ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

John Kennedy: 60 χρόνια από τη δολοφονία του Αμερικάνου προέδρου

Πολλοί συγγραφείς και κινηματογραφιστές προσπαθούν να βρουν την αλήθεια πίσω από τη δολοφονία του JFK.

Μαρία Καραμάνου

Πριν από 60 χρόνια, στις 22 Νοεμβρίου 1963, ο Αμερικανός πρόεδρος John Kennedy δολοφονήθηκε στο Ντάλας. Αυτή η στιγμή παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη, χαράσσοντας τη συνείδηση μιας ολόκληρης γενιάς. Το βροχερό εκείνο μεσημέρι, όταν ο πρώτος πυροβολισμός σκότωσε τον πρόεδρο που προετοιμαζόταν να διασχίσει το Ντάλας σε μια αυτοκινητοπομπή, έμεινε χαραγμένο στην αιωνιότητα.

Η δημόσια δολοφονία του καταγράφηκε σε ένα έγχρωμο φιλμ 8 χιλιοστών από τον ερασιτέχνη κινηματογραφιστή, Αβραάμ Ζαπρούντερ. Οι εικόνες αυτές συντάραξαν τον κόσμο, δημιουργώντας μια θλιβερή στιγμή. Παρά τις διαδοχικές και τις επίσημες έρευνες, η δολοφονία του JFK παραμένει ένα κύμα ασάφειας και αμφισημίας. Οι θεωρίες συνομωσίας έχουν αναπτυχθεί και έχουν ρίξει σκιά πάνω στην επίσημη αφήγηση.

«Μερικές φορές οι πιο κοντινοί σου άνθρωποι σε κάνουν να νιώθεις προστατευμένος. Αλλά αυτoί είναι τα ίδια που σε πληγώνουν και σε αφήνουν να μαντεύεις».

Συγγραφείς και κινηματογραφιστές, με το πέρασμα του χρόνου, εξακολουθούν να επιδιώκουν την αλήθεια πίσω από τη δολοφονία, αλλά οι προσπάθειές τους συχνά διαστρεβλώνονται από το κύμα αντιφατικών πληροφοριών και μαρτυριών. Με την πάροδο των ετών, ο μύθος γύρω από τη δολοφονία του έχει ενισχυθεί από τις αντιφατικές θεωρίες συνομωσίας. Αν και πολλοί προσπαθούν να φέρουν στο φως την αλήθεια, οι αποκαλύψεις συχνά επιφέρουν ακόμη περισσότερη σύγχυση.

Έτσι, μετά από 60 χρόνια, η δολοφονία του John Kennedy παραμένει ένα ανοικτό κεφάλαιο στην ιστορία. 

Ο Kennedy σε μικρή ηλικία σε ένα ταξίδι στην Ευρώπη.

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την δολοφονία του

Το κινηματογραφικό υλικό του Ζαπρούντερ προσφέρει μια ανατρεπτική οπτική στη δολοφονία του Kennedy, διατηρώντας παράλληλα την υπόθεση ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ δεν ενεργούσε μόνος του. Παρά τις αντιφάσεις και τις θεωρίες συνομωσίας, η επιτροπή Γουόρεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ ήταν ο μοναδικός δράστης.

Σήμερα, 60 χρόνια μετά το περιστατικό, η αμφισημία περιβάλλει ακόμη την υπόθεση, και η ταινία «Assassination» διατηρεί τη θεωρία ότι η μαφία ενεπλάκη στη δολοφονία, ενώ ο Kennedy είχε προσπαθήσει να την αντιμετωπίσει.

Ο παππούς του Kennedy, ο δήμαρχος John F. Fitzgerald και η γιαγιά του που είναι η Mary Josephine Fitzgerald. Στο Palm Beach της Φλόριντα.

Οι ισχυρισμοί ότι ο Kennedy προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη μαφία μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του και οι ενέργειές του κατά του οργανωμένου εγκλήματος παρουσιάζονται σε πολλές θεωρίες συνομωσίας. Όπως αναφέρεται, η υπόθεση ότι η μαφία ήταν ένας από τους δυνητικούς υπευθύνους για τη δολοφονία είναι ένα από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην ταινία «Assassination».

«Οι προσπάθειες και το θάρρος δεν αρκούν χωρίς σκοπό και κατεύθυνση».

Οι θεωρίες συνομωσίας περίπλοκες και ποικίλες, και το έργο του Όλιβερ Στόουν «JFK - Τόπος εγκλήματος στο Ντάλας» επικεντρώνεται στον εισαγγελέα Τζιμ Γκάρισον, ο οποίος πίστευε ότι υπήρχε ένα ευρύτερο σχέδιο πίσω από τη δολοφονία του Kennedy. Στην ταινία, παρουσιάζεται η ιδέα ότι ο Όσβαλντ ήταν πιθανόν πράκτορας της CIA που χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση του εγκλήματος. Παρόλες αυτές τις θεωρίες, η επίσημη έκθεση της επιτροπής Γουόρεν συμπεραίνει ότι ο Όσβαλντ ήταν ο μοναδικός δράστης της δολοφονίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Όσβαλντ πυροβόλησε τον Kennedy από το παράθυρο του Texas School Book Depository. Επίσης, πυροβόλησε και σκότωσε τον αστυνομικό Τζέφερσον Ντέιβις Τίπιτ λίγο αργότερα. Η σύλληψη του Όσβαλντ συνέβη αργότερα την ίδια ημέρα στο θέατρο Texas Theatre όπου είχε κρυφτεί. Ο Όσβαλντ συνελήφθη στο κινηματογράφο Texas Theatre στο Ντάλας λίγο μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Τζέφερσον Ντέιβις.

Στη συνέχεια, ο Όσβαλντ αρνήθηκε κατηγορηματικά την ενοχή του, αλλά πριν προλάβει να οδηγηθεί σε δίκη, δολοφονήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1963, από τον Τζακ Ρούμπι, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Η δολοφονία του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ από τον Τζακ Ρούμπι είχε σημαντικές συνέπειες και επηρέασε τη συζήτηση για τον θάνατο του προέδρου από την πρώτη στιγμή. Η θεωρία ότι ο Όσβαλντ ήταν μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας και η δολοφονία του ήταν προσπάθεια να καλυφθούν τα αληθινά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία του Kennedy παραμένει ένα θέμα συζήτησης σε όλα αυτά τα χρόνια.


Και όμως, οι πλειοψηφία των Αμερικάνων δεν πιστεύει ότι ήταν μία απλή δολοφονία

Η δολοφονία του Kennedy παραμένει ένα σημαντικό γεγονός στη συλλογική μνήμη των Αμερικανών και έχει διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ιστορία και την πολιτική. Έξι δεκαετίες μετά τη δολοφονία του, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι περισσότερο από το 50% των Αμερικανών πιστεύει ότι υπήρχε συνωμοσία πίσω από την δολοφονία και μα΄λιστα, κάποιες φορές αυτό το ποσοστό ανεβαίνει πάνω από το 80%.

Οι δηλώσεις και οι υποψίες του Trump 

Η δήλωση του Donald Trump σχετικά με τη δολοφονία του John Kennedy είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς οι πολιτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν θεωρίες συνωμοσίας για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Η συγκεκριμένη δήλωση περίπλοκης σύνδεσης του πατέρα του Τεντ Κρουζ με τη δολοφονία του Kennedy δημιούργησε σάλο και προκάλεσε αντιδράσεις.

«Αν οι πράξεις σου εμπνέουν άλλους να ονειρεύονται περισσότερα, να μάθουν περισσότερα, να κάνουν περισσότερα και να γίνουν περισσότεροι, είσαι ηγέτης». 

Η ζωή του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ είναι σύνθετη και γεμάτη αντιφάσεις. Όντως, αυτοαποκαλούμενος μαρξιστής, είχε αυτομολήσει στη Σοβιετική Ένωση, αλλά απογοητεύθηκε από την πραγματικότητα εκεί. Επέστρεψε στις ΗΠΑ με τη σύζυγό του Μαρίνα και την κόρη του Τζούνι. Οι δραστηριότητές του, όπως η προσπάθειά του να δολοφονήσει τον Έντουιν Γουόκερ, αποκαλύπτουν έναν άνθρωπο με προβληματική συμπεριφορά.

Το πορτρε΄το του δολοφόνου

Ο Όσβαλντ επιλέχθηκε από την Επιτροπή Γουόρεν ως ο μοναδικός δράστης της δολοφονίας του Kennedy, αλλά η ζωή και η συμπεριφορά του παραμένουν αντικείμενο συζήτησης και έρευνας. Ο Όσβαλντ σκοτώθηκε προτού προλάβει να δικαστεί, και αυτό συνέβαλε στη δημιουργία θεωριών συνωμοσίας και στην αμφισβήτηση της επίσημης εκδοχής των γεγονότων. Ήταν ένας αυτοαποκαλούμενος μαρξιστής, και είχε αυτομολήσει στη Σοβιετική Ένωση σε ηλικία 20 χρονών.

Ο John με τον παππού του "Honey Fitz"

Το πιο τολμηρό βιβλίο που γράφτηκε ποτέ

Το βιβλίο «Reclaiming History» του Vincent Bugliosi είναι ένα εντυπωσιακό έργο που ασχολείται εκτενώς με τη δολοφονία του προέδρου JFK. Η πλούσια έκταση του βιβλίου και το συνοδευτικό PDF με ντοκουμέντα δείχνουν τη σοβαρότητα και τη συστηματική προσέγγιση του συγγραφέα στο θέμα.

O John και η Jackie Kennedy

Ο Bugliosi επιχειρεί να αποσαφηνίσει και να επισημάνει την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, απορρίπτοντας τις θεωρίες συνωμοσίας. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει το υλικό και η εκτενής έρευνά του προσφέρουν μια λεπτομερή και πολυεπίπεδη κατανόηση των γεγονότων που περιβάλλουν τη δολοφονία.

Οι αδελφοί Kennedy

Παρόλο που το βιβλίο δεν χαρακτηρίζεται απαραίτητα από λογοτεχνικές αρετές, η σημασία του ως πηγή πληροφοριών είναι αναμφισβήτητη, ειδικά για εκείνους που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν λεπτομερώς το ιστορικό γεγονός της δολοφονίας του προέδρου.

Η μακρόχρονη σιωπή του Λάντις, του τελευταίου μάρτυρα που τον είδε ζωντανό και η δημοσίευση των απομνημονευμάτων του προσθέτουν άλλη μια στρώση μυστηρίου στην ιστορία της δολοφονίας του προέδρου Kennedy. Η αναφορά του ότι μια σφαίρα δεν θα μπορούσε να προκαλέσει τόση ζημιά συγχέεται με τις ήδη υπάρχουσες αμφιβολίες και θεωρίες σχετικά με την ακρίβεια της έκθεσης της Επιτροπής Γουόρεν.

Ο Kennedy στο μνημείο του Pearl Harbor.

Η δολοφονία του προέδρου John Kennedy έχει πολλές πτυχές και ακόμη υπάρχουν πολλά που παραμένουν ασαφή. Εδώ είναι 5 πράγματα που σίγουρα δεν ξέρατε για τη δολοφονία του:

Δευτερεύουσα Οπλοφορία: Ενώ η επίσημη έκθεση της Επιτροπής Γουόρεν καταλήγει ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ήταν ο μοναδικός δράστης, υπάρχουν ακόμη ερωτήματα για το αν υπήρξαν άλλοι ανθρωποκτόνοι ή αν υπήρχε συνωμοσία.

Ο Jack και η Jackie Kennedy κάθονται μαζί σε μια καρέκλα.

Το «Μαγικό»Στραβό Καπέλο: Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ φορούσε ένα στραβό καπέλο, το οποίο προσέφερε μια ασυνήθιστη σκιά κατά τη δολοφονία. Αυτή η σκιά έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο που πυροβολήθηκε ο πρόεδρος.

Η Ανεξήγητη Μεταφορά του Σώματος: Η επίσημη έκθεση δεν εξηγεί πλήρως τον τρόπο μεταφοράς του πτώματος του Kennedy από το Ντάλας στην Ουάσινγκτον. Υπάρχουν θεωρίες ότι η σωρός του προέδρου μετακινήθηκε για να αποκρυφθούν στοιχεία.

Ο John Jr. εμφανίζεται σε ένα γραφείο στο οποίο βρίσκεται ο John Kennedy μαζί με άλλους άντρες.

Τα Κρυφά Έγγραφα και η Δολοφονία: Η θεωρία της «Μεγάλης Σιωπής» υποστηρίζει ότι υπάρχουν έγγραφα που κρατούν κρυφό υλικό το οποίο θα μπορούσε να αναδείξει συνωμοσίες ή άλλες αντιφάσεις σχετικά με τη δολοφονία.

Συνεργασία μεταξύ CIA και Οσβάλντ: Υπάρχουν θεωρίες ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ είχε συνεργασία με τη CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, ίσως ως μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου.

Ο πρώτος επισκέπτης του Προέδρου Kennedy, ο πρώην πρόεδρος Χάρι Σ. Τρούμαν.

Και φτάνοντας στο σήμερα, 60 χρόνια μετά τη δολοφονία του John Kennedy μέσα στην ανοιχτή λιμουζίνα του, οι εικασίες σχετικά με το κίνητρό της πολύ πιθανό να συνεχιστούν για τις επόμενες δεκαετίες. Ένα θέμα που διχάζει και θα συνεχίσει να διχάζει όχι μόνο τον Αμερικάνικο λαό αλλά και όλο τον κόσμο. Όπως το έθεσε κάποτε ο σκηνοθέτης της ταινίας «JFK» Όλιβερ Στόουν σε σχέση με τη θεωρία του μοναχικού δολοφόνου, «Το αμερικανικό κοινό δεν την αποδέχτηκε ποτέ αυτή την θεωρία. Μπορούν να μυριστούν έναν αρουραίο».

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS