ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Νίκη του Πούτιν με πλειοψηφία 87% στις εκλογές

Επεισόδια, διαδηλώσεις και συλλήψεις κατά τη διάρκεια της τριήμερης ψηφοφορίας.

Μαρία Καραμάνου

Στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν επανεξελέγη για πέμπτη θητεία με εκλογική επικράτηση που έφτασε το 87% των ψήφων, βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων.

Η τελική καταμέτρηση των ψήφων και η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται να γίνει σε λίγες ημέρες. Με πάνω από 114 εκατομμύρια πολίτες να διαθέτουν δικαίωμα ψήφου, η προσέλευση στις κάλπες φέρεται να έφτασε το 73%, αυξημένη σε σύγκριση με το 67,5% των εκλογών του 2018, όπως καταγράφεται από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Πούτιν ξεχώρισε ως το αναμφισβήτητο φαβορί για την κατάκτηση της προεδρίας, με τις εκλογές να λαμβάνουν χώρα σε ένα περιβάλλον σημαδεμένο από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, της φωνής της αντιπολίτευσης που πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε ρωσική φυλακή.

Οι εκλογές στη Ρωσία διεξήχθησαν από την Παρασκευή 15 Μαρτίου έως την Κυριακή 17 Μαρτίου, με επεισόδια, διαμαρτυρίες και συλλήψεις να σημειώνονται σε διάφορες περιοχές. Αντιπροσωπείες ρώσων πολιτών που αντιτίθενται στον Πούτιν πήγαν στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους, είτε για να ψηφίσουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους που ανταγωνίζονται τον Πούτιν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου στατιστικών statista, ο Πούτιν είναι ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας μετά τον Στάλιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει βρεθεί στην εξουσία για περίπου ένα τέταρτο του αιώνα, με τέσσερις προεδρικές θητείες και δύο θητείες ως πρωθυπουργός από το 1999 έως το 2000 και από το 2008 έως το 2012. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει παραμείνει στο τιμόνι της χώρας για σχεδόν 9.000 ημέρες.

Η επόμενη εξαετής θητεία του, περίπου 2.190 ημερών, θα τον καταστήσει πιθανότατα τον μακροβιότερο ηγέτη της Ρωσίας από την αρχή του εικοστού αιώνα. Το ρεκόρ αυτό ανήκει προς το παρόν στον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας για συνολικά 10.636 ημέρες, από το 1924 έως το 1953. Ο Πούτιν έγινε ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας όταν ξεπέρασε τον Μπρέζνιεφ το 2017, προς το τέλος της τρίτης του θητείας ως πρόεδρος.

Το γραφείο του Προέδρου στις ΗΠΑ δήλωσε ότι οι εκλογές στη Ρωσία δεν θεωρούνται ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του και έχει εμποδίσει άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του, σχολιάζοντας έτσι την εκλογική διαδικασία με μια μοναδική πιθανή έκβαση που ολοκληρώθηκε στη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε την «απομίμηση εκλογών» στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την ως μη νόμιμη.

«Είναι προφανές σε ολόκληρο τον κόσμο ότι αυτό το άτομο, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στην Ιστορία, είναι απλά εθισμένο στην εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί για πάντα,» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS