστηκε το αποτέλεσμα. Η ανταπόκριση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν ενθουσιώδης, μεταξύ αυτών και του περιοδικού Teen Vogue.

Από τότε, η Adam έχει κοινοποιήσει πάνω από 200 φωτογραφίες στο λογαριασμό @hijarbie του Instagram και έχει δημιουργήσει περίπου 70 διαφορετικά ρούχα που αναδεικνύουν τη μουσουλμανική κουλτούρα και μόδα. Αυτά τα ρούχα περιλαμβάνουν μια ευρεία ποικιλία στυλ και σχεδίων, και η Adam έχει εμπνευστεί από επιφανείς μουσουλμάνες προσωπικότητες.

Κατά τον προηγούμενο μήνα, η Adam αποφάσισε να επαναφέρει τον λογαριασμό @hijarbie μετά από ένα μεγάλο διάστημα ανάπαυσης, καθώς είχε αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά της. Η επιστροφή της συνέπεσε με την ανακοίνωση της ταινίας Barbie και το μήνυμα φεμινισμού που φέρνει μαζί της. Η Adam δηλώνει, "Η Barbie δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα, που γιορτάζει τη θηλυκότητα, την ανεξαρτησία και τη δύναμη των γυναικών."

Το 2017, η Mattel παρουσίασε την πρώτη κούκλα Barbie που φορούσε μαντίλα, εμπνευσμένη από την Αμερικανίδα Ολυμπιονίκη της ξιφομαχίας Ibtihaj Muhammad. Η Adam είχε δημιουργήσει τη δική της εκδοχή της αθλήτριας έναν χρόνο πριν από την επίσημη κυκλοφορία της κούκλας από την Mattel. Επίσης, η Adam ενθουσιάστηκε όταν παρατήρησε μια άλλη Barbie που φορούσε μαντίλα στην ταινία που κυκλοφόρησε φέτος.

Παρότι είχε επιδείξει ταλέντο στις καλές τέχνες από μικρή ηλικία, η Adam δεν είχε αρχικά σκοπό να ακολουθήσει μια καριέρα ως καλλιτέχνις. Αρχικά, επιθυμούσε να γίνει γιατρός. Ωστόσο, αποφάσισε να σπουδάσει φυσιολογία και στη συνέχεια να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη φαρμακολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όταν επέστρεψε στη Νιγηρία, η Adam ξαναβρήκε το πάθος της για την τέχνη και άρχισε να μοιράζεται τις δημιουργίες της στο διαδίκτυο. Η νίκη της σε έναν διαγωνισμό τέχνης με θέμα την τροφή το 2016, αποτέλεσε την απαραίτητη ώθηση για να ξεκινήσει την καλλιτεχνική της πορεία. Μετά από αυτό, άρχισε να λαμβάνει παραγγελίες και οι δημιουργίες της παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις τόσο στη Νιγηρία όσο και στη Νέα Υόρκη.

Η Adam, η οποία πλέον είναι 32 ετών και έχει εγκατασταθεί στο Λάγος, επιδιώκει να διευρύνει το έργο της μέσω του λογαριασμού @hijarbie παρουσιάζοντας περισσότερα μοντέλα με μουσουλμανικό ύφος. Αυτόν τον μήνα, θα κυκλοφορήσει ένας ιστότοπος για την προώθηση των χειροποίητων ρούχων που σχεδιάζει για κούκλες. Παρά την δήλωσή της ότι δεν θεωρεί τον εαυτό της επιχειρηματία, η στήριξη των φίλων της την ενθάρρυνε να προχωρήσει. Η ίδια αναφέρει, "Όλες οι φίλες μου ήθελαν ρούχα για τις κούκλες των κοριτσιών τους".

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS