ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

NEWS

Η «θέση» μιας χώρας στη κατάταξη, αποτελεί μια ένδειξη στο πόσο πολύτιμη είναι η κατοχή διαβατηρίου από αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία του Henley Passport Index

Στη δέκατη έκτη θέση της κατάταξης του δείκτη «Henley Passport Index» κατατάσσεται το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα σε άλλα διαβατήρια 198 κρατών.

Η «θέση» μιας χώρας στη κατάταξη, αποτελεί μια ένδειξη στο πόσο πολύτιμη είναι η κατοχή διαβατηρίου από αυτή, καθώς δίνει ουσιαστικά ελεύθερη πρόσβαση σε κράτη που έχει συνάψει συμφωνίες για την μη έκδοση θεωρήσεων.

Τι είναι το Henley Passport Index

Η κατάταξη την οποία προβάλλει το Henley Passport Index, καταμετρά την «δυναμική» του κάθε διαβατηρίου ανάλογα με τον αριθμό των προορισμών (κράτη ή εδάφη-περιοχές), στους οποίους οι πολίτες μιας χώρας, μπορούν να έχουν πρόσβαση χωρίς την ανάγκη έκδοσης άδειας θεώρησης (visa). Ο δείκτης αποτελεί βασικό εργαλείο αναφοράς για κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, με σχόλια εμπειρογνωμόνων και ιστορικά στοιχεία που καλύπτουν μια περίοδο 15 ετών. 

Όπως αναφέρει η Henley & Partners, σε προκαθορισμένη ημερομηνία ετησίως, η Διεθνής Αρχή Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), η οποία διατηρεί τη μεγαλύτερη και ακριβέστερη βάση δεδομένων ταξιδιωτικών πληροφοριών στον κόσμο, παρέχει αποκλειστικά δεδομένα, τα οποία αποτελούν τη βάση για την δημιουργία του «Henley Passport Index». Παράλληλα, ο δείκτης συνεχίζει να ενισχύεται από το Τμήμα Έρευνας της εταιρείας, σε πραγματικό χρόνο καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Σε ότι αφορά τις διαφοροποιήσεις για τις ταξιδιωτικές οδηγίες που επιβάλλει το κάθε κράτος λόγω της νόσου COVID-19, το Henley Passport Index, σημειώνει πως αυτές ενδέχεται να έχουν προτεραιότητα έναντι των πληροφοριών που αναγράφονται επί της παρούσης στην κατάταξη.

Η παγκόσμια κατάταξη «δυναμικής» των δέκα «πρώτων» διαβατηρίων για το 2020, με βάση τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στο Henley Passport Index από την ΙΑΤΑ στις 07 Ιουλίου 2020:

1. Ιαπωνία - Δεν απαιτείται άδεια θεώρησης σε 191 προορισμούς.
2. Σιγκαπούρη - Δεν απαιτείται άδεια θεώρησης σε 190 προορισμούς.
3. Γερμανία, Νότια Κορέα - Δεν απαιτείται άδεια θεώρησης σε 189 προορισμούς.
4. Ιταλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία - Δεν απαιτείται άδεια θεώρησης σε 188 προορισμούς.
5. Αυστρία, Δανία - Δεν απαιτείται άδεια θεώρησης σε 187 προορισμούς.
6. Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία - Δεν απαιτείται άδεια θεώρησης σε 186 προορισμούς.
7. Βέλγιο, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Νορβηγία - Δεν απαιτείται άδεια θεώρησης σε 185 προορισμούς.
8. Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Μάλτα, Τσεχική Δημοκρατία - Δεν απαιτείται άδεια θεώρησης σε 184 προορισμούς.
9. Αυστραλία, Καναδάς - Δεν απαιτείται άδεια θεώρησης σε 183 προορισμούς.
10. Ουγγαρία - Δεν απαιτείται άδεια θεώρησης σε 182 προορισμούς.
...
16. Κυπριακή Δημοκρατία - Δεν απαιτείται άδεια θεώρησης σε 174 προορισμούς.

Σύμφωνα με τον δείκτη, οι κάτοχοι κυπριακού διαβατηρίου μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα, χωρίς την ανάγκη έκδοσης άδειας θεώρησης σε 174 προορισμούς. Η χώρα μας το προηγούμενο έτος κατείχε την 14η θέση στην κατάταξη, ενώ για το 2020, βρίσκεται στην 16η.

Πηγή: Η Καθημερινή

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ