ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Καύσωνες: «Ψήνονται» ΗΠΑ και Μεσόγειος

Θερμοκρασίες - ρεκόρ καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες και στις δύο άκρες του Ατλαντικού

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Θερμοκρασίες-ρεκόρ καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες και στις δύο άκρες του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται πως σχεδόν το 1/3 των κατοίκων –περίπου 113 εκατ. άνθρωποι– βρίσκεται σε περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί προειδοποίηση καθώς ο καύσωνας «ψήνει» πόλεις και πολιτείες από τη μία ακτή έως την άλλη. Παράλληλα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) καλεί τους πολίτες να μην υποτιμούν τον κίνδυνο καθώς στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρεις θάνατοι και πολλές λιποθυμίες εξαιτίας του καύσωνα.

Το Σάββατο, ο υδράργυρος στο Φοίνιξ της Αριζόνας άγγιξε τους 48 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι το Λας Βέγκας είναι πιθανό να καταγράψει τις επόμενες ημέρες την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της χώρας. Η θερμοκρασία στη γειτονική Κοιλάδα του Θανάτου στη Νεβάδα, το «πιο ζεστό μέρος στον κόσμο», έφτασε το Σάββατο τους 53,3 βαθμούς, ενώ σύμφωνα με τον κλιματολόγο Ντάνιελ Σουέιν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες είναι πιθανό να καταγράψει θερμοκρασία μεγαλύτερη του παγκοσμίου ρεκόρ υπό σκιάν που είναι οι 54,4 βαθμοί Κελσίου. Η NWS προειδοποίησε επίσης πως ο «θόλος ζέστης» αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρη την εβδομάδα στη χώρα και ο κίνδυνος για επιδείνωση της ποιότητας του αέρα σε πολλές πόλεις είναι «εξαιρετικά υψηλός», ενώ σύμφωνα με το Reuters η ενεργειακή κατανάλωση είναι πιθανό να πιάσει ιστορικό ρεκόρ καθώς αμέτρητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χώρα θα έχουν συνεχώς ανοιχτά τα κλιματιστικά και άλλες συσκευές ψύξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, πολλοί είναι οι Βρετανοί που ανησυχούν για την υγεία τους ενόσω σχεδιάζουν τις διακοπές τους στην Ευρώπη. Λάτρεις των κρουαζιερόπλοιων δηλώνουν στη βρετανική εφημερίδα πως μετανιώνουν για την επιλογή τους καθώς φέτος δεν κατάφεραν να κατέβουν σε κανένα λιμάνι εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που συνάντησαν και αναγκάστηκαν να περάσουν ολόκληρο το ταξίδι στις κλιματιζόμενες αίθουσες του πλοίου.

Ακόμη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ματαίωσαν τελευταία στιγμή τα σχέδιά τους για διακοπές στην Ελλάδα, αποθαρρημένοι από τις προβλέψεις για θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών στη χώρα μας, ενώ τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση πως αρχαιολογικοί χώροι σαν την Ακρόπολη έμειναν κλειστοί στο τουριστικό κοινό για τουλάχιστον δύο ημέρες. Αντί της Ελλάδας, πολλοί είναι εκείνοι που επέλεξαν τελικά μεσογειακούς προορισμούς με ηπιότερο κλίμα, όπως είναι η Βαρκελώνη, ενώ όσοι τελικά πήραν το ρίσκο να ταξιδέψουν σε προορισμούς όπως η Κέρκυρα δηλώνουν πως περνούσαν όλη τους την ημέρα μέχρι αργά το απόγευμα στα ενοικιαζόμενα δωμάτιά τους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, το κύμα του καύσωνα «Κέρβερος» που πλήττει τη Μεσόγειο αναμένεται να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα. Η θερμοκρασία μπορεί να παραμείνει κοντά στους σαράντα βαθμούς «μέχρι και τις αρχές Αυγούστου», αναφέρει η ανακοίνωση του οργανισμού. Παράλληλα, η ανησυχία σε χώρες όπως η Ιταλία έχει ενταθεί μετά τον πρόσφατο θάνατο ενός 44χρονου εργάτη από τη ζέστη και την κατάρρευση πολλών ακόμα πολιτών και τουριστών.

Φοβούμενες για τον ιδιαίτερα γηραιό πληθυσμό της χώρας, οι ιταλικές αρχές συνέστησαν σε όλους να καταναλώνουν τουλάχιστον ενάμισι λίτρο νερό την ημέρα και να αποφεύγουν τις αχρείαστες μετακινήσεις κατά τις ζεστές ώρες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS