ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Lucy Letby: Η νοσοκόμα «serial killer» έβλαψε περίπου 30 μωρά

Όλα όσα αποκαλύφθηκαν για την Βρετανίδα serial killer

Μαρία Σάββα

Μια βρετανίδα νοσοκόμα κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία επτά μωρών και την απόπειρα δολοφονίας άλλων έξι στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν, καθιστώντας την το χειρότερο κατά συρροή δολοφόνο της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Η Lucy Letby, έβλαπτε τα μωρά που φρόντιζε, εισάγοντας αέρα στο αίμα και στο στομάχι τους, ταΐζοντάς τα υπερβολικά με γάλα, τους επιτέθηκε σωματικά και δηλητηρίασε τα με ινσουλίνη, σύμφωνα με το Μάντσεστερ Crown Court στη βόρεια Αγγλία.

Σε μια περίπτωση, ο Letby δολοφόνησε ένα αγοράκι, που ταυτοποιήθηκε ως Child E, χορηγώντας αέρα στο αίμα του, ανέφερε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA Media. Την επόμενη μέρα, επιχείρησε να σκοτώσει τον δίδυμο αδερφό του, Child F, δηλητηριάζοντάς τον με ινσουλίνη.

Μια δικαστική απόφαση προστατεύει την ταυτότητα των παιδιών που εμπλέκονται στις κατηγορίες εναντίον της Letby, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πέθαναν και επέζησαν υπό τη φροντίδα της.

Η αστυνομία βρήκε ένα θησαυροφυλάκιο χειρόγραφων σημειώσεων ενώ ερεύνησε το σπίτι της νοσοκόμας κατά τη διάρκεια της έρευνάς, συμπεριλαμβανομένου ενός που έγραφε: «Είμαι κακιά, το έκανα αυτό».

Photo by Elizabeth Cook/AP

Επιτέθηκε κρυφά σε 13 μωρά στον θάλαμο νεογέννητων στο νοσοκομείο Countess of Chester μεταξύ 2015 και 2016, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βρετανική εισαγγελική υπηρεσία (CPS).

Η πρόθεσή της ήταν να σκοτώσει τα μωρά ενώ εξαπατούσε τους συναδέλφους της να πιστεύουν ότι υπήρχε μια φυσική αιτία θανάτου, υποστήριξαν οι εισαγγελείς. Η Pascale Jones του CPS χαρακτήρισε τις ενέργειες της Letby «πλήρη προδοσία της εμπιστοσύνης που της δόθηκε». «Η Lucy Letby προσπάθησε να εξαπατήσει τους συναδέλφους της και να αποδώσει τη ζημιά που προκάλεσε ως τίποτα περισσότερο από επιδείνωση της υπάρχουσας ευπάθειας κάθε μωρού», είπε.

«Στα χέρια της, αβλαβείς ουσίες όπως ο αέρας, το γάλα, τα υγρά – ή φάρμακα όπως η ινσουλίνη – θα γίνονταν θανατηφόρα. Διέστρεψε τη μάθησή της και όπλισε την τέχνη της για να προκαλέσει κακό, θλίψη και θάνατο».

Οι οικογένειες των θυμάτων είπαν ότι «ίσως ποτέ να μην μάθουν πραγματικά γιατί συνέβη αυτό». «Το να χάσεις ένα μωρό είναι μια αποκαρδιωτική εμπειρία που κανένας γονιός δεν πρέπει να βιώσει ποτέ», ανέφερε μια κοινή δήλωση. «Αλλά το να χάσεις ένα μωρό ή να βλάψεις ένα μωρό σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες είναι αδιανόητο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το 2018 και το 2019, ο Letby συνελήφθη δύο φορές από την αστυνομία σε σχέση με την έρευνά της, είπε η PA. Συνελήφθη ξανά τον Νοέμβριο του 2020 και αρχές βρήκαν σημειώσεις που είχε γράψει κατά τη διάρκεια ερευνών στη διεύθυνσή της.

«Δεν μου αξίζει να ζήσω. Τους σκότωσα επίτηδες γιατί δεν είμαι αρκετά καλή για να τους νοιάζομαι», έγραψε σε ένα σημείωμα, προσθέτοντας σε ένα άλλο: «Είμαι ένας φρικτός κακός άνθρωπος» και με κεφαλαία γράμματα «Είμαι κακιά, το έκανα αυτό».

Η μητέρα του παιδιού E και του παιδιού F είπε ότι εμπιστεύτηκε «εντελώς» τις συμβουλές της Letby, ενώ έδωσε κατάθεση στο δικαστήριο. Ωστόσο, είπε ότι «ήξερε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά» όταν το μωρό της, το Child E, άρχισε να ουρλιάζει στη μονάδα εντατικής θεραπείας ένα βράδυ.

Να σημειώσουμε πως πριν η Letby δολοφονήσει τον Child E, άρχισε να αιμορραγεί όταν εκείνη προσπάθησε να του επιτεθεί. «Ήταν ένας ήχος που δεν έπρεπε να προέρχεται από ένα μικροσκοπικό μωρό», είπε η μητέρα στο δικαστήριο. «Δεν μπορώ να εξηγήσω ποιος ήταν ο ήχος. Ήταν φρικτό. Περισσότερο μια κραυγή παρά ένα κλάμα».

Δεν έγινε νεκροψία μετά τον θάνατο του παιδιού Ε. Η μητέρα είπε ότι νόμιζε ότι πέθανε από φυσικά αίτια. Ο δίδυμος γιος της, Child F, επέζησε αργότερα από μια προσπάθεια της Letby να τον σκοτώσει με δηλητηρίαση από ινσουλίνη.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο άρχισαν να παρατηρούν μια απότομη αύξηση στον αριθμό των μωρών που πέθαιναν ή κατέρρεαν απροσδόκητα, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Ωστόσο, οι ανησυχίες που εκφράστηκαν από συμβούλους σχετικά με το αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών υπό τη φροντίδα της Letby απορρίφθηκαν αρχικά από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ανέφερε η PA Media.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η ίδια υπέβαλε παράπονο κατά των εργοδοτών της μετά τη μετεγκατάσταση της από το τμήμα νεογνών του νοσοκομείου. Επανήλθε στα καθήκοντα γραφείου αφού δύο αρσενικά τρίδυμα πέθαναν και ένα αγοράκι κατέρρευσε για τρεις συνεχόμενες ημέρες τον Ιούνιο του 2016.

Αργότερα το ίδιο έτος, ενημερώθηκε για τους ισχυρισμούς εναντίον της από το σωματείο του Royal College of Nursing, αλλά η καταγγελία επιλύθηκε αργότερα υπέρ της και γιατροί κλήθηκαν να ζητήσουν επισήμως συγγνώμη γραπτώς από την Letby.

Ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στο νεογνικό τμήμα τον Μάρτιο του 2017, αλλά η επιστροφή της δεν έγινε. Το νοσοκομείο επικοινώνησε με την αστυνομία, η οποία ξεκίνησε έρευνα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διέταξε μια ανεξάρτητη έρευνα για τις δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι ανησυχίες που εξέφρασαν οι κλινικοί γιατροί.

Η έρευνα θα διερευνούσε τις «συνθήκες γύρω από τους θανάτους και τα περιστατικά», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση που έκανε πρόσφατα. Θα αξιολογήσει επίσης τις ενέργειες που ελήφθησαν από τις ρυθμιστικές αρχές και την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με τη Letby.

Ο υπουργός Υγείας Steve Barclay υποσχέθηκε ότι οι φωνές των γονέων των θυμάτων θα «ακούγονται» καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

«Η δικαιοσύνη αποδόθηκε και η νοσοκόμα που θα έπρεπε να φροντίζει τα μωρά μας κρίθηκε ένοχη ότι τα βλάπτει», ανέφεραν οι οικογένειες των θυμάτων σε κοινή δήλωση. «Αλλά αυτή η δικαιοσύνη δεν θα απομακρύνει την ακραία πληγή, τον θυμό και την αγωνία που όλοι έχουμε βιώσει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε συντετριμμένοι, συντετριμμένοι, θυμωμένοι και νιώθουμε μουδιασμένοι».

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS