ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Kηδεία Ναβάλνι: Συγκεντρωμένοι Ρώσοι φωνάζουν

Με συλλήψεις απειλεί η Μόσχα.

Μαρία Καραμάνου

Το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Μαρτίου, λίγο μετά τις 12, οι υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσαν την άφιξη μιας νεκροφόρας με τη σορό του προς την εκκλησία, όπου θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία για τον αξέχαστο επικριτή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Μετά τη σύντομη τελετή, η σορός μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο Μπορισόβσκογε για ταφή, όπως επιβεβαίωσε ο Ιβάν Ζντάνοφ, ένας από τους συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι.

Λίγο πριν την έναρξη της κηδείας, οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να φωνάζουν το όνομα του Αλεξέι Ναβάλνι, εκφράζοντας έτσι τη θλίψη και τον σεβασμό τους προς τον αποβιώσαντα. Περίπου μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη της κηδείας, οι σύμμαχοι του Ναβάλνι δήλωσαν ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί. Φωτογραφίες δείχνουν συγκινημένους Ρώσους που είχαν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετήσουν τον ανθρώπο που αντιπροσώπευε την αντίσταση ενάντια στην καταπίεση και την καταστολή του καθεστώτος του Πούτιν.

Οι συγγενείς έφτασαν στο νεκροτομείο στις 10 το πρωί προκειμένου να παραλάβουν τη σορό του Αλεξέι, αλλά αυτό δεν είχε συμβεί στην ώρα που έπρεπε. Η ένταση είναι υψηλή ενόψει της κηδείας του, καθώς οι ρωσικές αρχές έχουν ανακηρύξει το κίνημά του ως εξτρεμιστικό και έχουν κατηγορήσει τους υποστηρικτές του ως ταραχοποιούς που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ με στόχο να υποκινήσουν επανάσταση.

Αρκετές εκκλησίες της Μόσχας αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν την εξόδιο ακολουθία, μέχρις ότου η ομάδα του Ναβάλνι να λάβει άδεια από την περιοχή Maryino, όπου είχε ζήσει πριν από τη δηλητηρίασή του το 2020, τη θεραπεία του στη Γερμανία και την επακόλουθη σύλληψή του κατά την επιστροφή του στη Ρωσία.

Δύο ώρες πριν από την εξόδιο ακολουθία, μια ισχυρή αστυνομική παρουσία ήταν ορατή γύρω από την Εκκλησία της εικόνας της Μητέρας του Θεού στη συνοικία Maryino, όπου είχε ζήσει ο Ναβάλνι. Αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί και οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν αναπτυγμένοι σε όλο το μήκος από έναν κοντινό σταθμό του μετρό προς την εκκλησία από νωρίς την Παρασκευή.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι κατηγόρησαν τον Πούτιν για τη δολοφονία του, υποστηρίζοντας πως ο ρωσικός ηγέτης δεν ανέχοταν τη σκέψη να ελευθερωθεί ο Ναβάλνι, πιθανώς σε μια ανταλλαγή κρατουμένων. Ωστόσο, δεν έχουν παρουσιάσει αποδείξεις για να υποστηρίξουν αυτήν την κατηγορία. Σε ένα βίντεο, η Κίρα Γιάρμις υποσχέθηκε να εξηγήσει το πώς δολοφονήθηκε ο Ναβάλνι και από ποιον. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη του κράτους στον θάνατό του Ναβάλνι και δήλωσε ότι δεν γνωρίζει καμία συμφωνία για την απελευθέρωσή του. Το πιστοποιητικό θανάτου του, σύμφωνα με τους συμμάχους του, αναφέρει ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε εκτίμηση για τον Ναβάλνι ως πολιτική προσωπικότητα και είπε ότι δεν είχε τίποτα να πει στην οικογένεια του Ναβάλνι. «Απλά μια υπενθύμιση ότι έχουμε έναν νόμο που πρέπει να τηρηθεί. Οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις θα είναι κατά παράβαση του νόμου και όσοι συμμετέχουν σε αυτές θα λογοδοτήσουν – και πάλι, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο». 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS